Jocul de-a Himalaia in muntii Carpati
Articol
In zilele urmatoare vor fi turele de acomodare si tatonare, treaba se face profesional, nimeni nu vrea sa se sinucida. Daca zapada o permite, se merge pe Negoiu. Ce poate fi mai frumos decit sa incepi un nou an privind lumea de pe (aproape) cel mai inalt pisc din imprejuriumi? Dar se poate si mai usor, exista si virful Serbota, si cascada, si poteca prin padure printre fagii, si brazii incarcati de chiciura fac toti banii... Intre doua astfel de ture in care simti aerul tare al inaltimilor si cum se ung balamalele ruginite de orasul coroziv, mai cu o sarma cu mamaliguta, cu un vin fiert, si alte bucurii fara seaman, a caror savoare se simte numai acolo sus. Variatiuni pe aceeasi tema veti trai oriunde, cabana Negoiu este minunata, dar exista cabane primitoare, cu cabanieri adevarati si in Bucegi, Piatra Craiului, Retezat, Iezer si in alte locuri pe care e bine sa le descoperi singuri.
Dar... Cum spuneam la inceput, iarna ne putem juca de-a Himalaia si in Carpati. Geruri de -20 grade avem si noi berechet, avalanse avem, hipotermie facem. De aceea rezervam ceva spatiu pentru citeva sfaturi pisaloage, venite daca nu de la un mare expert in alpinism de iarna, de la o persoana care a trait citeva experiente de avertisment chiar pe pielea proprie. Cele doua probleme majore sint hipotermia si avalansele. Cu frigul o rezolvam usor, daca ne gindim putin. Organismul uman este tot o masina termica, motorul nostru este comparabil cu cel al unui autoturism. Sint multi care stiu mai multe despre o masina decit despre propriul organism, asadar nu uitati: masina nu merge fara benzina! Deci sa aveti hrana bogata in calorii, usor asimilabila: carne, miere, ciocolata, brinza, fructe etc.; fara racire, motorul crapa! Deci beti lichide multe, ajuta la racire si metabolizare si nu va incotosmanati, daca nu e nevoie; motorul neincalzit merge greu, pornirea consuma mai multa benzina!
Asta inseamna ca trebuie sa porniti domol, sa va intrati in ritm, dar o data incalziti nu faceti pauze, ci tineti ritmul cit mai mult. Alta parte speciala este cu avalansele. Zapezile afinate, proaspete si netasate, sint periculoase in mod deosebit. Ele dau avalansele de faina", frecvente in primele luni ale iernii. Mai sint si avalansele grele, de primavara, cind zapezile muiate de dezghet pleaca in masa, alunecind pe un strat de apa, smulgind pietre si copaci. Sint carti si experti in avalanse, si sfaturile lor trebuie cunoscute si respectate. Cabanierii si alpinistii pe care ii intilniti cunosc tabieturile in materie de avalanse ale fiecarui traseu si va pot da sfaturi pretioase. Bunul-simt ne spune ca nu e bine sa taiem o fata abrupta si incarcata de zapezi, ca nu e bine sa stam buluciti tot grupul intr-un loc periculos, ca o coarda de asigurare si un piolet sint bune la casa omului, ca un traseu pe culme este mult mai linistitor decit unul pe un versant sau vale...
Asadar, mergeti iarna la munte cu voie buna si echipament bun, si nu dati de lucru baietilor de la Salvamont
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona