Localuri din inima Bucurestilor
Articol
TEXT: DIANA SCARLAT
FOTO: EMA COJOCARU

De cele mai multe ori mediul citadin ascunde atit de multe secrete si locuri interesante incit cunoasterea unui oras mare este o adevarata aventura, in special daca este vorba despre o capitala. In privinta Bucurestiului, pentru turisti, dar si pentru locuitorii orasului, exista o multitudine de posibilitati de a petrece o parte din timp in locuri foarte placute si relaxante. In acest sens ne-am gindit sa va oferim, incepind cu acest numar al revistei, informatii utile despre cele mai importante localuri din Capitala si alte orase ale tarii, in speranta ca veti putea astfel sa descoperiti noi atractii sau sa aflati mai multe amanunte interesante despre localurile pe care deja le frecventati.

Pentru ca a venit deja vara, iar terasele sint extrem de solicitate in acest anotimp, prima oprire o vom face la unul dintre cele mai cunoscute localuri cu specific romanesc din Bucuresti, care pune la dispozitia clientilor o gradina spectaculoasa, un veritabil paradis artificial conceput de un designer care s-a impus deja pe piata autohtona in domeniul creatiei vestimentare, Catalin Botezatu. Ne referim la Casa Taraneasca Triumf, restaurantul bucurestean cu specific romanesc, ce dispune de 200 de locuri in interior, 160 pe terasa si o impresionanta diversitate a ofertei, incluzind peste 160 de preparate culinare din toate zonele tarii si servicii de cea mai buna calitate.

Un muzeu in miniatura

Interiorul localului a fost structurat pornindu-se de la ideea unei case traditionale maramuresene cu etaj, intr-o ingenioasa inversare a planurilor exterior-interior, la care designerul a adaugat elemente specifice tuturor celorlalte regiuni ale tarii, intr-un colaj postmodern. Accesoriile fascineaza prin autenticitate: icoanele din restaurant sint foarte vechi si valoroase, iar tapiseriile provin de la Manastirea Braditel din Moldova. Diversitatea decorului comprima prin concizia exprimarii plastice aproape toate activitatile traditionale ale poporului roman, intr-o combinatie care face ca fiecare punct al localului (in interior sau pe terasa) sa ofere alta priveliste. Tarcurile cu animale mici si volierele cu pasari, reproducerea la scara redusa a unui sat, dinamismul general au facut ca acest loc sa fie preferat la sfirsit de saptamina de familiie tinere, copiii fiind atrasi in mod irezistibil de gradina zoologica in miniatura.

Diversitate
si continua schimbare

Varietatea preparatelor si continua schimbare de imagine la inceputul fiecarui sezon fascineaza grupurile de turisti straini care se opresc frecvent aici pentru o binemeritata relaxare si o mincare traditionala romaneasca servita de personalul care completeaza decorul purtind costume populare. Casa Taraneasca Triumf (Bd. Maresal Averescu nr. 52, sector 1, Bucuresti, Romania, tel: 021 260 14 17: fax: 021 260 14 17, mobil: 0723 381 437) a fost deschisa publicului in anul 2001, schimbindu-si infatisarea periodic (din respect pentru clientii care o frecventeaza), si are portile deschise permanent, iar in multitudinea de oferte este inclus si programul artistic desfasurat in fiecare seara - un taraf traditional si un spectacol de circ. Printre cele mai apreciate preparate culinare servite aici se numara Muschiul de vita "Triumf", Puiul "a la bunica", Saramura de crap romanesc, "Pomana porcului", "Scaricica", "Ciolanul cu fasole", "Tochitura moldoveneasca", "Curcanul pe varza", "Cocolosul romanesc", "Taci si inghite", "Papanasii", sau "Galustele cu prune".

Alternativa:
viata de noapte

Daca veti considera aceasta destinatie demna de atentia dumneavoastra pe viitor, insa aveti nevoie si de o deconectare specifica vietii de noapte, va recomandam o locatie celebra din capitala Romaniei, un colt de Las Vegas bucurestean gustat de foarte multi turisti - Casa Vernescu. Este situata pe una dintre celebrele strazi ale Capitalei, Calea Victoriei nr. 133, un veritabil muzeu care aminteste de epoci apuse ale caror marturii se pot admira inca.

Imbinarea trecutului
cu prezentul

La Casa Vernescu trecutul si prezentul se imbina intr-un mod fascinant. Cladirea a fost construita de Filip Lens (1779-1853), boier din protipendada, care a ocupat diverse functii in administratia si justitia tarii, fiind, succesiv, mare vornic, mare vistier si mare logofat al Dreptatii (Ministerului de Justitie), devenind mai tirziu boier valah. A construit casa in anul 1821 si a refacut-o in 1822, dupa ce cladirea a fost grav avariata, trans-formind-o intr-una dintre cele mai frumoase case bucurestene ale vremii. Intre anii 1868 si 1870, marele scriitor rus Lev Tolstoi, in acea vreme tinar locotenent in armata rusa, frecventa Casa Lens, care, in urma decesului proprietarului, survenit in anul 1853, a gazduit, pe rind, Colegiul Militar, Statul Major al armatei ruse apoi Ministerul de Razboi, dupa ce a fost cumparata de cunoscutul politician Guna Vernescu, pe 20 aprilie 1887. Noul proprietar (avocat, decan al baroului, politician, membru fondator al Partidului Liberal) l-a angajat pe marele arhitect Ion Mincu pentru a reface vila, intre 1887 si 1889.

Asa a inceput...

Astfel a devenit Casa Vernescu locul celor mai vestite baluri si serate mondene. Armonia marmurei cu decoratiuni aurite pe tavane si pereti, vitraliile si oglinzile masive au conferit casei grandoare. Stilul eclectic, barocizant, a fost completat in anul 1890 cu picturile lui G.D. Mirea, care au adus un surplus de frumusete. Atmosfera acelor ani, cu trasurile elegante, rochiile de bal, jobenele, bijuteriile si conversatiile de salon ale protipendadei bucurestene, care au dat stralucire locului, este refacuta astazi de noua clientela care provine din aceeasi clasa sociala. Chiar daca vremurile s-au schimbat si balurile se desfasoara altfel, esenta acestui loc s-a conservat in mod miraculos, grandoarea fiind comandata de cladirea-monument. Chiar daca picturile murale au fost distruse de Armata Rosie, mare parte din decoruri s-a pastrat insa, iar Casa Vernescu ofera astazi aceleasi interioare pline de fast ca la inceputurile functionarii sale, carora li se adauga echipamentele contemporane de ultima generatie si serviciile la standarde internationale.
Petrecerile de la Casa Vernescu si-au cistigat deja faima, printre atractiile elegantului Casino Palace numarindu-se turneele organizate periodic (urmatorul turneu "Texas Holdaem Pocker" este programat in perioada 16-18 septembrie 2005) si balurile contemporane oferite cu ocazia diverselor evenimente (celebrarea celor zece ani de functionare va avea loc la sfirsitul lunii octombrie). Restaurantul Casei Vernescu reprezinta de asemenea o atractie irezistibila pentru amatorii de arta culinara, intre preparatele cele mai spectaculoase, al caror numar este foarte mare, remarcindu-se, "Ravioli de creveti cu sos de telina si ulei de trufe", "File de Sol inabusit", care poate fi servit cu langustina si sos olandez preparat cu coaja de lamiie (o specialitate usoara, deosebit de savuroasa), sau "Foetaj cu parfait de nuci si mere insiropate, cu sos caramel si sofran", servit cu Amaretto. Puteti intra in acest paradis al bunului gust vizitind Casa Vernescu, situata pe Calea Victoriei 133 (sector 1, Bucuresti, tel.: 021. 231 02 20; 021 212 54 87).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona