Info Turism
Articol
Revitalizarea Centrului Istoric al Municipiului Bucuresti
Administratia Generala a Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Pro Patrimonio si Ordinul Arhitectilor din Romania, a organizat pe 29 iunie 2005, in zona Centrului Istoric, o suita de actiuni sub genericul "Revitalizarea Centrului Istoric al Municipiului Bucuresti". Programul a fost complex si bine structurat, incluzind lansarea unei expozitii organizate la Galeria ArTei (Hanul cu Tei), o conferinta de presa si un seminar cu aceeasi tema (organizate la Amsterdam Grand Caf).
Doamna Mona Musca, ministru al Culturii si Cultelor, nu a reusit, din nefericire, sa onoreze invitatia la acest eveniment, fiind insa reprezentata de unul dintre consilierii sai, domnul Virgil Nitulescu, secretar de stat pentru patrimoniu. Nu a lipsit insa domnul Adriean Videanu, primarul general al municipiului Bucuresti, alaturi de care au participat la discutii reprezentanti ai societatii civile, ai unor institutii publice cu responsabilitati in domeniu, istorici si specialisti in amenajarea teritoriului, precum si reprezentanti mass-media.
Dupa lansarea expozitiei intitulate sugestiv "Centrul istoric al Bucurestilor - resursa identitara", participantii au fost invitati sa parcurga un traseu marcat printr-un ghid al bunelor vecinatati, catre locul de desfasurare a unei conferinte de presa si a unui seminar.
In cadrul conferintei de presa, subiectele abordate au fost legate de Strategia de revitalizare, incluzind planul de actiuni si solutii identificate pentru revitalizare. Seminarul care a urmat conferintei a fost organizat pe trei module tematice, cuprinzind prezentari si discutii: "Utilizarea fondurilor europene in proiectele de revitalizare urbana" - moderator dna Valeria Valeri (expert-consultant in probleme de preaderare); "Strategia de revitalizare si prezentarea planului de actiuni" - moderator dna Maria Berza (vicepresedinte al Fundatiei Pro Patrimonio) si "Prezentarea unor proiecte de revitalizare" - moderator dl. Serban Sturdza (presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania).
Prezentarile si interventiile din cadrul seminarului au fost facute de specialisti in domeniul amenajarii teritoriului, arhitecti si reprezentanti ai societatii civile. S-a initiat astfel un dialog profitabil intre reprezentantii tuturor sectoarelor implicate, iar concluziile seminarului au fost prezentate intr-un raport, de catre doamna Maria Berza.
Seria acestor actiuni va continua cu o incursiune in istoria centrului vechi al Capitalei, pina pe 18 septembrie urmind a se realiza un pliant si o harta a zonei, lansindu-se vizitatorilor invitatia de a cunoaste, printre altele, rolul atelierelor de mestesuguri traditionale si al celorlalte activitati socioeconomice care au dat numele strazilor si au contribuit la consolidarea acestui spatiu.


Utilizarea Fondurilor Structurale ale Uniunii Europene in domeniul cultural
In cadrul unui proiect amplu care vizeaza revitalizarea turismului romanesc a avut loc vineri, 15 iulie, prima conferinta regionala pe teme de turism si cultura, organizata in municipiul Constanta.
Ministerul Culturii si Cultelor, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est au organizat o intilnire de lucru in scopul pregatirii preliminare a factorilor de decizie din judetele din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, pentru identificarea oportunitatilor de utilizare a Fondurilor Structurale ale Uniunii Europene in domeniul cultural.
Intilnirea a avut ca obiective investigarea modalitatilor de includere a sectorului cultural in documentele de programare pentru utilizarea Fondurilor Structurale in Romania, identificarea prioritatilor culturale regionale si interconexiunea cu celelalte sectoare ale dezvoltarii regionale - regenerare urbana, dezvoltare rurala, turism cultural si intarirea capacitatii institutionale, precum si cooperarea la nivel judetean, regional, national si transnational in contextul finantarii proiectelor culturale prin intermediul Fondurilor Structurale, in vederea asigurarii pe termen lung a cofinantarilor.
In cadrul intilnirii au fost prezentate proiecte finantate prin Fondurile Structurale in Regiunea Sicilia - Italia. De asemenea, expertii din partea Ministerului Culturii si Cultelor si cei ai Centrului de Consultanta pentru Programe Culturale Europene s-au concentrat asupra unor teme precum "Asistenta financiara a UE prin intermediul Fondurilor Structurale: structura, exercitiul programarii, calendar, obiective, alocatii bugetare", prezentarea fiind facuta de Alexandru Oprea; "Cadrul juridic al utilizarii asistentei financiare a UE in Romania", prezentat de Ionica Pirvu; "Modalitatile de includere a sectorului culturii in exercitiul programarii Fondurilor Structurale", prezentat de Bogdan Trimbaciu si "Rolul culturii in dezvoltarea socioeconomica regionala", analiza realizata de Mioara Lujanschi.
Intilnirea a initiat o serie de astfel de evenimente menite sa faciliteze accesul operatorilor culturali din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est la Fondurile Structurale disponibile pentru Romania in perioada 2007-2013, urmind a fi analizate in viitor toate zonele tarii, avindu-se in vedere o cooperare cit mai eficienta cu toti factorii implicati in dezvoltarea turismului romanesc.


Copiii nostri, viitori jurnalisti
La initiativa laudabila a revistei "Cuvantul", aproximativ 120 de elevi au participat la o intilnire cu presa, care a avut ca scop prezentarea situatiei actuale a jurnalismului romanesc. In urma discursurilor sustinute de reprezentantii unor publicatii din diverse domenii ale presei, s-a deschis un dialog deosebit de productiv intre elevi si invitati, cei interesati de o viitoare cariera jurnalistica avind posibilitatea sa afle foarte multe amanunte "de culise".
Intilnirea cu tinara generatie a avut loc la tabara Caprioara, din judetul Dimbovita, iar revista "Vacante & calatorii" a fost reprezentata de Anca Diana Scarlat, secretar general de redactie, care a vorbit despre noile directii in presa de turism, si de Ema Cojocaru, fotoreporter, care a explicat elevilor care sint tehnicile de realizare a fotografiei de turism si care este diferenta dintre diversele tipuri de imagine, in special a celor folosite in jurnalism.
Revista "Cuvantul", publicatie lunara de cultura si atitudine, a initiat in luna aprilie a anului curent un nou program cultural destinat elevilor din licee, cu titulatura "Noul val in...", pentru a demonstra, printre altele, ca exista cultura de calitate si in rindul generatiei tinere si pentru a-i informa pe liceeni in legatura cu problemele punctuale pe care le au de depasit pe parcursul afirmarii si cu recompensele pe care le vor primi dupa afirmare.
Evenimentele de acest gen au periodicitate lunara si fiecare editie se va desfasura in cadrul unui alt liceu, iar pe parcursul verii in taberele scolare. S-a inceput cu "Noul val in poezia romaneasca", s-a continuat cu "Noul val in teatrul romanesc", ajungindu-se, la cea de-a treia editie, la "Noua mentalitate in mass-media romaneasca".
La aceasta intilnire au participat Cristian Brancu, directorul revistei mondene "VIP", Laura Marin, secretar general de redactie al revistei "Cuvantul", Cristian Pompei, secretar general de redactie al revistei "Lumea misterelor", si reprezentantii revistei "Vacante & calatorii".

Vacante cu traditie pentru tinerii nostri
A fost continuata cu succes anul acesta o initiativa importanta pentru educarea turistica a copiilor din intreaga tara. Agentia de turism "A.R.T.E.", in colaborare cu revista "Vacante & calatorii", Fundatia "Amfiteatru" si primaria orasului Mangalia, a organizat o actiune turistica pe Litoral, parte dintr-un proiect comun initiat cu trei ani in urma, intitulat "Iunie - luna copiilor". A treia editie a acestei actiuni s-a desfasurat in perioada 25 iunie - 1 iulie 2005, participantii provenind din mai multe zone ale tarii.
Grupul a fost cazat la hotelurile Meteor si Camelia din statiunea Jupiter, iar programul a fost complex si structurat astfel incit sa cuprinda atit relaxare, cit si educarea elevilor in privinta spiritului turistic.
Participantii la aceasta editie au fost stabiliti de primaria localitatii Mioveni, Consiliul Judetean Hunedoara, Consiliul Judetean Gorj - care a selectat Scoala Speciala din Tirgu-Jiu - si primaria orasului Giurgiu.
Grupul s-a intrunit in prima zi a evenimentului, pe 25 iunie, dupa cina si cazare urmind o petrecere de bun venit, cu muzica si dans, pentru acomodare. A doua zi s-a plecat dimineata spre Mangalia, pentru a se vizita Muzeul Arheologic si herghelia, urmind o plimbare pe faleza si pe Aleea Stelelor de Mare, unde ghidul pus la dispozitie de Agentia "A.R.T.E." a facut o prezentare complexa a obiectivelor turistice. In aceeasi zi elevii au participat, printre altele, la concursuri de fotbal si volei pe plaja, seara urmind o alta petrecere. Urmatoarea zi a fost rezervata unui concurs cu sfoara, iar la ora 20.00 a avut loc si o festivitate de premiere pentru concursurile la care elevii au participat cu mult interes. Nu a lipsit focul de tabara pe plaja, spre bucuria tuturor participantilor, iar urmatoarele zile au fost rezervate programului de plaja.
Organizatorii isi propun sa cultive in rindul copiilor spiritul de prietenie, cunoasterea si pastrarea traditiilor si a valorilor culturale si artistice romanesti, stimularea creativitatii prin activitati artistice, sportive, jocuri, concursuri si alte programe educative. Se doreste - si in cele trei editii s-a realizat - reunirea copiilor si adolescentilor din toate zonele tarii pentru a-i implica intr-o activitate interactiva care sa le stimuleze creativitatea si capacitatea intelectuala.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona