Salonul de Fotografie Turistica, la Callatis
Articol
Text: Ema Cojocaru

Cam pe cind am terminat cu prezentarea temelor de la Salonul de Fotografie Turistica, lucrarile cistigatoare la prima editie au poposit pe malul marii, cu ocazia Festivalului Callatis de la Mangalia, fiind expuse in cadrul elegant al hotelului Prezident. La rindul lui, Salonul a gazduit prima expozitie personala de fotografie a Ioanei Marin, nimeni alta decit fiica cea mare a presedintelui Basescu.

Revista "Vacante & calatorii" a dat startul primei editii a Salonului National de Fotografie Turistica in decembrie 2004, iar pina la terminarea inscrierilor, in martie 2005, sosisera deja peste 5000 de fotografii! In urma selectiilor - care au cerut mult timp si atentie - au ramas in competie 177 lucrari, care au fost expuse in cadrul Tirgului National de Turism din luna aprilie iar, dupa lungi dezbateri, au fost alese imaginile cistigatoare.
Printre fotografiile care au atras atentia juriului s-a numarat si "Taxi in Havana", care a obtinut Mentiunea a III-a la categoria "Peisaj citadin". Lucrarea apartinea Ioanei Marin, un nume fara rezonanta, astfel ca nimeni nu a banuit cine se ascunde de fapt in spatele lui. Surpriza a venit in momentul in care cistigatorii au fost anuntati telefonic, si s-a aflat ca Ioana Marin este, de fapt, Ioana Basescu.
Ne bucuram ca acest premiu a impulsionat-o pe Ioana sa acorde mai mult timp fotografiei, o mai veche pasiune a sa, si sa paraseasca cadrul restrins al familiei si al prietenilor - pina acum singurii critici ai fotografiilor sale - pentru a oferi lucrarile sale publicului larg. Prima sa expozitie este structurata ca fotoreportaj si abordeaza o tema din actualitatea unei Romanii greu incercate - inundatiile. Ioana a strabatut judetele Galati si Buzau, luind instantanee din mijlocul apelor si chiar din elicopter - chipuri de oameni, case cu apa pina la ferestre, sosele inundate pe care se circula cu bicicleta, animale pe acoperisuri, paminturi acoperite de ape. Titlurile sint bine gindite si vin in completarea imaginilor cutremuratoare. Nu stim daca fotografia va ramine doar un hobby pentru Ioana sau daca va merge mai departe cu aceasta pasiune, dar speram ca va excela in acest domeniu, orice ar alege pe parcurs.

Cum va puteti organiza
o expozitie personala
Aproape orice fotograf si-a dorit la un moment dat sa isi expuna cele mai bune lucrari intr-un spatiu public, pentru a impartasi cu iubitorii de imagine viziunea sa asupra lumii, in general, sau asupra unei teme, in particular. Pentru cei mai multi, dorinta de a avea o expozitie de fotografie pare doar un vis indepartat.
Si totusi, lucrurile nu sint atit de dificile pe cit par! Oricine poate avea propria expozitie, cu conditia sa aiba... un pic de curaj si sa faca dovada unui talent real (desigur, ca in orice domeniu, exista si exceptiile regretabile). De aceea, primul pas este increderea ca, la momentul potrivit, dorinta se va materializa. Exista galerii care sint interesate de portofolii originale si promoveaza tinerii talentati. Pentru a le atrage insa atentia, este nevoie ca imaginile sa fie cu adevarat interesante, puternice si bine compuse. Pe de alta parte, exista spatii care pot fi inchiriate pentru o saptamina, si in care va puteti expune fotografiile.
Pasul al doilea ar fi o evaluare corecta a nivelului la care va aflati ca fotograf. Aprecierea de care va bucurati din partea rudelor si a prietenilor va poate face sa va credeti mai bun decit sinteti. Neintrind in contact cu o critica reala a imaginilor dvs., va puteti supraevalua. Apelati, pe cit posibil, la un fotograf apreciat, care va va oferi o parere demna de luat in calcul. Avind un ochi format si experienta, el va poate spune daca lucrarile dvs. sint intr-adevar competitive sau daca mai aveti inca de invatat. O expozitie trebuie sa fie incununarea anilor dedicati fotografiei si sa cuprinda cele mai bune imagini ale autorului - ele ii definesc stilul si fac dovada calitatii lui ca fotograf. Chiar daca aveti banii necesari pentru a inchiria un spatiu expozitional, nu va grabiti - faceti acest pas doar in momentul in care aveti certitudinea ca aveti ce expune. Nu va puneti in situatia jenanta de a fi criticat in soapta pentru lipsa evidenta a talentului.
Dupa ce v-ati evaluat calitatea fotografiilor, al treilea pas ar fi alegerea unei idei in jurul careia veti construi imaginile expozitiei. Aici nu mai exista reguli - puteti opta pentru orice tema care va incita imaginatia, de la texturi la realitati sociale. Pina si animalele de casa pot face obiectul unei expozitii, daca acest subiect banal este tratat intr-un mod original, surprinzator. Originalitatea se cauta si atrage, asa ca lasati friu liber imaginatiei.
In momentul in care ati strins lucrarile pe care le considerati demne de a aparea intr-o expozitie, ar fi indicat sa le prezentati unui fotograf profesionist, pentru a va ajuta sa faceti o selectie. Puteti redacta si un text scurt care sa insoteasca imaginile, daca este nevoie. Nu va ramine apoi decit sa gasiti spatiul expozitional. Noi va uram succes si nu uitati de cea de-a doua editie a Salonului National de Fotografie Turistica, la care inscrierile continua pina in luna septembrie!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona