Divertisment pe litoral
Articol
Text: EMA COJOCARU

Litoralul nu inseamna doar nisip fierbinte, soare torid, ape inspumate si rasarituri pline de poezie - aici puteti gasi, pe linga terasele si cluburile unde se poate dansa pina in zori, si alt gen de evenimente, menite sa atraga publicul de toate virstele prin diversitatea manifestarilor. Iar extremele sint, ca de obicei, prezente.

Serile Festivalului "Callatis"
Mangalia este una dintre destinatiile turistice favorite ale Litoralului romanesc care, asemenea Constantei, atrage atit prin prezenta marii, cit si prin vestigiile si monumentele istorice din oras si din imprejurimi. In completarea acestor atractii vine, de citiva ani, Festivalul "Callatis", care a ajuns in 2005 la cea de-a saptea editie.
Este un eveniment cultural-artistic complex, care gazduieste pe scena-vapor, in perioada 8-15 august, nu doar concertele bine cunoscute, ci si alte manifestari, cum ar fi "Miss Diaspora", "Dialoguri gen Callatis", "Dor de Callatis", "Callatis, anii nebuni", "Europa Top Hit", "Iubirile verii" si "Steaua de mare".
Festivalul este deschis de concursul "Miss Diaspora", la care concurentele au fost alese dintre romancele care locuiesc departe de tara, in urma unei preselectii organizate prin intermediul unei caravane care a plecat din Romania si a avut opriri in Italia, Austria, Germania, Belgia, Serbia, Canada si Statele Unite ale Americii.
Pe 14 august sint decernate Premiile "Steaua de mare", eveniment organizat in colaborare cu revista "VIP", iar inchiderea festivalului este sarbatorita cum se cuvine prin "Callatis Carnaval".
Latura culturala a evenimentului este data de "Conferintele Cuvantul", la care este asteptat presedintele Romaniei, Traian Basescu, invitat la dezbateri alaturi de cunoscutul om de cultura Horia-Roman Patapievici si prof. univ. Mircea Martin, editor senior al revistei de cultura si atitudine "Cuvantul". Tema abordata in cadrul intilnirii din 7 august, de la Casa de Cultura din Mangalia, este "Imaginea Romaniei in lume si rolul diasporei in promovarea acesteia".
Imaginile participante la prima editie a Salonului National de Fotografie Turistica, organizat de revista "Vacante & calatorii" si Fundatia Amfiteatru, parasesc Capitala si ajung anul acesta la mare, fiind cadrul cel mai potrivit pentru vernisajul primei expozitii personale de fotografie a Ioanei Basescu, pe 7 august, la Hotel Prezident din Mangalia.
In Piata Festivalului are loc si sarbatoarea anuala "Seniorii cetatii", unde sint onorati cei mai in virsta locuitori ai orasului, care prin activitatea lor si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea Mangaliei.

Gala Tinarului Actor
Seria manifestarilor culturale din Mangalia nu se opreste insa aici - la inceputul lunii septembrie, orasul gazduieste Gala Tinarului Actor - HOP. Cei aflati aici in perioada 2-5 septembrie se pot bucura de intilnirea cu actul teatral autentic, intr-o manifestare care urmareste promovarea si lansarea tinerilor absolventi din invatamintul superior artistic, de stat si particular. Gala este organizata de UNITER, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor. Pe intreaga perioada a desfasurarii galei-concurs au loc ateliere de perfectionare si colocvii pe teme de actualitate din domeniul artei scenice, la care participa toti candidatii, in compania specialistilor invitati.

"Stufstock 2005" - rock-ul trece granita
La polul opus manifestarilor organizate pe Litoral se afla Festivalul "Stufstock", ajuns la cea de-a treia editie, organizat la Vama Veche, traditionala destinatie a iubitorilor de rock, in perioada 19-20 august. Anul acesta sint invitate 41 de trupe rock din Romania, Germania, Franta, Rusia, Ungaria, Macedonia si Republica Moldova. Avind in vedere succesul imens de care s-a bucurat evenimentul in anii precedenti, cind au fost 30.000, respectiv 40.000 de participanti, organizatorii se asteapta si in 2005 la o prezenta spectaculoasa la acest festival, unicul din sud-estul Europei care este tinut pe plaja. Se doreste transformarea Festivalului "Stufstock" intr-un eveniment paneuropean care sa devina o traditie in Vama Veche, simbol al spiritului tinar si lipsit de prejudecati care a definit de la bun inceput aceasta destinatie de granita a Litoralului romanesc.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona