Traseu Ciucas - Cabana Muntele Rosu - cabana Ciucas - Culmea Gropsoarele - Muntele Rosu - cabana Muntele Rosu
Articol
Marcaj: banda galbena - cabana Muntele Rosu - cabana Ciucas;
cruce rosie - cabana Ciucas - Culmea Gropsoarele;
triunghi rosu - Culmea Gropsoarele - cabana Muntele Rosu.
Durata: 4 1/2 - 5 ore
Caracteristici: Drum relativ usor cu mici portiuni de panta mai dificila; diferenta de nivel: 600 m.Timpul de parcurs pina la cabana Ciucas este de aproximativ o ora si jumatate, pornind din poiana de linga casutele anexa cabanei.
Strabatem padurea pe partea de sud-vest a Muntelui Rosu iar apoi coborim in valea Piriului Berii, deasupra careia Tigaile Mari si Tigaile Mici sfirsesc brusc prin tancuri si abrupturi. La fintina Nicolae Ioan ne aprovizionam cu apa pentru tot restul traseului dupa care urcam aproximativ o ora pina intr-o zona despadurita, unde apare brusc cabana Ciucas.
De aici pornim spre nord-vest, ocolind obirsia unei vai seci, inscriindu-ne pe spinarea Muntelui Chirusca prin pajisti si prin padurea de fag si molid. Traseul ne dezvaluie frumusetea versantului nordic al Ciucasului si perspectiva pina dincolo de Tara Birsei. Dupa 30 de minute de la cabana ajungem in saua Chirusca (1 567 m), unde se afla si un stilp indicator. Din Saua Chirusca urcam piezis o portiune de aproximativ 100 m pina la capatul nordic al Culmii Gropsoarele. Din sa o luam la dreapta si incepem sa parcurgem Culmea Gropsoarele, pe panta care urca domol, dar sustinut, o diferenta de nivel de circa 150 m.
Din acest punct aveti un excelent loc de belvedere; in stinga si in dreapta pornesc picioare larg ondulate, despartite de vai seci. Spre est Culmea Stincoasa isi etaleaza frumusetea prin pinteni stincosi ce ascund cheile Vaii Stinei, iar in zare se contureaza Muntii Siriu. Dupa circa 3 1/2 ore de la plecare ajungem intr-un loc numit La Rascruce", de unde culmile se despletesc in mai toate directiile. Parasim Culmea Gropsoarele ce isi revarsa frumusetea argintie spre sud, prin stincile dure ale Zaganului, si cotim brusc spre dreapta, pe poteca marcata cu triunghi rosu.
Incepem coborirea printre tufe intinse de smirdar, afin si merisor. Ocolim prin dreapta Virful Muntele Rosu (1 765 m) si coborim pina in saua de sub Virful Muntele Rosu. In continuare, urmam pantele sudice, mai domoale, ale Muntelui Rosu, taind vai inierbate de la obirsia Piriului Fugarilor. Poteca se inscrie aproape pe curba de nivel, pina in poiana adinc lobata pe vai. Molizi batrini, cu coroana ce isi pleaca bogat crengile la pamint, lasa umbra deasa in pajistea inmiresmata.
Cotim usor spre sud si ajungem pe un pinten stincos linga cabina metalica pentru aparatura seismologica. De aici coborim abrupt pe la liziera padurii, intram pentru scurt timp in padure si citeva serpentine ne scot pe tapsanul inverzit de la cabana unde se incheie aventura.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona