Bucegi. Acolo unde incepe muntele
Articol
Text: PAUL ROGOJINARU
FOTO: ORLANDO ROSU

Poate cei mai cutreierati munti ai nostri, Bucegii par la prima vedere usor accesibili oricui. Insa daca o iei la pas si te incumeti pe Jepii Mici - Babele - Vf. Omu - Brina Caprelor - Malaiesti constati ca efortul depus e la fel de mare precum splendoarea crestelor si vailor. Fiindca Bucegii isi arata cu adevarat maretia numai atunci cind ii iei pieptis.

De la facerea lumii
Uriasa potcoava cu deschidere spre sud, colosul de piatra al Bucegilor se constituie ca un masiv impunator in extremitatea estica a Carpatilor Meridionali. In est, valea superioara a Prahovei il separa de Muntii Baiului si Girbovei; in nord-est si nord, vaile Cerbului si Glajariei il separa de Muntii Dihamului si, dincolo de acestia, de Muntii Postavarul; in nord-vest si vest, culoarul Rucar-Bran si Valea Brateiului il separa de Subcarpatii Prahovei si Dimbovitei, intrind in contact cu masivul Gurguiatu. Intre aceste limite, Masivul Bucegi ocupa o suprafata de aproximativ 300 kmp. Nodul geografic care domina Masivul Bucegi il reprezinta Virful Omu (2507 m). Din el se desprind radiar, spre est, nord-est, nord si nord-vest, culmile nordice. Astfel, catre est se desprinde Muntele Moran (2352 m), cu faimosii sai colti; spre nord-est, Muntele Bucsoiu (2492 m), cu doua ramuri: Bucsoiu Mic, denumit si "Creasta Balaurului" si Bucsoiu Mare; spre nord-vest se desprinde Muntele Scara (2422 m). Din acesta se desprind, in ordine, de la est la vest: Padina Crucii (2139 m), Culmea Tiganesti (2019 m), Clincea (2211 m), Ciubota (2259 m) si Gaura (2122 m).

Accesul in Bucegi
Cea mai folosita si mai la indemina ruta de patrundere in masiv de catre majoritatea turistilor, este, fara indoiala, prin Valea Prahovei, vale strabatuta de drumul national spre Brasov, plus calea ferata. Din fiecare localitate de pe Valea Prahovei (Sinaia, Poiana Tapului, Busteni, Azuga, Predeal) exista poteci turistice sau drumuri ce patrund mai mult sau mai putin in masiv. Din sud, accesul se poate face din localitatea Pietrosita, situata in zona subcarpatica, in partea de sud a Bucegilor. Din nord se poate patrunde pe la Piriul Rece. Din est, Branul si Moeciul de Sus sint localitatile prin care se poate ajunge in masiv pe latura sa estica. Din Moeciul de Sus, prin intermediul unui drum nemodernizat puteti patrunde, mai ales cu o masina de teren, pina la baza muntelui Grohotisul.


Spre sufletul muntelui
Insa, drumul care urca cu adevarat spre sufletul muntelui incepe din Busteni. Si mai mult, incepe chiar din fata hotelului Silva. Multe hoteluri si cabane se afla in preajma muntilor si pe culmile cele mai inalte ale Carpatilor nostri! Insa nici un hotel si nici o cabana nu sint mai cunoscute de catre colindatorii crestelor cum este cunoscut hotelul Silva. Asta poate si pentru ca insusi masivul Bucegi este, la rindu-i, cea mai cunoscuta culme muntoasa din tara. Iar hotelul Silva mai are un atu: este asezat chiar acolo unde incepe muntele. Din "prispa" sa porneste telecabina catre Babele. Drumul din soseaua principala spre hotel este unul obisnuit: pe jos sau cu orice masina poti ajunge facil pina acolo. Insa cind te apropii, incepe sa miroasa a munte. Brazii inalti isi fac deja aparitia, aerul incepe sa fie mai tare si mai ozonat, iar baza muntelui e la doi pasi. De regula, turistii care fac ascensiuni usoare (mai ales cu ajutorul telecabinei), aici innopteaza. Asezat ceva mai departe de freamatul strazii si luminile orasului, hotelul deschide privelistea spre coama muntelui sau spre colinele impadurite ale Bucegilor. Construit dupa o arhitectura specifica localitatilor montane, cu acoperisul si "stresinile" vopsite intr-un verde crud, hotelul se incadreaza perfect in decor, facind parte integranta din tabloul "hotel de munte cu vedere spre creasta".

Diminetile unui hotel de munte
Daca se spune ca "sa vezi Roma si apoi sa mori...", parafrazind se poate spune "sa te cazezi la Hotel Silva, ca sa poti sa zici c-ai dormit la munte...". Iar lucrul acesta il stiu cel mai bine cei ce se trezesc aici dimineata, intind mina si pot atinge muntele. Caci daca deschizi balconul, la ceasul cind abia rasare soarele, crestele aurite cu lumina si toti brazii ninsi cu raze "navalesc" la tine in camera sa-ti spuna "Buna dimineata!". Si-aici intotdeauna diminetile sint bune... Hotelul (str. Telecabinei nr. 24, tel. 0244/32.21.51 sau 0244/32.14.21, fax 0244/32.09.50; 32.00.27) pune la dispozitia clientilor sai 250 de locuri de cazare distribuite pe camere duble, garsoniere (6) si apartamente (7), restaurant cu o capacitate de 240 de locuri, program muzical oferit de orchestra, bar de zi cu o capacitate de 40 de locuri la mese, discoteca (80 locuri), salon de coafura, birou de turism, parcare auto, 2 terenuri de sport multifunctionale, cu suprafata sintetica si instalatie de nocturna, centru de inchiriere materiale sportive. Toate camerele sint dotate cu baie, balcon, TV color cu program prin satelit, telefon cu acces intern si international, frigidere in garsoniere si apartamente. Mereu atent la noile cerinte ale pietei, Hotelul Silva face posibila dezvoltarea turismului pentru conferinte si simpozioane pe diverse teme. Astfel, hotelul dispune de:
- 4 sali de conferinte - cu capacitate intre 20 si 60 locuri/sala, modern dotate si utilate cu mobilier modular, echipate cu flip-chart, ecran, retroproiector, televizor, video. Tariful este de 2.500.000 lei sala/zi (tariful nu include consumabilele);
- se asigura serviciul de multiplicare - 2000 lei/pag. A4
- coffee-break - 35.000 - 45.000 lei/pauza/pers. Include: cafea, lapte, apa minerala, produse patiserie.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona