Sarata Monteoru
Articol
Text & Foto: ANDREEA ILIESCU

La 19 km de Buzau se afla statiunea Sarata Monteoru, odinioara localitatea Sarata, atestata documentar la 1510, care, prin viile si podgoriile sale, i-a atras pe boierii din zona si chiar pe domnitori. Astfel, la 1634, mosia din sat era proprietatea familiei Cantacuzino, iar in apropiere detinea vii insusi Constantin Brincoveanu.

Incepind cu secolul al XIX-lea, este amintita si localitatea Monteoru, vestita pentru fabricarea vinului si a tuicii, dar mai ales pentru pacura, sarea si apele minerale de aici. La 1885, la Monteoru exista si o industrie incipienta: extragerea pacurei, doua fabrici de petrol, o moara de apa, o moara cu aburi. Adevarata prosperitate a localitatii o aduce insa marele proprietar Grigore Constantinescu, care se stabileste la Sarata si isi ia numele de Monteoru. Priceperea sa transforma zona in cel mai important centru de extractie si prelucrare a petrolului la 1870. Din initiativa sa, asezarea este declarata statiune balneoclimaterica la 1 iulie 1885, pentru a valorifica apele minerale de la izvoarele din zona, urmind sfaturile unui medic de la statiunea franceza Aix-les-Bains. Proprietatile curative ale apelor sarate si sulfuroase le fac cunoscute peste tot in Europa, ceea ce il determina pe industrias sa construiasca aici doua hoteluri cu peste 100 de camere si un cazinou modern. Cazinoul, amplasat pe locul actualului hotel "Mina de petrol", avea sala de biliard, popice si sala de joc, dar si sali de lectura, muzica si dans. La 1900, namolul cu efecte terapeutice era comparat cu cel de la Franzesbad, fiindu-i apreciata eficacitatea.
Vila Monteoru (1888), cu parter si etaj, este amplasata in parcul dendrologic cu diferite specii forestiere si exotice (din China, Japonia si America de Nord), intins pe o suprafata de peste 2 ha. Parcul, amenajat in stil englezesc, a fost terminat dupa moartea industriasului, in 1904. Astazi, vila este folosita ca tabara scolara, cu 150 de locuri. Biserica-capela a familiei Monteoru, construita in 1903, dupa planurile unui arhitect german, este considerata monument de patrimoniu, avind pictura executata "a fresco" de Costin Petrescu, cel care a realizat si marea fresca din holul Ateneului Roman.
Localitatea a dat si numele Culturii Monteoru din epoca bronzului, descoperirile de aici oferind posibilitatea de a argumenta ca inca din aceasta epoca s-a constituit fondul etnic, lingvistic si cultural al tracilor nordici, fond pe care mai tirziu se va produce romanizarea, iar ulterior formarea geto-daco-romanilor si, treptat, cea a poporului roman.
La Sarata Monteoru poate fi vizitata Mina de petrol, o raritate in lume, unica aflata in functiune in Europa, unde extractia titeiului se facea prin galerii si puturi adinci de 240-320 m. Metoda galeriilor, initiata la 1925, este folosita si astazi.
Optiuni
• Printeaza articol