De la Crama Urlateanu, la Pivnitele Rhein
Articol
Text Si foto: Victor Raicu

Despre vita de vie s-au scris si vorbit atit de multe, incit s-ar parea ca nimic nou nu ar mai putea fi adaugat. De la Hippocrat si Columella, de la Pliniu si Horatiu pina in zilele noastre, scriitori, medici, igienisti, oameni de stiinta si ginditori din toate timpurile, punind in evidenta insusirile strugurilor si vinului, le-au adus elogiul binemeritat. In paralel, poeti si pictori, muzicieni si sculptori s-au intrecut preamarind strugurii si vinul, multi dintre ei gasind in vita de vie si vin geniale motive de inspiratii.

Cu cit este mai vechi, cu atit este mai valoros, cu cit cei care-l produc pun mai mult suflet, cu atit este mai gustos, iar cu cit soiul este mai faimos, cu atit vinul este mai distins.
Vinul alb sau rosu a inceput sa curga de atit de multa vreme, incit nimeni nu mai stie cine, unde si cind au fost descoperite "binefacerile" licorii magice.
O calatorie pe vechiul drum din Prahova al zeului Bachus constituie o inedita experienta alaturi de firma "Cramele Halewood", unul dintre cei mai importanti producatori de vinuri din Romania. Fondata in 1949, aceasta firma a intrat in 1999, prin privatizare, in proprietatea Halewood International Ltd., cea mai importanta companie independenta din domeniul producerii si comercializarii bauturilor din Marea Britanie.
Compania detine mai multe crame in "Patria Vinurilor Rosii", cu o capacitate de peste 410 milioane litri si conditii excelente pentru maturizarea vinurilor rosii, atit in butoaie de stejar traditional, cit si in baricuri din lemn de stejar frantuzesc sau romanesc, dar si utilitati pentru producerea vinurilor de inalta calitate.

Primul popas pe domeniul Cramelor Halewood, pina anul acesta cunoscute sub denumirea de Cramele Prahova, l-am facut la Urlati, supranumit si "orasul dintre vii". Legenda spune ca numele asezarii vine de la faptul ca locuitorii de pe dealurile vecine coborau spre a se aduna la "Urlatoare", adica la tirg. Vastele podgorii din aceasta zona au fost preluate de catre dregatorii domnesti de la Curtea Tarii Romanesti, care, la rindul lor, au dat numele mosiei: Urlateanu. Astazi, aici se poate vizita, alaturi de crama, si celebrul Conac Bellu, monument de arhitectura in stil romanesc de la mijlocul secolului al XIX-lea, ce adaposteste un patrimoniu mixt de enografie si arta. Prima este reprezentata de ceramica, tesaturi, unelte, covoare, toate reprezentative pentru zona Vaii Cricovului Sarat, zona pomiviticola traditionala. Mobilierul, compus din piese valoroase, este original, apartinind odinioara familiei Bellu, si este completat de o bogata colectie de arta plastica (tablouri, litografii, sculpturi), carti rare in editii de lux, icoane, candelabre, sfesnice, vase orientale, faianta, obiecte personale si bijuterii. Deschis inca din 1953, muzeul evoca atit epoca apusa a familiilor boieresti, cit si puternica lor legatura cu tinuturile stapinite, cu specificul locurilor si arta populara.

La sfirsitul anului 1999, proprietarii Cramelor Prahova au restaurat conacul si crama, construite in 1922, dorind sa sporeasca faima regiunii prin organizarea de degustari, deoarece Urlati reprezinta un blazon inconfundabil al podgoriei de lunga si bogata istorie care este Dealul Mare. Poate tocmai de aceea nu este intimplator faptul ca celebra crama este asezata in virful unei coline, dominind aristocratic blindele terase cu vii. In pivnitele sale, dispuse in trepte, vinurile rosii se matureaza in baricuri din lemn de stejar, intocmai ca in cele mai renumite crame din Franta. Cei care doresc sa petreaca mai multe ceasuri intr-un spatiu cu adevarat pitoresc si sa se desfete cu licoarea facuta la Urlateanu au la indemina o sala de degustari si o sufragerie cu semineu.
Degustarile sint de obicei insotite de mese cu specific traditional romanesc, iar programul cuprinde vizitarea conacului si a pivnitelor, prezentarea tehnologiilor de vinificatie si degustarea a cinci-sase soiuri. Totul se desfasoara dupa un ritual aparte, caci rostul vinului bun nu este atit de a astimpara setea, cit de a desfata simturile. La Crama Urlateanu, drumetul poate asculta povestile podgorenilor si va descoperi vinuri carora le devine "partener" pentru o viata.
Cei ce parcurg drumul vinului prahovean se pot delecta cu privelistea si "aroma" mai multor conace si curti domnesti, iar daca sufletul le-o va cere, se pot ruga Domnului pe la sfintele minastiri intilnite in cale.
Un popas de exceptie insa se impune la Azuga, la o alta proprietate a Halewood International Ltd - Pivnitele Rhein. Dupa cum spune traditia, prima cladire in aceasta zona a fost un han ridicat la jumatatea veacului al XVIII-lea, hanul "Intre Prahove", situat la poalele Masivului Clabucetul Taurului. Cu timpul, calatorii popositi aici au deprins farmecul locurilor si s-au asezat in apropiere, construind citeva cladiri si case razlete. In anul 1892 au fost ridicate "Pivnitele Rhein", numele venind de la faimoasele plantatii viticole romane de pe malurile Rhinului. Si, cum faima vinurilor produse aici nu s-a oprit in granitele Prahovei, pina in 1945 Rhein a devenit "Furnizor al Curtii Regale a Romaniei".
Secretul succesului vinurilor acestea a ramas, insa, bine pastrat, ele fiind tinute si astazi la loc intunecos in pivnitele construite la suprafata, cu pereti dubli si ventilatie naturala, pentru a favoriza dezvoltarea mucegaiului negru, atit de benefic mentinerii unui microclimat constant, oferind conditii propice pentru producerea si invechirea vinului spumant fermentat in sticla, prin traditionala metoda "Champenoise". Cramele Halewood au introdus Pivnitele Rhein in circuitul turistic vini-viticol prin organizarea degustarilor de vin spumant, dezvaluind arta producerii lui, transmisa din generatie in generatie.
Cind vremea este frumoasa, la Pivnitele Rhein degustarile se fac in mijlocul naturii, intr-un decor superb furnizat de coroana muntilor Bucegi. Cind soarele nu se lasa ispitit, se merge in sufragerie, linga semineu, unde, in fata unei cupe cu sampanie, istoria fabricarii sampaniei la Azuga se deruleaza intocmai imaginilor unui film vechi.
Dar Cramele Halewood organizeaza si altfel de evenimente - lanseaza marci de prestigiu precum Prahova Valley, care si-a cistigat mai intii recunoasterea pe pietele externe, unde a fost lansata in 2001, iar din 2002 a fost consacrata cu succes si pe piata romaneasca. Aceasta marca se fabrica astazi in mai multe variante:

Prahova Valley - Classic - vinuri tinere, suple si armonioase precum Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Merlot Ros, Dry Muscat, Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc;

Prahova Valley Reserve - vinuri maturate in baricuri de stejar si invechite in sticla timp de peste sase luni, precum: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Rose de Noir, Chardonnay, Pinot Grigio, Gewurtztraminer;

Prahova Valley Special Reserve - vinuri maturate minimum 12 luni si invechite in sticla timp de peste un an, precum Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Sangiovese, Chardonnay, Pinot Grigio;

Prahova Valley - vin spumant, produs prin metoda traditionala Champenoise. Din aceasta gama fac parte vinurile spumante Extra brut, Sec, Demisec si Rosu Sec;

Millenium - vin spumant, produs din vinuri selectionate prin metoda "cuve close" si reuneste vinurile spumante Extra brut, Sec, Demisec si Rose demisec;

Byzantium - vinuri de virf, cu arome specifice fermentarii si maturarii in baricuri din stejar. Din aceasta gama fac parte vinurile Cabernet Sauvignon, Rose de Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc;

Cherry Tree Hill este un vin de un rubiniu intens. Din aceasta gama face parte vinul Merlot, obtinut din soiul de struguri Merlot, ale carui performante sint inegalabile;

Special Reserve sint vinuri usoare, cu invechire in sticla timp de un an, precum Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra;

Private Reserve sint vinuri asemanatoare cu cele din gama Prahova Valley Special Reserve. Din aceasta gama sint recunoscute vinurile Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.
Pentru calitatea vinurilor produse, Cramele Prahova au obtinut recunoastere internationala, primind cele mai importante distinctii din istoria vinului romanesc: Marea medalie de Aur - Bruxelles 2002; aur - Vinea 2002; aur - Bruxelles 2003; argint - Bruxelles 2003 si multe altele.
Nu peste mult timp, calatorilor ce vor sa deguste vinuri sau sa-si petreaca vacantele in locuri deosebit de pitoresti, Cramele Prahova le vor oferi si spatii de cazare.

Degustarile se pot face zilnic, de luni pina duminica, intre orele 10.00 si 16.00, iar rezervarile pentru grupuri organizate se fac la Cramele Prahova, str. Gageni nr. 92, Ploiesti, jud. Prahova, tel. 0244-530.955; 0244-530.975, fax: 0244-599.216,
e-mail: crame@halewood.com.ro; htp: www.prahova-wine.ro.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona