Cetatea de la Pacuiul lui Soare
Articol
TEXT & FOTO: VICTOR RAICU

Pe insula Pacuiul lui Soare, in apropierea localitatii Ostrov, cu multe secole in urma se inalta cetatea bizantina Vicina, dezvaluita recent de scaderea nivelului Dunarii. Vechile ziduri de fortificatie, care nu au putut fi studiate pina la retragerea apelor, au oferit cercetatorilor o surpriza de proportii.
S-au descoperit si vestigiile a ceea ce pare sa fi fost o corabie medievala, veche de citeva secole.


Conform istoricilor, cetatea Vicina a fost ridicata pe insula numita acum Pacuiul lui Soare, de imparatii Bizantului, dupa anul 971, o data cu reinstaurarea puterii lor la gurile Dunarii de Jos. Amplasata intr-o zona deosebit de instabila din punct de vedere politic, cetatea a fost distrusa si refacuta de mai multe ori. Initial, ea a fost o fortificatie cu rol de paza navala, menita sa apere intreaga zona de atacurile rusilor din Kiev si ale vikingilor, popoare necrestinate.
La doar citeva decenii dupa ce a fost ridicata, cetatea a fost distrusa de populatiile bulgare care s-au revoltat contra Bizantului. A fost reconstruita in jurul anului 1000, functionind mai ales ca important centru comercial, dar distrusa din nou in jurul anului 1100 de catre cumani si refacuta la mijlocul secolului al XIII-lea, in anul 1261, cind imparatul Bizantului le-a acordat negustorilor genovezi si venetieni anumite facilitati comerciale, de care s-au folosit pina in primii ani ai secolului al XV-lea, cind, tot atunci, bastionul bizantin a disparut definitiv.
In secolele care au urmat, insula Pacuiul lui Soare a devenit un fel de tarim magic, populat de folclorul localnicilor cu tot felul de monstri teribili. Ocupindu-se cu pescuitul, oamenii locului au pastrat secole la rind legenda despre "Samca Samodiva", fiinta mitologica - amestec de zina si dragon subacvatic, pusa sa apere vestigiile stravechii cetati parasite de secole. Mai nou, in apele tulburi si zbuciumate din apropiere, localnicii povestesc despre existenta unor somni imensi, care traiesc sute de ani, nu pot fi prinsi de nimeni si ar fi pusi acolo pentru a pazi vestigiile. Despre acestea din urma, oamenii afirma ca ar fi fost construite de uriasi, in timpuri imemoriale.

NeamT - cetatea de peste apa Ozanei
Asezata aproape de virful cel mai inalt al Culmii Plesului, cetatea strajuia vaile Moldovei si Siretului, ca si drumul care trecea peste munte in Transilvania, de la Tirgu Neamt spre Pipirig, prin Poiana Largului, spre pasul Tulghes.
Fiind una dintre cele mai intarite fortificatii de care a dispus statul medieval moldovenesc, a avut un rol important in evenimentele majore pe care le-a cunoscut aceasta parte de tara.
Potrivit strategiei domnitorilor Moldovei de la sfirsitul secolului al XIV-lea si inceputul veacului urmator, Cetatea Neamt trebuia sa se incadreze in sistemul general de aparare a tarii, alaturi de alte fortificatii similare.
Intarita prin lucrarile facute in timpul lui Stefan cel Mare, cu santul de aparare flancat cu bastioane puternice, cu ziduri suprainaltate si cai de acces pe care era imposibil sa se transporte "masini" de lupta pentru distrugerea zidurilor, a devenit una dintre cele mai puternice fortificatii din Tara Moldovei si a avut un important rol politico-militar mai bine de doua veacuri, cunoscind atit momente de eroism, cit si grave distrugeri.
Incepind din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, cetatea a devenit un element aprig disputat de catre diversi pretendenti la tronul Moldovei, iar uneori a fost folosita drept loc de refugiu pentru familia domneasca si adapost pentru tezaurul tarii.
S-au perindat pe aici mai toti domnitorii importanti ai Moldovei:
Petru I Musat, Stefan cel Mare si Sfint, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Petru Schiopul, Ieremia Movila, Vasile Lupu.
De Cetatea Neamt au fost fermecati Gheorghe Asachi, care a incercat o reproducere picturala a acesteia, Mihail Kogalniceanu, care a desfasurat o bogata activitate economica si culturala in tinutul Neamtului, sau Dimitrie Bolintineanu care, vizitind cetatea la 1857, a scris inspiratul poem "Muma lui Stefan cel Mare".
Deosebit de graitoare sint consemnarile unor scriitori de seama, precum: Costache Negruzzi, George Sion, Nicu Gane sau Ion Creanga care, privind cu mintea sa de copil, vedea cetatea "ingradita cu pustiu si acoperita cu fulger. Apare, de asemenea, si in descrierile lui George Cosbuc, Gala Galaction, Mihail Sadoveanu sau a neobositului calator Calistrat Hogas, care vedea cetatea nemiscata si ginditoare. Pe aceste ruine a visat la zile mai bune si marele nostru istoric Nicolae Iorga, ale carui cuvinte ramin mereu in actualitate: Miine poate, cind iubirea pentru trecutul nostru va fi mai mare si se va arata in felul ce se cuvine, comorile ingropate vor iesi la iveala, dezvaluind mai bine cultura vechilor timpuri.

INFO
l In anul 1866, Cetatea Neamt a fost declarata monument istoric.
l Anual cetatea este vizitata de mii de turisti, romani si straini, iubitori de istorie si de frumos, fiind unul dintre principalele puncte de atractie din regiune.
l La Cetatea Neamt puteti ajunge folosind drumul national care leaga municipiul Piatra-Neamt de Falticeni prin Tirgu Neamt sau soseaua de legatura dintre municipiul Iasi si Tirgu Neamt, prin Pascani.
l Cetatea se afla la capatul unui drum care porneste de la Casa Arcasului, din centrul orasului Tirgu Neamt, pina in Culmea Plesului.
l In zona mai puteti vizita: Casa Memoriala "Ion Creanga", manastirile Varatec, Agapia, Neamt, Secu si Sihastria, rezervatia de zimbri de la Vinatori-Neamt, Casa Memoriala "Mihail Sadoveanu" si statiunea Oglinzi.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona