Litoralul intre extreme: Mamaia & Vama Veche
Articol
Text & foto: Ema Cojocaru


Alaturarea contrariilor este intotdeauna benefica oricarei forme de turism, atunci cind este bine exploatata, deoarece ofera diversitate, posibilitatea alegerii. Cei doi poli ai litoralului romanesc, Mamaia - Vama Veche, reprezinta, dincolo de pozitionarea geografica, puncte de atractie pentru doua categorii distincte de turisti.

Cele doua destinatii au un element comun, marea, insa chiar si acesta este perceput in mod diferit in functie de locul in care te afli, pentru ca la Mamaia observi intinderea de ape de la etajul al saptelea al unui hotel de lux, in timp ce in Vama simti briza direct de la gura cortului asezat pe plaja. Important este ca poti face o alegere, in functie de preferinte, deoarece oferta exista, pentru toate categoriile de turisti.
Statiunea Mamaia, inaugurata in anul 1906, cu ocazia finalizarii lucrarilor de constructie a primului stabiliment balnear, are o istorie interesanta. A devenit cea mai populara destinatie a litoralului romanesc, cu cel mai inalt standard turistic din tara - peste 31.000 locuri de cazare, aflate in permanenta crestere si cosmetizare, pentru ca in fiecare an se renoveaza sau se construieste cel putin un hotel, in general de peste 3 stele. Situata intr-un cadru pitoresc, intre malul marii si Lacul Siutghiol, Mamaia are si avantajul de a se afla in imediata vecinatate a Constantei, beneficiind indirect de obiectivele turistice pe care le ofera orasul.

Plaja se intinde pe 8 km, avind o latime care in unele zone depaseste 200 m, iar una dintre principalele atractii este asezarea hotelurilor foarte aproape de mare, element care fascineaza in special turisii straini. Investitiile semnificative au transformat statiunea intr-o destinatie cu numeroase hoteluri de lux si cu o serie importanta de dotari, precum locuri de joaca pentru copii, terenuri sportive, locuri de promenada, spatii de distractie, cluburi, terase si sali de cinema. Mamaia atrage in principal familiile care isi programeaza vacantele si doresc un maxim de confort si distractie pentru toate virstele. Mai mult chiar, este accesibila oricui, deoarece aici se intilnesc hoteluri de toate categoriile, de la cele clasificate cu o stea pina la cele luxoase, de cinci stele. Restaurantele si terasele au meniuri variate si programe de divertisment, iar copiii gasesc motive de amuzament atit pe plaja, cit si in locurile de joaca amenajate in interiorul statiunii. Deosebit de atractiv este Satul de Vacanta, care include constructii in stil traditional, reprezentative pentru diverse zone ale tarii, unde pot fi savurate mincaruri specifice regiunii din care provin. Cu preparate pescaresti te poti delecta la restaurantele de pe Insula Ovidiu din mijlocului Lacului Siutghiol, unde se ajunge cu vaporasul.

Distractia este unul dintre punctele forte ale statiunii, cea mai noua atractie fiind telegondola, o instalatie de transport pe cablu inaugurata in 2004, proiect unic pe litoralul romanesc. O plimbare cu telegondola ofera o panorama superba a statiunii, a Marii Negre si a Lacului Siutghiol, pe un parcurs de 2000 de metri, trecind pe deasupra hotelurilor la maximum 50 m. Traseul inedit, parcurs in aproximativ 7 minute, a detronat noutatea parcului acvatic Aqua Magic, cel mai modern din tara, care ramine insa un punct favorit in agenda estivala a turistilor. Complexul poate primi 2500 de vizitatori pe zi, care se delecteaza in piscine si jeturi de apa, pe twister si tobogane, incearca instalatiile pentru jocurile cu apa de tip kamikaze, sau chiar spatiile de joaca dotate cu echipamente moderne, fac plaja pe sezlonguri sau se relaxeaza la restaurantele, barurile, cofetariile si fast-food-urile din incinta parcului. In Aqua Magic distractia continua si noaptea, cind poate fi incercat ringul de dans in aer liber, luminat feeric si inconjurat de jocuri de apa spectaculoase.

Viata de noapte incitanta
De la apus pina la rasarit tinerii umplu strazile si plaja, se plimba prin aerul sarat, printre fintinile arteziene si palmierii frumos iluminati, incearca masinariile zgomotoase din Parcul de distractii, care inveselesc atmosfera prin luminile colorate si tipetele de incintare, se pierd prin bazarurile cu suveniruri, pentru ca in final sa se opreasca pe terase sau in cluburi, dansind pina dimineata pe ritmurile latino ale verii. Se leaga prietenii si se fac plimbari lungi pe plaja in zori, pentru ca apoi sa mearga toti in camerele de hotel pentru un somn bun pina spre prinz.

Posibilitatea practicarii sporturilor extreme nu mai este o noutate. La bazele de agrement nautic, amplasate la malul marii si al lacului Siutghiol, turistii doritori de senzatii tari pot sari cu parasuta, pot face scufundari si windsurf, sau se pot plimba cu scuterele acvatice. Exista si distractii mai "cuminti": tractari cu banane si colaci gonflabili, plimbari cu hidrobiciclete sau ambarcatiuni de tip cataraman si caravelle.
In ultimii ani a luat amploare turismul de afaceri, Mamaia oferind, prin infrastructura sa hoteliera foarte bine dezvoltata, cadrul perfect pentru organizarea conferintelor, simpozioanelor, colocviilor si intilnirilor de afaceri. Aproape toate hotelurile de la trei stele in sus detin sali de conferinta dotate cu aparatura performanta, iar restaurantele si barurile organizeaza cocteiluri, dineruri si mese de afaceri.
Parasind Mamaia, mergind in extrema sudica, ajungem aproape de granita cu Bulgaria, la Vama Veche, sat care face parte din comuna Limanu. Este alta lume. Totul este diferit, iar o trecere brusca de la o statiune la cealalta socheaza turistul neavizat. Aici, in sud, domina spiritul liber. Poti alerga pe plaja lipsit de griji, iti montezi cortul pe nisip si tragi aer in piept - marea! Marea cu tot ce are ea mai salbatic, fara restrictii - si totusi cu unele reguli Acest loc a fost descoperit de turisti inainte de cel de-al doilea razboi mondial, cind comuna se numea Caracicula (adica ulm negru). Satul exista din 1811, cind a fost infiintat de citeva familii de gagauzi.
Vama a avut de la inceput un destin aparte, stind sub semnul nonconformismului, datorita izolarii de care beneficiaza, precum si a invecinarii cu Balcicul, frecventat de o societate boema. Dupa 1940, o parte dintre artisti si, in special, comunitatea de nudisti, au inceput sa vina frecvent in 2 Mai si Vama Veche. Stateau uneori saptamini intregi la tarmul marii, bucurindu-se de libertate si de departarea de civilizatie. Din anii a50, turismul a inceput sa ia amploare, iar localnicii si-au amenajat casele pentru a primi turisti. Din acest punct de vedere, 2 Mai, satul invecinat, situat la nord, a fost cu un pas inaintea Vamei, devenind cunoscut prin "turismul de curte" practicat aici, care a declansat un mod de viata aparte: petreceri exuberante pina la rasarit, prietenii legate instantaneu - portita de evadare in perioada comunista.
In Vama Veche, apropierea de frontiera a determinat unele restrictii, zona fiind frecventata mai putin, dar aici au fost definitorii de la bun inceput nudismul si corturile pe plaja. Cind plaja de la 2 Mai a inceput sa se ingusteze si sa devina neincapatoare, turistii au migrat spre sud, la Vama Veche, in timp raminind fideli acestui spatiu. Spiritul s-a mutat incet de la cel "de curte" la cel "de plaja", definitoriu astazi pentru Vama, care a preluat stafeta de la 2 Mai si s-a luptat, prin boemii sai mai tineri sau mai virstnici, sa-si pastreze in continuare libertatea si nonconformismul. Tendinta actuala, construirea intensiva a hotelurilor, pensiunilor, barurilor si restaurantelor, dar mai ales interdictia de a mai pune corturile pe plaja, a fost contestata in ultimii ani prin miscarea "civica, pasnica si constructiva" Salvati Vama Veche. Protestatarii si-au dorit sa reinvie aerul boem atit de iubit de intelectualii si artistii care au perceput intotdeauna acest spatiu ca pe un univers al diversitatii culturale si al libertatii, traind pe plaja, aproape de mare, de la 1 Mai pina tirziu in toamna.
S-a dorit chiar infiintarea Rezervatiei culturale Vama Veche si dezvoltarea zonei in spiritul unui turism atipic, axat pe directia realizarii unui plan urbanistic, precum si a dezvoltarii unui turism rural, directii care vor valorifica potentialul local tinind cont de legile referitoare la protectia mediului. Festivalul Stufstock, rezultat palpabil al miscarii, a intrat deja in specificul zonei, plaja devenind neincapatoare in cele trei zile din luna septembrie care gazduiesc aceste concerte. Vestea buna este ca se poate sta in continuare la corturile intinse pe plaja, aproape de tarmul marii, chiar daca furtunile bintuie din cind in cind golful care adaposteste Vama Veche, scotindu-i pe tineri din sacurile de dormit in toiul noptii si gonindu-i la terasele de pe plaja, unde se inghesuie unii intr-altii, bind cafea si cintind la chitara in asteptarea rasaritului. Acesta este spiritul de Vama, lucru nepretuit pentru cei care iubesc peripetiile si nonconformismul. Si aici se practica sporturile extreme, in special wind-surfing, fiind organizate si concursuri anuale.
Atunci cind cunosti cele doua extreme ale litoralului, alegerea tine doar de gust. Experientele sint diferite: din punct de vedere material, Mamaia beneficiaza de facilitati pe care Vama nu le are inca si, luindu-ne dupa curentul general, nu le va avea niciodata, dar pe plan spiritual, Vama Veche este reprezentata de stilul de viata aparte.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona