Info Turism
Articol
Schimbari importante la ANT
Recent, premierul Calin Popescu Tariceanu a numit un nou presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, care sa-l inlocuiasca pe fostul secretar de stat Nicu Radulescu. Acesta se numeste Marius Sorin Crivtonencu, are in jur de 35 de ani si deruleaza afaceri cu grupul de firme "Genius" in zona Brasovului. Cu toate acestea, experienta nu-i lipseste, familia sa derulind activitati de turism si transport naval in zona Galati. Decizia s-a bazat pe propunerea Blocului National Democrat.
De abia instalat, noul presedinte anunta schimbari importante in ceea ce priveste politicile ANT. Astfel, este considerata prioritara consolidarea unei strategii a turismului romanesc, deoarece domeniul este "supapa care poate oferi locuri de munca pentru disponibilizatii din industrie". Conceperea noilor politici va implica toate organizatiile, institutiile si societatile din turism, atit de pe plan intern, cit si international, urmind a se apela chiar la o firma internationala de consultanta pentru consiliere. Potrivit noului presedinte, "aceasta consultare nationala este o garantie, un fundament solid al acestei strategii, iar cea internationala ne va da validitate pe plan extern".
In ceea ce priveste promovarea, Marius Crivtonencu a declarat ca "vrem sa extindem organizarea de tirguri si conferinte prin organizarea acestora cu implicarea autoritatilor locale din tara, care sa prezinte intentiile de dezvoltare a judetului pe care il reprezinta pe partea de turism. Vrem sa promovam aceste manifestari si pe plan extern, pentru a aduce investitori interesati si seriosi". De asemenea, ANT va restructura si organizarea la nivel national, "care acum nu este tocmai potrivita, tinind cont de cele sapte plus una regiuni. Vom organiza reprezentante in aceste regiuni, cu sarcini clare".
O a treia preocupare a presedintelui Crivtonencu o reprezinta legislatia, deoarece apreciaza ca la Legea turismului trebuie facute o serie de modificari sau de amendamente. Una dintre masuri s-ar putea raporta la implicarea institutiei pe care o coordoneaza in autorizarea si omologarea pirtiilor de schi. Si asta deoarece "in Romania exista circa 100 de pirtii de schi, dintre care maximum 18 sint omologate si autorizate. Anul trecut, pe pirtiile de la Predeal au avut loc 400 de accidente, dintre care numai 20 cu schiurile, restul cu sanii, celofane etc. De aceea, am demarat o serie de controale in tara, la pirtiile de schi, si dorim sa ne implicam in autorizarea si omologarea acestor pirtii. Trebuie rezolvata problema taxelor de scoatere din circuitul agricol".

Calimanestiul trece la reabilitare
Printr-o finantare externa de 7,5 milioane euro, statiunea Calimanesti spera sa redevina una dintre cele mai solicitate regiuni balneoclimaterice din Europa. Aceasta investitie va asigura construirea unui amplu complex expozitional, reabilitarea parcurilor, trotuarelor, falezei Oltului si realizarii unui modern complex turistic. Potrivit unor surse apropiate Primariei Calimanesti, centrul expozitional va acoperi cinci hectare in zona Seaca-Calimanesti, iar proiectul va fi cofinantat de un parteneriat Primarie - Consiliul Judetean (825.000 de euro). Lucrarile vor incepe anul viitor, cu termen de finalizare 2007.

FRTS si-a premiat "campionii"
Cu putin timp in urma s-a incheiat, la Busteni, Campionatul National al Cluburilor de Turism din Romania si cea de-a XI-a editie a Carnavalului Zapezii. Potrivit Federatiei Romane de Turism Sportiv, manifestarile au implicat 338 de participanti de la 39 de cluburi si 11 licee din intreaga tara, 49 dintre acestia fiind membri ai Scolii de ghizi Mont-Delt-Mar. Demonstratii sportive de inalta tinuta au fost oferite de echipele Salvamont Busteni si Salvamont Sinaia, iar carnavalul propriu-zis a fost continuat cu un program cultural-artistic oferit de cluburile de turism.
Probele - diason, foto, grafica, caricatura, afis ecologic si cultural, supravietuire, videoproiectie, tir si cros - monitorizate de reprezentanti ai Federatiei Romane de Turism Sportiv si Primaria Busteni, s-au tinut, dupa caz, pe pirtia de schi Kalinderu si la Casa de cultura. Clasamentul final, structurat pe trei categorii - licee, cluburi si carnaval - a fost dominat de Liceul "Singele Voinicului" (3817 de puncte), din Intorsura Buzaului, clubul "Floare de Colt" (3.168 de punte) si CPNT (6.479 de puncte), ambele din Brasov. Pe locurile urmatoare s-au clasat bucurestenii de la Liceu Tehnic Energetic (2.210 de puncte), "Spiru Haret" (2.144 de puncte) si clubul Carpatia (4.068 de puncte), respectiv cimpinenii de la cluburile Caraiman (3.757 de puncte) si Silva (3.151 de puncte). Informatii suplimentare se pot obtine de la Cornel Habara - 0727.023.286; 0788.481.950.

O premiera pentru natura - Parcul National Buila - Vinturarita
Asociatia Kogayon din Vilcea, un ONG studentesc de protectie a mediului infiintat acum un an, a reusit sa infiinteze o zona de protectie a naturii in nordul Muntilor Capatinii. Parcul National Buila-Vinturarita, cum este denumit oficial, este cel de-al 12-lea si totodata cel mai mic parc national al tarii. Aceasta este o premiera, Kogayon fiind singura ONG din Romania care a avut o asemenea initiativa. Proiectul, realizat pe baza de voluntariat, a fost premiat la Gala Societatii Civile, sectiunea Protectia Mediului. Informatii suplimentare puteti afla accesind site-ul www.kogayon.ro sau contactindu-l pe directorul executiv al asociatiei, Florin Stoican, la tel.: 0723.071.648.

"DreamMont" in Predeal
Recent, Predealul a inaugurat o linie de telescaun la standarde occidentale, care va asigura fluiditate si continuitate schiatului in regiune. Noua facilitate, denumita sugestiv "DreamMont", va dispune de o capacitate de transport de 2.400 de persoane pe ora, eliminind timpii morti ai statului la coada.

Pentru 2005: 42 de chartere
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a anuntat, recent, ca anul acesta vor fi organizate peste 40 de chartere saptaminale, acoperind destinatii noi, la preturi avantajoase. Aeroporturi de plecare vor fi atit Bucurestiul, cit si Clujul, respectiv Timisoara, agentiile asteptindu-se ca numarul romanilor care isi petrec vacanta in strainatate, plecind cu o cursa charter, sa se dubleze in comparatie cu anul trecut. Potrivit reprezentantilor ANAT, cursele sint programate pe destinatii precum Antalya, Mallorca si Egipt. La capitolul programe, printre noutatile anului 2005 se numara reluarea curselor spre Israel, Croatia si Muntenegru si diversificarea ofertelor in insulele grecesti.

Antalya, lider de top
Cea mai solicitata destinatie a anului 2005 va fi, potrivit unor surse ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), Antalya, urmata indeaproape de statiuni precum Kusadasi, Marmaris sau Bodrum. Cu toate acestea, Turcia va deschide, in curind, la promovare si plajele din nord, in obiectiv raminind in principal Izmirul si Cesne.
Totusi, Turcia nu este o alegere exclusiva. Pe locurile urmatoare in top s-ar putea situa Spania, cu Costa Brava - Palma de Mallorca si Barcelona, si Costa del Sol, Malaga.

Clujul vrea parc de distractie
Dupa aparitia multvizitatului "Aqua Parc" din Mamaia si a altuia similar in Bucuresti, a venit rindul Clujului sa beneficieze de o zona moderna de agrement.
Astfel, la iesirea din Cluj spre Oradea, in regiunea Colina, concernul international Zamperla, un important producator de echipament pentru parcurile de distractii, a anuntat ca urmeaza sa inceapa lucrarile de constructie ale unui mare parc. Valoarea totala a investitiei ar putea depasi 15 milioane de euro.

Poiana Brasov
continua modernizarea
11,5 milioane de euro vor fi alocati anul acesta modernizarii statiunii Poiana Brasov, in perspectiva integrarii acesteia in circuitul turistic international.
Proiectul, ce va include amenajarea a cel putin doua pirtii de schi, cu nivel mediu de dificultate, si a unui lac de acumulare, in zona Ruia, pentru alimentarea tunurilor de zapada, inlocuirea telecabinelor cu o telegondola moderna (capacitate de transport -10.000 de persoane pe ora), apartine unei firme a lui George Copos, ministru de stat, si va fi realizat in parteneriat cu Consiliul Local si Consiliul Judetean Brasov.

Somova "ridica" Delta la 5 stele
In urma unei investitii de 4 milioane de euro a companiei Delta Resorts, Delta Dunarii beneficiaza de anul acesta de prima statiune de 5 stele. Aceasta este construita in sistem bungalow si dispune de 30 de casute - dormitor, baie, sufragerie si terasa cu vedere spre fluviu - amplasate pe circa 80 de metri patrati. Toate structurile vor fi dotate cu instalatii de aer conditionat, televiziune prin cablu, minibar, telefon si acces Internet.


"O saptamina de refacere" pina in mai
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) si Federatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (FPT) au anuntat ca intentioneaza continuarea programului social "O saptamina de refacere", pina la 1 mai. Acesta include un pachet de sapte zile (sase nopti) cazare, cu mic dejun si tratament balnear, si se adreseaza tuturor categoriilor de populatie, in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist. Pretul pachetului este de 1.990.000 lei/ sejur/ loc in camera dubla, la hoteluri de 2 stele, si 2.190.000 lei/ sejur/ loc in camera dubla, in hoteluri de 3 stele din statiunile Pucioasa, Vatra Dornei, Caciulata, Amara, Moneasa, Baile Felix, Govora, Lacul Sarat si Tusnad. Biletele se achizitioneaza, in limita locurilor disponibile, de la agentiile de turism membre ANAT.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona