"Superlativele" unei statiuni
Articol
text: Roxana Steblea & Anca Marinescu
Foto: Ionel VIlcan


In acest sezon prielnic escapadelor pe pirtia de schi, a renascut una dintre statiunile de pe Valea Prahovei, astfel incit mai aveti un loc in care va puteti petrece vacantele si week-end-urile, cu ferma convingere ca nu va veti plictisi. Este vorba despre Busteni, care a devenit principalul punct de atractie pentru majoritatea turistilor amatori de sporturi de iarna si distractie la superlativ, pe pirtia Kalinderu si in imprejurimi.


Numarul turistilor s-a marit considerabil
Pirtia Kalinderu a fost inaugurata pe 18-19 decembrie 2004, are lungimea de 1600 de metri si cea mai moderna instalatie de transport pe cablu din Romania in acest moment, cu un telescaun debraiabil, 37 de banchete a cite patru locuri, asigurind astfel un flux de 1200 de persoane pe ora. Exista si o instalatie performanta pentru producerea zapezii, cu patru tunuri, care asigura zapada pentru intreaga pirtie, chiar si in conditiile in care temperatura depaseste 5 grade Celsius. Kalinderu beneficiaza si de o masina speciala Ratrat, care batatoreste zapada in fiecare noapte. Diferenta de nivel a pirtiei este de 295 de metri si latimea de 40 de metri, fiind omologata pentru concursuri.
Costurile acesteia s-au ridicat la 5,2 milioane de euro, care au provenit in mare parte din fonduri PHARE, 12,5 la suta fiind contributia Consiliului Judetean Prahova si a Consiliului Local Busteni.
Acesta este un proiect definitivat in proportie de 90%, in plan mai existind modificari la nivel de infrastructura, mai exact asigurarea unui numar de restaurante, pensiuni turistice, hoteluri, o parcare de 1000 locuri, o instalatie nocturna pentru sezonul 2005-2006 si o pirtie de snowboard.
Primaria lucreaza in continuare in vederea cresterii serviciilor turistice, dat fiind faptul ca numarul turistilor a crescut considerabil de cind s-a dat in folosinta pirtia, iar pensiunile sint pline, cel putin in week-end.

Evenimentele se tin lant
Busteniul a devenit destinatia preferata a amatorilor de sport, servicii de inalta calitate si distractie. Cel putin asta demonstreaza afluxul de turisti, care a crescut, ajungind sa acopere, de la 20% din capacitate, procent inregistrat in sezonul 2003-2004, 80% in acest sezon, dupa inaugurarea pirtiei Kalinderu, o parte din show fiind transmisa in direct la TVR 1, intre orele 11:00-13:00. Au participat la acel spectacol Sistem, Activ, Timpuri Noi si Delia si s-au organizat concursuri de schi, de placa, de mountain-bike, bineinteles, cu premii interesante. Au facut o demonstratie de forta intr-un spatiu special amenajat si 35 de saritori, cunoscuti amatorilor de sporturi extreme pentru demonstratiile pe care le fac de obicei pe o pirtie din Austria. Membrii grupului provin din tari diferite (Germania, Italia, Ungaria si Bulgaria) si au fost adusi special pentru eveniment. De atunci, in fiecare week-end au loc demonstratii de schi si concursuri de sanie, dar si o multime de alte evenimente, printre care trebuie amintit Carnavalul Zapezii, care a avut loc in perioada 5-6 februarie, cu participarea a 40 de cluburi de turism din tara. Tot cu ocazia acestui eveniment s-a desfasurat si Cupa presei la sanie si tir.

"Dezvoltarea durabila a turismului"
Nici week-endul 27-28 februarie nu a fost lipsit de surprize. Casa de cultura Busteni a gazduit un eveniment de prestigiu, organizat sub egida colocviilor revistei "Vacante & calatorii", dedicat "Dezvoltarii durabile a turismului", respectiv "Problemelor actuale ale turismului din Busteni/ proiectele prioritare de dezvoltare regionala", si desfasurat sub forma unor dezbateri intre reprezentantii institutiilor statului, cei ai administratiei centrale si locale, parlamentari si agenti economici.

Printre obiectivele analizate s-au bucurat de interes general identificarea problemelor cu care se confrunta turismul din statiunea Busteni si a perspectivelor de solutionare a acestora, promovarea proiectelor de succes din regiune si a oamenilor care le-au realizat, crearea unui cadru formal si informal de comunicare intre "jucatorii" politici sau economici si promovarea unui schimb eficient de idei pentru a genera noi proiecte.

"Superlativele Vacante & calatorii"
Seara a fost la fel de plina de substanta, hotelul Alexandros devenind amfitrionul unui regal cultural-turistic - premiile anuale ale revistei "Vacante & calatorii". Evenimentul, un moment de bilant al performantelor din domeniul turistic din anul care s-a incheiat, a fost structurat pe 13 categorii. In prima sectiune - "Evenimentul turistic al anului", s-a impus, prin consecventa si reprezentativitate, Tirgul International de Turism, iar la "Produs turistic estival" s-a remarcat "Festivalul Callatis", in timp ce iarna a adus omagiul sau pirtiei Kalinderu, apreciata, in unanimitate, drept "Cel mai important produs turistic al iernii 2004". De acelasi prestigiu s-a bucurat si Busteniul, ales drept statiunea anului 2004, respectiv hotelul Vega din Galati, considerat cel mai bun hotel in anul care s-a incheiat. "Calatoria VIP a anului" a incins putin spiritele, dar, pina la urma, invingatori au iesit Dan Chisu, care s-a aventurat in "Ocolul pamintului in 80 de zile", si Andreea Marin, pentru vacanta sa inedita in Cuba. Gurmanzii si connaisseur-ii vinurilor de soi au dat votul lor Cabanei Gura Diham, la sectiunea "Restaurant", in timp ce calatorii convinsi au impus Sind Romania la "Agentie de turism". Si cum calatorului ii sta bine cu drumul, dar si mai bine cu autocarul, C&I a intrunit suficiente sufragii pentru a fi recunoscut drept "lider" in 2004. Nici colegii nostri de breasla nu au ramas in afara competitiei. Radu Anton Roman a convins juriul ca este cel mai in masura sa ia "cireasa de pe tort" la sectiunea "Mass-media", oferindu-ne prin emisiunea "Bucataria lui Radu" o adevarata lectie de profesionalism. Cea mai dificila a fost decernarea "Premiilor speciale", deoarece multi dintre "actorii" turismului romanesc s-au dovedit candidati cu drepturi depline. Pina la urma, sortii au cazut asupra Banc Post, ADR Sud Muntenia, Arad, Blue Air, Gerroma si Hotelul Alexandros. Ceilalti, insa, nu s-au intristat prea tare. Si asta pentru ca organizatorii au reusit sa imprime culoare momentului si sa ofere un spectacol de inalta tinuta.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona