VAMA VECHE. Spatiul Extremelor
Articol
TEXT & FOTO: EMA COJOCARU

Vama Veche nu mai este ce-a fost, acesta este adevarul. Legenda a ramas, ispravile se povestesc in continuare, citiva mai cred inca in revenirea Vamei de odinioara, dar omul, ca fiinta menita sa transforme, si-a pus amprenta si asupra acestui colt de tara. Vama se lupta insa, prin vizitatorii sai de toate virstele, sa pastreze o particica din spiritul atemporal al acestui loc si, surprinzator, reuseste sa il reinvie uneori.

Am ramas uimita sa intilnesc oameni care nu au ajuns inca in Vama Veche. Ei cunosc acest spatiu doar din povestile altora, cei care au "prins" inceputurile sau cei care au venit ulterior aici, cind izolarea incepuse deja sa fie infrinta. M-am intrebat cum vor percepe ei Vama de astazi, care s-a indepartat atit de mult de prima ei tinerete.
Odinioara un loc aflat la extrema Litoralului, atit prin localizare, cit si prin mod de viata, Vama a devenit ea insasi, astazi, un spatiu al extremelor. Conul de atentie in care a intrat prin miscarea "Salvati Vama Veche" a transformat-o, de fapt, intr-o destinatie la moda. Corturile se pot pune in continuare pe plaja, dar alaturi s-au ridicat (si vor ramine pentru totdeauna in peisaj) hoteluri si pensiuni care ofera paturi confortabile si apa calda. Rock-ul este muzica de suflet la cele mai multe terase de pe plaja, dar au aparut si cluburi in care se asculta salsa sau tonete cu sandvisuri de unde razbate hip-hop-ul. Se poate ajunge inca cu nasul, pe tren, si apoi cu o ocazie, dar in week-end, ingustul drum care coboara spre mare este blocat de masini luxoase, ale caror claxoane acopera atmosfera firava de "Vama". Se gasesc inca hamsii prajite cu mamaliga, iar cei "originali" pregatesc in continuare, la focul de tabara, scoici pescuite din mare, dar felurile de mincare sofisticate au patruns de mult in restaurantele cu zeci de locuri, unele cu decoratiuni de un gust indoielnic. Se mai cinta inca la chitara, dar muzica razbate acum si din casetofoanele masinilor cu portierele deschise. Se mai face inca plaja direct pe nisip, in bataia soarelui torid, dar au aparut si umbrelele colorate si sezlongurile de plastic.
Pentru cei care ajung pentru prima data aici, si nu au nostalgia Vamei care-a fost, locul li se pare inca unul ideal. Faptul ca pot sa-si intinda corturile direct pe nisip, la citiva metri de valuri, ca pot sa danseze noaptea pe malul marii pina la rasarit, pe muzica lor preferata, mutindu-se de la o terasa la alta, ca pot intilni oameni ca ei, veseli si non-conformisti, ca pot sa fie ei insisi, liberi, fericiti, trasniti, ca se pot arunca in mare in miez de noapte si sa inoate in larg, pina la epava, alaturi de alti nebuni ca si ei, ca se pot imbraca fistichiu sau pot sa umble fara haine, toate acestea inseamna inca pentru ei libertate. Si, intr-un fel, chiar este, cu toate ca a ramas doar umbra palida a adevaratului spirit de Vama. Masinile, hotelurile, terasele cu muzica mai putin pe gustul lor, sezlongurile si umbrelele, toate acestea sint inconveniente, dar unde oare mai gasesti pe Litoral un loc asa cum e Vama Chiar daca se recunoaste in unanimitate ca "nu mai este ce-a fost", mica localitate de granita continua sa-i atraga, de la 1 mai pina tirziu in septembrie, pe cautatorii unui alt fel de litoral.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona