Popasuri in judetul Buzau
Articol
Imensul potential turistic al zonei a fost apreciat inca de la inceputul secolului XX, iar pentru cunoasterea pe indelete a acestuia, Al. Tzigara Samurcas, care avea terenuri aici, constituie, impreuna cu alte nume ilustre - Ludovic Mrazec, Grigore Antipa, Simion Mehedinti, Gh. Munteanu Murgoci, Al. Vlahuta - Societatea Turistilor Romani, prima asociatie de acest gen din tara. Astazi, calatorii moderni calca pe urmele acestor pionieri in turismul romanesc, descoperind, iar si iar, frumusetile acestui colt de tara.

Plecind din Buzau, prima oprire se face la Tabara de sculptura in aer liber de la Magura si la Manastirea Ciolanu, situate la 30 km de municipiu. Tabara de sculptura este cea mai importanta expozitie de acest gen din Romania, pe care Ioan Buduca o considera o altfel de insula a Pastelui, "poate cea mai mare... rezervatie de sculptura moderna din lume". Deschisa in 1970, pina in 1985 s-au strins aici 256 de lucrari monumentale, constituind cel mai mare muzeu de sculptura in aer liber din lume. Cele 16 editii semnifica cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (anii 376-1976).
La manastirea Ciolanu din imediata vecinatate, viata monahala a inceput inca din secolul al XIV-lea. In incinta manastirii se afla doua biserici, una cu hramul "Sf. Gheorghe" (1586-1589), ctitorie a Doamnei Neaga, sotia domnitorului Mihnea Turcitul, iar cealalta cu hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel" (1828), zidita de Episcopul Chesarie. Aceasta din urma are pe catapeteasma trei icoane pictate de Gh. Tattarescu - Mintuitorul, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul. De aici se poate pleca spre Colti, unde a fost infiintat, din 1979, Muzeul Chihlimbarului de la Colti, pentru a adaposti pretioasele pietre descoperite in zona. Faima chihlimbarului de aici a ajuns dincolo de hotarele tarii, datorita puritatii sale si a marii varietati coloristice. In sat, oamenii poarta chihlimbar in credinta ca acesta le poarta noroc, ii apara de rele si de boli. Rezervatia geologica Colti are 2,52 ha, iar in muzeu se pastreaza al doilea chihlimbar (romanit) ca marime din lume, avind 1,87 kg. Cel mai mare, cu o greutate de 3,45 kg, se afla expus la Muzeul Judetean Buzau.
N. Densusianu este de parere ca aceasta piatra pretioasa se identifica cu "lina de aur" cautata de argonauti, "Colti" provenind din "Colchida-Colhida". In muzeu pot fi admirate si pietre pentru inele, cercei, brose, unele avind in interior insecte fosilizate, cu virste de zeci de milioane de ani. La etaj este amenajat si un mic muzeu etnografic cu specific buzoian.
Urcind pieptis cu masina se ajunge la asezarile rupestre de la Colti-Alunis, sapate in piatra. Aici se afla una dintre cele mai vechi biserici din tara, sapata la 1274 intr-un masiv muntos de catre doi ciobani, Vlad si Simion, in urma unui vis pe care l-a avut unul dintre ei, in care i se cerea sa gaseasca Icoana Maicii Domnului, ascunsa in stinca. Icoana este intr-adevar descoperita, iar ciobanii sapa o bisericuta, daltuindu-si numele in piatra Altarului. In jurul bisericii se afla incaperi, de asemenea sapate in stinca, ce au servit drept chilii pentru calugarii ce au locuit aici. In 1578, Doamna Neaga improprietareste schitul, cu hramul "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul", cu o mosie.
Daca ajungeti la Vulcanii noroiosi, merita vizitata si Manastirea Ratesti (sec. XVI) din Berca, ctitorie a lui Dragomir Capitanul "ot Batrini" cu jupineasa Voica (1593). Schitul este mentionat documentar in 1634, iar in 1760 devine manastire de maici. Biserica cu dublu hram, "Sf. Treime si Sf. Mucenic Dimitrie", ctitorie a Episcopului Chesarie la 1844, are pictura realizata de Nicolae Teodorescu si de nepotul sau, Gh. Tattarescu.

In Rimnicu Sarat nu trebuie ocolit Muzeul de Istorie, alaturi de care se afla Complexul Brincovenesc (1691-1697), ctitorie a marelui domnitor Constantin Brincoveanu, complet renovat in prezent.
Casa Domneasca, cu foisor in stil brincovenesc, ascunde sali spatioase cu tavan in stil gotic, iar in turn se ajunge pe o scara de lemn in spirala. La subsol se afla pivnitele, zidite cu caramida rosie, in care lumina patrunde prin ferestre mici, cu ornamentatie simpla.
Optiuni
• Printeaza articol