Mangalia povestea unui succes
Articol
Text: Oana Subtirica
Foto: Victor Raicu

Cu origini ce dateaza din secolul al IV-lea i.H., cetatea Mangaliei si-a cistigat incet, dar sigur, un loc binemeritat intre cele mai apreciate asezari ale litoralului romanesc. Caci nu degeaba numele sau vine de la bizantinul Pangalia, care inseamna "cea mai frumoasa". Nici nu ar putea fi altfel, din moment ce plajele sale lungi, cu nisip fin, si apele marii ce ramin calde pe parcursul intregii veri, imbie an de an turistii. Iar daca adaugam si faptul ca Mangalia se afla pe aceeasi paralela cu San Remo, Nisa si Monaco, putem spune ca in vara aceasta vom alege Mangalia drept destinatia perfecta pentru vacanta.
Dar sa vedem cu ce se mai lauda statiunea Mangalia. Statisticile oficiale spun ca este cea mai mare statiune turistica din Romania (avind peste 70.000 de locuri de cazare), ca organizeaza cel mai mare festival cultural din Romania - Festivalul "Callatis" - ca aici se desfasoara cea mai ampla manifestare de celebrare a Sfintelor Sarbatori de Pasti din Romania - "Lumina de la Malul Marii", complexul President Mangalia este singurul din Romania care a pastrat "in situ" vestigii arheologice (cetatea Callatis), geamia Esma han Sultan este cea mai veche din Romania, iar pestera Movile este unica in lume din punct de vedere biospeologic, prin formele de viata care se dezvolta intr-un mediu lipsit de oxigen. Suficient Nu Atunci sa descriem mai pe larg principalele proiecte ale Mangaliei din acest sezon estival...

Lumina vine de la malul marii!
In acest an, inceputul sezonului estival are o insemnatate si mai mare. Aceasta si pentru ca prima zi a lui mai coincide cu Sfintele Sarbatori de Paste. Dar sa vedem cum a inceput traditia acestei manifestari, ghid fiindu-ne cunoscutul interpret Gabriel Cotabita, un vechi si fidel prieten al Mangaliei:
"Oare cum a adus apostolul Andrei vestea invierii Mintuitorului Iisus pe meleagurile anticului Pont Euxin Unde propovaduia el Sfinta Scriptura si evangheliile Acestea au fost citeva dintre intrebarile care au pus bazele traditiei incepute in 2002. Unde au aparut aceste intrebari La Mangalia, orasul care pina in 1998 nu insemna mai mult decit o destinatie estivala minora pentru majoritatea locuitorilor Romaniei. Aceiasi oameni de suflet care au inventat Callatisul in 1999, adica Primaria municipiului Mangalia si Aldacofilm, respectiv primarul Zamfir Iorgus si regizorul Cornel Diaconu, s-au gindit sa reliefeze si importanta pe care o au aceste locuri pentru Biserica Ortodoxa Romana. Sa nu uitam ca aici s-a descoperit o cruce din secolul al IV-lea si aproape de malul marii se afla pestera Sfintului Andrei! Au urmat intilniri cu preoti misionari si, bineinteles, cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Ideea a fost acceptata si binecuvintata! Sarbatorirea Invierii Domnului se va face la malul marii, acolo unde a venit prima oara vestea ei pe aceste tarimuri. Un altar gigantic de 7 metri inaltime, scenotehnica de ultima generatie, multa munca de organizare si publicitate si un singur scop: crearea unei atmosfere unice. Rezultatul: 30.000 de oameni au venit sa asiste la miracolul Invierii pe plaja de la Neptun - Mangalia in anul 2002! A fost intr-adevar un moment inaltator! Am vazut oameni emotionati, multi, foarte multi tineri care au asistat cu piosenie la slujba si care au plecat cu lumina in suflet si in ochi! Nu putini au fost aceia care au incercat apoi sa atace, sa distruga bucuria oamenilor, comentind peiorativ, de pe false pozitii cucernice, Invierea de la malul marii. Cel putin ciudat pare faptul ca aceia care au fost cei mai inversunati opozanti erau tocmai cei care, prin viata lor de zi cu zi, nu au aratat a fi un exemplu de credinta si frica de Dumnezeu! Dar mai puternica a fost dorinta celor ce isi doresc sa primeasca vestea miracolului Invierii Domnului Iisus Hristos la malul marii, sub cerul instelat, aceasta cupola gigantica a Marii Biserici a Domnului! Si astfel, an de an, vin oameni din toate colturile tarii si chiar din strainatate pentru a lua Lumina de la Mangalia. Nu are rost sa va citez acum din impresiile celor care, macar o data, au fost martorii acestui eveniment! Veniti voi insiva sa luati Lumina, din locul unde pentru prima data aceasta a poposit in inimile noastre!"

Fenomenul Callatis
In materie de spectacole, unul dintre principalele puncte de atractie ale Mangaliei il constituie Festivalul "Callatis". Piatra de temelie a fost pusa in vara anului 1999, cu "7 Zile & 7 Nopti". Mangalia intra astfel in atentia romanilor printr-un maraton al divertismentului, Ziua Eclipsei insemnind multa emotie si un prim record de audienta. In vara anului 2000 a fost lansat la apa Festivalul Callatis. Organizat de Primaria Mangalia si Asociatia ProFamilia si produs de Aldaco Film, Festivalul "Callatis" a devenit o data cu trecerea anilor un adevarat fenomen in domeniul divertismentului. Pe scena-vapor unica in Europa a luat nastere cel mai spectaculos eveniment de divertisment al anului, aducind in fata publicului cele mai importante personalitati ale vietii culturale si spirituale romanesti, eveniment urmarit in fiecare seara de peste 30.000 de turisti si localnici. Marturie stau in acest caz recordurile de audienta inregistrate de festival. Iar editiile din 2001, 2002, 2003 au continuat succesul celei dintii, doborind, rind pe rind, toate recordurile de audienta ale vreunui astfel de eveniment, Mangalia adjudecindu-si titlul de Capitala a Divertismentului Estival. Transmisiile televizate, profesionalismul si diversitatea programelor desfasurate pe scena plutitoare au transformat festivalul intr-un reper. Dar nu se rezuma totul numai la divertisment. An de an, manifestarile adiacente devin adevarate evenimente culturale si sociale. Festivalul Callatis include Tirgul de Carte, Gala Tinarului Actor "Hop", Academia Popaas, Actor pentru un minut, Dialogul generatiilor, Aleea Stelelor de mare, Miss Diaspora si, nu in ultimul rind, Seniorii Cetatii. Succesul fara precedent al manifestarilor cu caracter international, "Miss Diaspora" si "Steaua de Mare", au facut ca romani din 20 de tari sa fie oaspetii Mangaliei, iar Festivalul "Callatis" sa fie Festivalul Romanilor de Pretutindeni, un spatiu in care unitatea spirituala a romanilor devine realitate.

Tineri actori de succes
Ajunsa in acest an la editia cu numarul opt, Gala Tinarului actor "Hop" este poate unul dintre cele mai importante evenimente ale scenei teatrale romanesti, fiind o adevarata rampa de lansare pentru tinerii actori si totodata o demonstratie de valoare a numelor consacrate ale scenei romanesti. Interesul pentru acest tip de eveniment creste de la an la an, dovada fiind numarul din ce in ce mai mare de absolventi care se inscriu in aceasta competitie, dornici fiind de a-si demonstra talentul.

Poezie, zi si noapte
"Zile si nopti de literatura" este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de literatura din tara. Organizat in vechea cetate a Callatisului de catre Uniunea Scriitorilor din Romania si Primaria Mangalia, in colaborare cu Societatea Romana de Radiodifuziune, evenimentul beneficiaza de o larga participare atit din tara cit si din strainatate, pina in prezent la fiecare editie luind parte peste 100 de scriitori din intreaga lume. Recitalurile de poezie sustinute de invitati atit in limbile de origine cit si in traducere, inminarea premiului International Ovidius - pentru valoarea operei literare si pentru contributia adusa la afirmarea libertatii de creatie si a tolerantei interetnice -, precum si premiul Festivalului acordat de Primaria Mangalia unui scriitor pentru largirea frontierelor literaturii constituie punctele cheie ale acestei manifestari extrem de apreciate. Printre cei mai recenti laureati ai premiului Ovidius se numara Jorge Semprun, scriitorul israelian Amos Oz sau Antonio Lobo Antunes. Ca o mica dezvaluire din ce li se pregateste in acest an iubitorilor de poezie, cel care va primi la aceasta editie premiul Ovidius este scriitorul Mario Vargas Llosa. Cit despre laureatii premiului Festivalului, cel mai recent a fost poetul sloven Tomaz Salamun, iar pentru acest an distinctia ii va reveni scriitorului turc Cengiz Bektas. Tema acestei editii va fi "Eu scriu. Cine ma citeste?". Presedintele Uniunii Scriitorilor, Eugen Uricaru, spune ca acest eveniment este cu adevarat special, caci "numai daca ne gindim la faptul ca participa cei mai importanti scriitori ai momentului din intreaga lume si ca au loc spectaculoase recitaluri de poezie, putem spune cu convingere ca este cu adevarat un eveniment de inalta tinuta".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona