Potretul unui maestru al schiului: Valentin CAciulA
Articol
Text: Anne-Mary Nechita
Foto: Ionel VIlcan

Nu mai este de multa vreme un schior important, din perspectiva in care un sportiv ar putea fi incununat de acest epitet. Este deja imposibil sa-l categorisesti, pentru ca maestrul Valentin Caciula, nascut la mijlocul veacului trecut (1 august 1954), in buza muntelui, la Sinaia, a intors multe file din istoria schiului romanesc, pina cind s-a contopit el insusi cu istoria.

S-a urcat pentru prima data pe schiuri cind era elev de-o schioapa (clasa I). Iar tatal sau, zugrav de meserie, a primit, in schimbul muncii prestate, o pereche de schiuri pe cinste, asa cum erau pe vremea aceea, lungi de 2 m si legate de picioare cu curele batute in cuie. Le-a indragit pe data, pentru ca-i veneau ca turnate. Si, de atunci, a mers la scoala numai pe schiuri. Cum multi dintre colegii sai mergeau la antrenamente si primeau si echipament, lui Valentin Caciula i-a dat inima ghes sa incerce si el. Nu s-a descurcat prea bine de la inceput. Asa ca, noapte de noapte, se lua la trinta cu omatul, antrenindu-se singur, singurel, doar-doar va reusi sa-i ajunga pe ceilalti din urma. N-a fost usor, dar a meritat efortul.
Dupa nici doi ani de antrenament a devenit campion national si a fost selectionat printre sperantele olimpice. A primit echipament mai bun si o indemnizatie de efort mai mare chiar decit salariul mamei, care era femeie de serviciu, asa ca putea sa isi sustina financiar familia. Dar, cum socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din tirg, l-a impins Necuratul sa se antreneze pe Carp, de unul singur, a cazut si si-a fracturat tibia. Asa ca a trebuit sa ramina acasa si sa suporte consecintele. I s-au retras indemnizatia si echipamentul si a fost exclus din lotul olimpic.
Pe altul, mai slab de inger, intimplarea l-ar fi demoralizat si ar fi pus poate punct unei cariere promitatoare. Dar rigoarea morala a omului invatat de mic cu asprimile vietii l-a facut sa continue, sa faca totul pentru a reveni in competitie. Cu toate ca dupa operatie a avut un picior mai scurt, a depasit durerea fizica si mai ales pe cea sufleteasca, dovedind ca este un adevarat campion. A mers la spitalul Azuga, a suportat o operatie de elongare, destul de riscanta, si, in iarna urmatoare, a devenit campion national, fiind reprimit in lot si repus in drepturi. S-a antrenat mult, cu sudoare si incapatinarea omului pentru care expresia "nu se poate" nici nu exista, si cinci ani la rind s-a clasat pe primele 5 locuri in toate competitiile.
Povestea lui nu a ramas, totusi, fara ecou si, in 1977, a reusit sa-i atraga atentia lui Sergiu Nicolaescu, care l-a distribuit in filmul "Campionii". N-a detinut un rol principal, dar contributia sa a fost remarcabila, trebuind sa sara peste cabana Virful cu Dor (16-17m). Desi nu sarise niciodata pina atunci peste un obstacol mai inalt de 2 metri, a acceptat din motive financiare. Performanta sa a fost platita cu numai 1.500 de lei, alti 500 oferindu-i-se ca sa execute o ultima saritura. N-a fost o decizie bine chibzuita, pentru ca in timpul sariturii a facut greseala de a inspira, lucru care i-a modificat echilibrul, si a cazut cu capul in jos in zapada, fiind ingropat pina la briu. Ca sa nu i se rupa maduva, in urma fracturii de coloana cervicala, colegii l-au transportat, in lipsa unei brancarde adevarate, pe usa de la WC-ul cabanei, si i-au batut in cuie o banda in jurul fruntii, ca sa nu-si miste capul in timpul transportului. Au trebuit 4 ore ca sa urce dealul in felul acesta.
A fost o experienta traumatizanta si, cu toate acestea, martie 1979 l-a gasit la scoala de alpinism ca membru in echipa Salvamont Bilea. Destinul a facut ca pe Saua Caprei sa treaca, culmea, o capra neagra, si sa declanseze o avalansa in urma careia i-au murit patru colegi. Valentin Caciula a fost singurul din grupa care a supravietuit, pentru ca, in loc sa se ascunda, a ramas cu fata spre avalansa. Miracolul care l-a salvat a fost gindul la fiul sau, care avea citeva luni pe atunci. O data salvat, a lucrat pentru Salvamont 15 ani, si a fost de trei ori campion national.
Pina in 1980, a avut de depasit multe obstacole. Dar a reusit performanta de a deveni unul dintre cei mai eleganti schiori, impunindu-se printr-o tinuta si un stil inconfundabile. Considera ca este singurul din Europa care a executat cu succes celebrul flic - flac inainte (multi executa flic-flac inapoi, care este mai simplu), avind la activ 238 de sarituri reusite si peste 500 de cazaturi din flic-flac. Iar performanta sa deosebita a fost incununata in 2003, cind a devenit campion national la schi extrem. Cu toate ca practica monoschiul, maestrul are slabiciunile sale - nu stie sa inoate si nu a reusit pina acum sa invete sa mearga pe snowboard. Are totusi un as in mineca - practica schiul acvatic.
In afara competitiilor de gen, se pare ca Valentin a avut, in aparenta, o viata simpla. Timp de 25 de ani a fost angajat ca electromecanic la Uzina de Mecanica Fina Sinaia, apoi Senior Consultant la ING in Sinaia, unde vinde si astazi asigurari, bucurindu-se de o adevarata "retea" de prieteni. Pe cei mai multi i-a instruit ca monitor, apoi a ajuns sa-i cunoasca si sa-i indrageasca, acestia raminindu-i aproape pentru o viata. Printre VIP-urile carora le-a fost dascal de-a lungul timpului s-au numarat Radu Mazare, primarul Constantei, baiatul ex-premierului Adrian Nastase, Felicia Melescanu, Roxana Ciuhulescu si Dan Bitman.
Personalitatea sa carismatica l-a propulsat, usor, usor, pina sub luminile rampei, in perioada 1982-1983 participind ca schior acrobat la "Serbarile Zapezii", organizate la acea vreme de BTT si prezentate de Cristian Topescu. Aventura nu s-a oprit aici si, in decembrie 1996, cind s-a inaugurat ProTV, a fost invitat la Stirile de la ora 7, unde trebuia sa sara peste un obstacol format din cutii goale de bere. A ratat, din pacate, saritura si si-a fracturat din nou coloana in zona lombara. Durerea a fost coplesitoare, dar nimic nu l-a putut impiedica pe Valentin Caciula sa-si continue ascensiunea in mass-media. Astfel ca, intre 1993 si 1996 a lucrat ca fotoreporter la TV Soti si TV Neptun, in paralel colaborind si cu reviste de turism. N-a putut, insa, sa uite nici un moment pasiunea sa de o viata, si din 1993 are o scoala proprie de schi, "Valentino", cotata pe locul trei pe plan national.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona