GEOLOGIA IN SCOLI
Articol
A urmat proiectul pilot "Geologia in scoli", desfasurat la Cabana Cheia. Lucrurile s-au desfasurat in felul urmator: citiva membri ai asociatiei si un grup de elevi ai Liceului Horezu au parcurs citeva trasee din Buila, iar pe parcursul zilelor petrecute aici au invatat cite ceva in plus despre muntii pe care-i vad zilnic din oras. Au aflat macar cum se numesc citeva dintre rocile pe care calca zilnic, cum s-au format acesti munti, toate insemnind cunoasterea orizontului local, sub toate aspectele sale (geologie, geografie, ecologie etc.), i-am initiat in escalada si speologie, am strins cit s-a putut din deseurile din zona si am sfirsit prin a atrage macar o parte dintre acesti tineri in a ni se alatura si la viitoarele actiuni. Finalitatea practica a acestui proiect a fost constituirea in Liceul Horezu a unui mic muzeu geologic, cuprinzind esantioane reprezentative pentru geologia locala, prelevate de elevi, etichetate si asezate intr-o vitrina cu ocazia sarbatoririi zilelor liceului. Proiectul a avut un neasteptat succes si am primit invitatii sa-l punem in practica si in alte licee si scoli din Vilcea.
Intre timp, pe cind viitoarea hotarire de guvern trecea prin furcile caudine ale aprobarilor pe la diferite ministere si alte institutii, am continuat campania de informare cu privire la infiintarea parcului national si implicatiile acestui lucru si am negociat in teren delimitarea si zonarea interna a viitorului parc, cu reprezentantii directiei Silvice Vilcea. Am gasit in persoana domnului inginer Sergiu Chera, de la Directie, un silvicultor in adevaratul sens al cuvintului, datorita caruia negocierile au fost de fapt doar discutii tehnice si profesionale. Cu toate ca am avut si sustinerea APM Rimnicu Vilcea (biolog Gheorghe Turcu, de la Directia Arii Protejate), n-am avut acelasi succes si in cazul Ocolului Silvic Buila (privat, care administreaza padurile proprietate privata), atit conducerea OS, cit si Obstea Cheia, principalul proprietar privat ce detine proprietati in viitorul parc, refuzind prin diferite pretexte discutiile.
Tot in cadrul acestei campanii, ne-am implicat in organizarea unui simpozion stiintific cu tema "Istoria exploatarii calcarului in cariera de calcar Bistrita si impactul asupra mediului si societatii". Cariera de calcar Bistrita este principalul obiectiv minier din zona, o rana in coasta muntelui, care a functionat peste 40 ani fara sa se ia in considerare problema mediului. Acum insa problema se poate pune altfel, si numai faptul ca am reusit sa-i aducem impreuna pe cei afectati direct si pe cei responsabili, a constituit un pas inainte.
Au fost prezenti specialisti, reprezentanti ai institutiilor responsabile, ai autoritatilor judetene si locale, societatea civila, localnici si s-au atins principalele aspecte si implicatii de tot felul ale unei asemenea exploatari. Cei afectati si-au spus doleantele, s-a vizitat cariera si s-a pus la punct un plan de actiune in vederea reducerii impactului negativ, toate in contextul infiintarii Parcului National Buila-Vinturarita in imediata apropiere.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona