Nevoia de dezvoltare durabila in turism
Articol
Anne-Mary Nechita

A devenit o moda ca in ultimii ani ai secolului XX si inceputul secolului XXI sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre turismul durabil. A fost asociat mai intii cu mediul natural, apoi cu cel socio-cultural si economic, pentru a se ajunge la concluzia ca cele trei domenii sint interdependente si inseparabile. Si daca durabilitatea presupune permanenta, turismul durabil se raporteaza la o folosire optima a resurselor, inclusiv a diversitatii biologice, minimizarea impactelor ecologice, culturale si sociale negative, in paralel cu maximizarea beneficiilor produse de conservare si de comunitatile locale. De asemenea, el se refera la managementul structurilor necesare atingerii acestor obiective. Poate ca din aceasta perspectiva unele organizatii prefera sa se refere la turismul durabil folosind notiunea de "dezvoltarea durabila a turismului".
Asa cum a fost definit de Hunter in 1995, pe baza Raportului Brundtland, turismul durabil se situeaza la intersectia nevoilor turistilor de astazi cu ale regiunilor gazda, protejind si dezvoltind totodata oportunitati de viitor. El este privit ca un domeniu amplu, ce conduce la un management atit de eficient al tuturor resurselor, incit nevoile de ordin economic, social si estetic sa poata fi satisfacute cu usurinta, in paralel cu mentinerea integritatii culturale, proceselor ecologice esentiale, diversitatii biologice si a sistemelor de sprijinire a dezvoltarii standardelor de trai.
In acest context, turismul aduce in prim-plan atit valorificarea complexa a obiectivelor culturale si religioase din patrimoniul fiecarei regiuni ori tari, cit si promovarea eficienta a acestora. De aceea, "Vacante & calatorii" nu avea cum sa nu raspunda nevoii acute de informare si comunicare a pietei de profil. Ea s-a implicat activ, de citiva ani incoace, in organziarea de evenimente menite sa sustina si sa incurajeze dezvoltarea durabila regionala. Cel mai recent eveniment, desfasurat in perioada 27-28 februarie, a adus in atentia publicului statiunea Busteni. Structurat pe patru coordonate - "Colocviile Vacante & calatorii - Proiect de reabilitare si dezvoltare a zonei centrale a statiunii turistice Busteni", "Mituri si legende din Busteni" (o dezbatere publica pe teme de mitologie si povesti mai putin cunoscute din zona), "Gala Superlativele turismului romanesc - premiile revistei Vacante & calatorii" si "Calatorii de descoperire a orasului Busteni", evenimentul a reusit atit sa promoveze proiectele locale de succes si oamenii care le-au realizat, cit si sa creeze un spatiu formal si informal de comunicare intre "jucatorii" politici ori economici, in scopul obtinerii unui schimb eficient de idei. Dintre acestea, am retinut necesitatea crearii unor marci regionale ce s-ar putea converti intr-un important motor de crestere economica si reducere a somajului in zonele vizate; nevoia de standarde, de criterii de clasificare, care sa ne defineasca drept o destinatie turistica; importanta dezvoltarii invatamintului si cercetarii in turism, pentru formarea unor profesionisti compatibili cu standardele Uniunii Europene si valorificarea superioara a patrimoniului unei zone; si, nu in ultimul rind, necesitatea flexibilizarii si transparentei in comunicarea la nivel macro si micro, care sa activeze energiile latente, stimulind astfel competitivitatea si permitindu-ne impunerea unor produse proprii, a caror valoare sa fie impregnata de originalitate si traditie.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona