Info Turism
Articol
Radiografia proiectelor din turismul romanesc
Cea de-a doua intrunire a "Clubului presei de turism" a avut loc in perioada 17-19 iunie, in judetul Alba. Evenimentul a fost organizat de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) si Consiliul Judetean Alba. Scopul acestor actiuni este de a permanentiza dialogul dintre reprezentantii ANT si partenerii media, in vederea descoperirii si solutionarii cit mai eficiente si rapide a tuturor problemelor turismului romanesc. Participantii la prima intrunire, care a avut loc la Snagov, la inceputul lunii mai, si-au exprimat interesul in privinta continuarii acestui dialog, precum si disponibilitatea pentru participarea la reuniunile care urmeaza a avea loc lunar, in diverse zone ale tarii. "Interesele presei de turism coincid cu interesele turismului romanesc" - a fost sintagma utilizata de majoritatea participantilor la cele doua intruniri in cadrul carora s-au dezbatut probleme importante ale turismului din tara noastra. Intrevederea care a avut loc in judetul Alba s-a desfasurat sub forma unui circuit turistic pe care jurnalistii l-au parcurs, familiarizindu-se astfel cu obiectivele turistice importante ale zonei si cu situatia proiectelor de dezvoltare initiate sau propuse de Consiliul Judetean si de primariile locale. Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba, a organizat o prima intilnire cu presa centrala si locala in cea de-a doua zi a evenimentului (simbata, 18 iunie), facind o scurta prezentare a situatiei judetului din punct de vedere turistic, impreuna cu echipa care lucreaza la derularea proiectelor zonale, si raspunzind la toate intrebarile jurnalistilor. Presedintele ANT, Marius-Sorin Crivtonencu, s-a intilnit cu membrii clubului simbata seara, in cadrul unei conferinte desfasurate la Cetatea de Balta, careia i-a urmat o cina festiva oferita de gazde. Ziaristii au fost insotiti pe tot parcursul evenimentului de directorul general ANT, Octavian Arsene, care a supravegheat personal derularea programului. Grupul a fost cazat doua seri consecutiv la Hotel Parc si Hotel Transilvania din centrul orasului Alba Iulia. ANT are in poiect organizarea lunara a intilnirilor de acest fel, in toate judetele tarii, pentru a studia la fata locului modul de desfasurare a proiectelor de dezvoltare curente sau viitoare, astfel incit mass-media sa fie pusa permanent in tema cu situatia reala a derularii proiectelor din domeniul turismului, avind in acelasi timp posibilitatea de a pune intrebari autoritatilor si de a primi raspunsuri, in cadrul conferintelor de presa care vor fi organizate de fiecare data.

Bucuresti, capitala turismului european
Primavara anului 2007 se anunta deja plina de evenimente importante pentru romani in privinta turismului, a carui capitala va fi Bucurestiul. La Lisabona s-a votat in cadrul celei de-a 91-a Adunari Bianuale a ECTAA (Grupul Asociatiilor Agentiilor de Turism si Tour-operatorilor din cadrul UE), desfasurata in perioada 26-27 mai a.c., ca Romania sa fie gazda Adunarii Bianuale ECTAA din primavara anului 2007. La acest eveniment au participat si doi reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), anume presedintele, Lucia Nora Morariu, si secretarul general, Mircea Draghici. Cu ocazia intilnirii din acest an s-a stabilit ca ANAT va intermedia, pentru Romania, alocarile de domenii *.travel recent infiintate pentru adresele de web cu specific turistic. ANAT este, din 1999, membru afiliat al ECTAA si va deveni membru cu drepturi depline o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aceasta organizatie sprijina ANAT in privinta importului de know-how si ofera consultanta turistica in vederea integrarii in Uniunea Europeana. ECTAA are, in prezent, 23 membri cu drepturi depline din statele UE si 6 membri afiliati (alaturi de Romania, beneficiind de aceasta calitate Bulgaria, Croatia, Turcia, Norvegia si Elvetia). Pe de alta parte, ANAT va contribui la impulsionarea activitatii Comisiei de Incoming din cadrul ECTAA, incoming-ul vizind activitatea de aducere a turistilor straini in Romania, ceea ce reprezinta o forma de export de servicii pentru tara noastra, contribuind la echilibrarea balantei de plati. Organizarea acestei adunari in capitala Romaniei nu este o noutate absoluta, deoarece a mai avut loc si in luna mai a anului 2002, cind membrii ECTAA s-au reunit la Hotelul Inter-Continental.


Combaterea traficului si a exploatarii sexuale a copiilor prin turism
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a adoptat recent Codul de Conduita privind combaterea traficului si exploatarii sexuale a copiilor prin turism. Lansarea oficiala a acestuia in Romania a avut loc pe 19 mai 2005 si a fost posibila datorita cooperarii grupului de experti format din reprezentanti ai mai multor organizatii si federatii din intreaga lume (Organizatia Salvati Copiii, Federatia Industriei Hoteliere din Romania, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, Autoritatea Nationala pentru Turism si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor, OSCE, Institut f•r Integrativen Tourismus und Entwicklung RESPECT, ECPAT, Federal Department of Foreign Affairs si Freedom from Fear) . Eliminarea acestei probleme reprezinta una dintre prioritatile ANAT, care, prin adoptarea Codului de Conduita, s-a angajat sa ia masuri de prevenire a exploatarii sexuale a copiilor de catre turistii romani si straini si va contribui la construirea imaginii Romaniei ca o destinatie turistica sigura si atractiva.
Codul de conduita prevede: 1. Stabilirea unei abordari etice in privinta exploatarii sexuale a copiilor in scopuri comerciale; 2. Instruirea personalului din industria hoteliera si de turism, atit in tarile de origine, cit si in tarile de destinatie turistica; 3. Introducerea unei clauze in contractele cu furnizorii, care sa stipuleze actiunea comuna impotriva exploatarii sexuale a copiilor; 4. Oferirea de informatii catre turisti, prin intermediul cataloagelor, brosurilor, filmelor care sa ruleze in avioane, Internetului, tiparite pe biletele de avion etc.; 5. Oferirea de informatii catre "persoane cheie" din tarile de destinatie; 6. Realizarea de raportari anuale.

Ziua Mondiala a Turismului aduce premii copiilor
In urma concursului de creatie denumit sugestiv "Salutari din Romania", care a avut loc pe 1 iunie a.c. la liceul Jean Monnet din Bucuresti, urmeaza a fi premiati cei mai inventivi participanti. Rezultatele vor fi aflate cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, eveniment care va avea loc pe 27 septembrie a.c., data la care va fi lansata si o noua competitie, a celor mai bune idei de promovare a cartilor postale despre Romania in lume. Lansarea concursului va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri pentru presa.
Proiectul demarat chiar de Ziua Copilului a fost conceput ca o invitatie adresata tinerilor romani de a face cunoscuta o imagine inedita a Romaniei in lume, prin intermediul cartilor postale realizate de elevi a caror virsta nu depaseste 18 ani. In cadrul acestui eveniment, Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost reprezentat prin doamna Lucretia Sirineanu, consilier al ministrului, iar Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a fost reprezentata chiar de catre presedintele Marius-Sorin Crivtonencu, Secretar de Stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Cartile postale contin un desen, o fotografie, un colaj sau o imagine digitala care prezinta aspecte interesante si atractive din Romania, alaturi de mesaj-text de bun-venit. Cele mai bune dintre creatii urmeaza a fi promovate la tirgurile de turism din Milano, Londra si Berlin, calatorind astfel prin intreaga lume. Cei mai buni dintre concurenti vor fi rasplatiti de catre organizatori, premiul pentru locul I fiind o camera foto digitala, pentru locul II, o bicicleta, iar pentru locul III, un rucsac. Proiectul "Salutari din Romania", realizat de Programul EDS (Programul de Dezvoltare a Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii) si Junior Achievement Romania si finantat de USAID (Agentia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internationala) reprezinta un demers international de participare a mediului educational romanesc la promovarea imaginii Romaniei in lume prin implicarea elevilor romani care dau dovada de inteligenta si talent. Programul EDS se va desfasura pe o perioada de cinci ani si este destinat intaririi intreprinderilor micro, mici si mijlocii (MIMM) in Romania si imbunatatirii mediului economic si de afaceri in general, cu finantare din partea USAID. Programul este administrat de catre Consortiul CHF, organizatia coordonatoare fiind CHF International, asistata de Shorebank Advisory Services, Citizens Development Corps si Booz Allen Hamilton. Unul dintre obiectivele acestui program este acela de promovare a Romaniei ca destinatie turistica. Prin sprijinul acordat turismului, CHF si partenerii sai vor ajuta la pregatirea Romaniei pentru a beneficia de avantajele integrarii in UE si pentru a face fata pe pietele comunitare si internationale. Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit care face parte din Junior Achievement Worldwide, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europa. JA Romania implementeaza, in scolile si universitatile din Romania, in baza parteneriatului semnat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, programe educationale economice de tip learning by doing. Toate programele Junior Achievement Romania sint traduse si adaptate contextului social si educational romanesc.

Proiecte ANT - OCDE
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va participa la Conferinta pentru Cultura, Turism si Dezvoltare Locala care se va desfasura la Centrul Trento al Programului LEED, in Italia.
Pe 25 mai a.c. presedintele ANT, Marius Crivtonencu, s-a intilnit cu delegatia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), din care au facut parte Herwig Schlogl - Secretar General al Organizatiei - si Sergio Arzeni, Director al Centrului pentru Antreprenoriat, IMM-uri si Dezvoltare Locala (CFE) din cadrul OCDE si Director General al Programului de dezvoltare a fortei de munca si a economiei locale LEED al CFE. Domnul Crivtonencu a inminat delegatiei solicitarea scrisa privind acordarea statutului de observator Romaniei in cadrul Comitetului pentru Turism. Argumentul forte il reprezinta parteneriatul national si international creat de catre ANT pentru elaborarea strategiei de dezvoltare durabila a turismului. Aceasta solicitare poate primi un raspuns favorabil pina la sfirsitul anului 2005. Reprezentantii ANT si-au exprimat disponibilitatea de a gazdui in Romania urmatoarea Reuniune a Comitetului pentru Turism al OCDE din luna noiembrie 2005. Aceasta ar putea fi o oportunitate de a oferi membrilor OCDE o imagine concreta asupra potentialului turistic al Romaniei. In perioada urmatoare, la Paris se va discuta posibilitatea ca structura de turism a OCDE sa furnizeze asistenta de specialitate ANT-ului in procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a turismului. Ca urmare a intilnirii din data de 25 mai 2005, ANT va participa la Conferinta pentru Cultura, Turism si Dezvoltare Locala, care se va desfasura la Centrul Trento al Programului LEED, in Italia, criteriile care trebuie indeplinite pentru accesul unei tari in structurile OCDE fiind interesul reciproc si rolul tarii in regiune. Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana si evolutia pozitiva a turismului romanesc fac posibila primirea de catre tara noastra a statutului de observator in cadrul Comitetului pentru Turism al OCDE.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona