Info Turism
Articol
Dunarea, vedeta la ITB
Cu putin timp in urma a avut loc la Berlin Tirgul International de Turism (ITB), cea mai mare manifestare de acest gen din lume, ce a reunit participanti din 181 de tari care au expus in peste 10.400 de standuri (suprafata - 150.000 mp), si peste 140.000 de vizitatori.
Ceremonia de inaugurare a debutat anul acesta cu discursul cancelarului Germaniei, Gerhard Schroeder, urmat de secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), Francesco Frangialli, primarul Berlinului, Klaus Wowereit si, nu in ultimul rind, Franz Beckenbauer, in calitate de presedinte al Comitetului de organizare a Cupei Mondiale la fotbal, ce va avea loc in Germania, in 2006.
Romania s-a remarcat la aceasta editie prin cea mai impunatoare si mai atractiva prezenta din ultimii ani. Pe o suprafata de 400 mp si-au prezentat ofertele pentru 2005 circa 40 de tour-operatori, agentii si asociatii de turism. Animatia in stand a fost asigurata de un ansamblu folcloric, mesteri populari si Regina vinului, care a atras degustatorii la expozitia de vinuri. In ziua inaugurala, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) a sustinut o conferinta de presa, iar in ziua dedicata expertilor in turism, delegatii romani au prezentat proiectul "Dunarea", impreuna cu partenerii croati, sirbi si bulgari. Cea de-a treia zi a tirgului s-a incheiat la standul Romaniei cu o "Seara romaneasca", prilej pentru oficialii internationali - Sabine Kastner, vice-presedinte al Bundestag-ului, Francesco Frangialli, secretarul general al OMT, Jean-Claude Baumgarten, presedintele Consiliului Mondial al Turismului, Galla Gabor, presedintele Autoritatii pentru Turism din Ungaria - de a se intretine cu organizatorii si numerosii vizitatori.
O alta serie de intilniri importante i-a inclus pe reprezentantii celor mai importante firme tour-operatoare din Germania, precum TUI, ITS si Thomas Cook. Discutiile purtate au adus in prim-plan strategia turismului romanesc, proiectele punctuale care sa asigure cresterea numarului de turisti straini in Romania si promovarea ofertei turistice romanesti pe plan international.
La intoarcerea in tara au fost intreprinse primele demersuri pentru a pune in practica initiativele discutate la Berlin. Astfel, a avut loc la Sibiu o intilnire intre presedintele ANT si primarul Klaus Johannis, pentru se a fixa principalele teme de cooperare in vederea sprijinirii Sibiului de a deveni Capitala culturala europeana in 2007, si au fost contactate autoritatile locale de pe litoral, urmind ca in perioada urmatoare sa se organizeze la Constanta intilnirea de lucru cu toti responsabilii sezonului de vara 2005, pentru derularea acestuia in conditii optime in varianta extinsa mai - septembrie.

ANAT ne "introduce" in Europa
Avind in vedere multiplele probleme aparute in ultima vreme in legatura cu libera circulatie a cetatenilor romani in Europa, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) informeaza turistii cu privire la conditiile care trebuie indeplinite in acest moment pentru a se circula liber. Acestea sint: existenta unui bilet de calatorie dus-intors, a unei asigurari medicale pe toata durata sejurului (de preferat minimum 7 zile, patru zile pe drum si minimum trei de sedere) si pasaportul valabil minimum sase luni de la data plecarii din Romania. In plus, sint solicitate un voucher la hotel in original (de preferat minimum cinci zile) cu servicii confirmate din strainatate si platite in avans la agentia de turism, respectiv chitanta care sa certifice plata serviciilor. Aceste conditii nu se regasesc cumulativ nici in legea romana, nici in Conventia Schengen si nici nu sint cerute de toate statele, dar sint cele solicitate in practica. Firmele transportatoare si agentiile de turism nu sint responsabile pentru legalitatea formelor de trecere a frontierei. Daca unui pasager i se interzice trecerea frontierei, calatoria este considerata a fi fost efectuata. Membrii ANAT lupta alaturi de autoritatile romane si straine pentru combaterea fenomenului de emigrare ilegala din Romania, dorind sa contribuie la formarea unei imagini mai bune a Romaniei in lume. Din aceste motive, asociatia apeleaza, printr-un comunicat dat recent publicitatii, la toti cetatenii romani care solicita transport si alte servicii turistice in Europa "sa aiba actele in regula, sa foloseasca serviciile unei firme licentiate pentru acest transport, precum si la agentii de turism licentiate ca atare pentru servicii turistice, si sa nu riste trecerea frontierelor cu ajutorul unor documente incorecte sau prin procurarea banilor prin imprumut de la firme de transport sau turism pentru ca, in acest fel, risca sa primeasca interdictie de parasire a Romaniei si o eventuala implicare intr-un proces penal". Pentru detalii suplimentare, poate fi contactat Dragos Anastasiu, presedintele Comisiei de Transporturi a ANAT.

La Marriott s-a analizat incoming-ul
"Evaluarea activitatii de incoming in 2004 si propuneri de strategii pentru 2005" a fost subiectul unei conferinte de presa organizate, recent, de Comisia de Incoming a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), la Sala Brasov a hotelului JW Marriott din Bucuresti.
Invitati speciali au fost noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, Sorin-Marius Crivtonencu, si Carmen Moraru, directorul general al Directiei de Marketing si Promovare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism. Conferinta de presa a fost sustinuta de membrii Comisiei de Incoming a ANAT si de vicepresedintele acestei organizatii profesionale.
In cadrul manifestarii au fost anuntate proiectul de conceptie a industriei turistice a Romaniei, colaborarea cu TAROM referitoare la includerea de oferte city-break si acordarea de tarife preferentiale produselor de incoming, crearea unui coparteneriat pentru finalizarea conceptului Incoming-China, respectiv chestionarea si evidentierea agentiilor de turism care deruleaza activitati de incoming (ce au condus la crearea unei baze de date pentru incoming). Potrivit lui Sorin-Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT-ul are "aceeasi dorinta, ca si ANAT, de a promova si valorifica anumite produse care ar dezvolta industria de incoming a Romaniei, asa cum ar fi circuitele cu trenurile de epoca. Dorim sa introducem sau sa dezvoltam traseele din zonele Mures, Sibiu si Bucuresti. In ceea ce priveste partea legislativa, avem de imbunatatit o Lege a Turismului, precum si multe alte aspecte fiscale". El a mai declarat ca doreste ca participarea Romaniei la toate tirgurile internationale de turism sa fie organizata in colaborare cu ANAT, in conditiile in care ANT isi propune sa investeasca mai mult in standuri si in prezentarea imaginii Romaniei.
La rindul sau, Gheorghe Fodoreanu, presedintele Comisiei de Incoming a ANAT, a subliniat ca, desi colaborarea cu TAROM s-a realizat, oferta de zboruri charter, prin care turistii straini vor putea veni la preturi accesibile, ar trebui generalizata pentru toate pietele in care opereaza compania aeriana nationala. Fodoreanu este de parere ca pentru sprijinirea incoming-ului, Executivul ar putea sa aplice un experiment: fiscalitate zero in 2006 pentru exportul de servicii.
Estimarile preliminare facute de ANAT au reliefat ca numarul vizitatorilor straini sositi anul trecut in tara noastra a crescut cu circa 18% fata de 2003 (ajungind de la 2.800.000 la 3.600.000), proportional cu plecarile romanilor in strainatate - 3.000.000 in 2004, fata de 2.700.000 in anul anterior. In acelasi timp, traficul intern a sporit cu 30% pe litoral si 22% la munte, ceea ce demonstreaza trendul pozitiv inregistrat de balanta de plati pe 2004.
Pentru anul in curs, ANAT doreste sa propuna Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), un program care sa includa calatorii zilnice cu patru trenuri de epoca pe traseul Sinaia - Predeal. De asemenea, vor continua discutiile cu hotelierii si transportatorii pentru dezvoltarea produsului de incoming in Romania, doar pentru tara noastra sau la nivel regional, in parteneriat cu statele vecine (Ungaria, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Turcia, Grecia etc.) si actiunile de lobby si advocacy fata de sectorul politic (asupra unor aspecte cum ar fi fiscalitatea, TVA etc.).

Agentiile de turism au inceput batalia pentru tarifele estivale
Companiile aeriene "low-cost", care practica tarife fara concurenta, sint ultima gaselnita a agentiilor de turism nevoite sa faca fata tarifelor crescinde pe anumite destinatii externe preferate de turistii romani pentru vacanta de vara. Si asta deoarece pretul unui bilet dus-intors la cursele charter ale unei companii "low-cost" pe destinatia Turcia este de circa 80 euro, mai putin de jumatate fata de cel oferit pina acum de TAROM (circa 193 euro/bilet). Prima agentie care a incheiat deja un asemenea contract este Ali Baba, care a inchiriat aeronave pe toata durata verii. Alte agentii cu posibilitati materiale mai reduse au preferat compensarea cresterii tarifelor de cazare operate de catre hotelieri prin rezervarea, pentru toata durata sezonului estival, a unui numar de locuri in cursele charter ale companiilor "low-cost" nationale si internationale.

Egiptul, din nou lider de top
Potrivit specialistilor romani, topul preferintelor pe 2005 va fi dominat din nou de Egipt, una dintre cele mai solicitate destinatii ale anului trecut, datorita raportului calitate/pret, net superior. Locul secund va fi ocupat de Spania, unde introducerea curselor charter a dus la o ieftinire consistenta a pachetelor de servicii turistice, facindu-le accesibile si pentru romanii din clasa medie.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona