Urbea Cornu
Articol
Se afla la o altitudine de 500-600 m, pe valea de mijloc a riului Prahova. Clima este blinda, temperata, lipsita de vinturi si umezeala. Climatul este comparabil cu al statiunii Breaza si al statiunii Davos (Elvetia), fiind indicat pentru tratarea nevrozelor, a bolilor cardiovasculare si respiratorii. La aceasta imagine contribuie si izvoarele de apa sarata pentru cure externe (parcul comunal) si interne (Gradeanu, Ionescu). Localitatea a fost atestata documentar la 4 iunie 1581, cind, intr-un hrisov al domnitorului Mihnea Voievod, se vorbeste despre "mosia Cornu". Primii locuitori ai comunei sint atestati din vremea domnitorului Radu Serban, care, in trecerea sa spre Transilvania, a lasat pe acest teritoriu un numar de 7 osteni de paza. Evident ca nu cu acestia s-a sporit substantial populatia din acea vreme a zonei. Ci ea a crescut an de an, deceniu cu deceniu si chiar secol cu secol, constituind azi populatia unei comune mari, cu vile mai mult decit cochete, rivalizind cu marile hoteluri de 3-4 stele din statiunile "cu staif". Si aproape pe fiecare strada a localitatii gasesti una sau doua astfel de vile, spre bucuria celui ce vrea sa se cazeze aici la preturi rezonabile. Am pornit apoi spre Paltinu si Valea Doftanei. Drumul a inceput sa urce etapa cu etapa. In serpentine domoale am trecut pe linga livezi intinse de pomi fructiferi, pe linga apa susurind viu a Doftanei, pe linga paduri seculare.
In satul Lunca Mare, demn de luat in seama a fost "Complexul lui Kamar", un ansamblu de vile construite cu o usoara influenta araba in arhitectura, cu gradini aranjate cu mult bun gust si predate "la cheie" turistilor. Acestia vin, isi aranjeaza programul zilnic si mesele dupa dorinta, au acces la bucatarie, masina de spalat, gratar etc., nefiind supravegheati de nimeni. Dupa un timp nu prea lung de mers cu masina, ajungem la barajul de la Paltinu, situat la hotarul dintre comunele Valea Doftanei si Sotrile, pe soseaua ce leaga zona de orasul Cimpina. Dat in functiune la 15 aprilie 1970, barajul se gaseste la o altitudine de circa 800 m si are o suprafata de 1200 ha. Ne odihnim privirea in apele verzui si ne indreptam spre Valea Doftanei.
De fapt, Valea Doftanei se constituie din doua sate care s-au unit sub acest nume: Tesila si Traisteni. Acestea au fost mentionate in actele oficiale incepind cu 1538 si respectiv 1605. Populatia se ocupa in special cu pastoritul, acesta fiind locul de adunare al turmelor de oi cind se pregateau pentru drumul lung al transhumantei, spre baltile Dunarii. Ocupatia este mentinuta si astazi alaturi de prelucrarea lemnului in ateliere particulare, tesutul, brodatul etc.
Alaturi de Lacul Paltinoasa si Barajul Paltinu, ca punct de interes avem Tabara Internationala de creatie plastica Valea Neagra, deschisa tuturor artistilor profesionisti din domeniul sculpturii, graficii, picturii. Aceasta tabara se desfasoara in cabana forestiera a Sectorului de Exploatare Valea Doftanei - Valea Neagra. Este situata la o distanta de 13 km de centrul localitatii Valea Doftanei, accesul in zona facindu-se pe un drum forestier amenajat corespunzator. Tabara se desfasoara vara, la inceputul lunii august, iar numarul mediu de participanti este de 15 artisti plastici.
Un alt punct de interes il reprezinta Cheile Doftanei sau ale Brebului. Sapate intr-un strat de conglomerate dure, puternic incretite de miscarile tectonice, sint situate pe drumul dinspre Cimpina, la citiva kilometri de lacul Paltinoasa.
Pentru excursii se poate alege Pasul Predelus, situat la 1295 m altitudine, la 15 km nord de Traisteni. Este locul de unde izvoraste Doftana. De aici se poate urca pina la punctul de maxima altitudine al muntilor Baiului, Vf. Neamtu (1923 m), sau se poate trece spre Brasov.
Se poate face un traseu de 4-5 ore pe culmea muntilor Baiului, prin Valea Floreiului si Vf. Gogu Mare (1660 m). Sau un traseu de 6-8 ore pe culmea Patru, Orgojoaia, Vf. Cazacu (1755m), spre Azuga.
Cine este insa vinator impatimit, poate participa la partidele de vinatoare organizate in padurile de foioase din imprejurimi.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona