Panciu si OdobeSti. Un scurt drum al vinului
Articol
Text & foto: Ema Cojocaru

O data cu venirea toamnei, Vrancea isi ademeneste vizitatorii cu parfumul strugurilor si savoarea vinurilor albe si rosii plasmuite in tinutul pitoresc de la Curbura Carpatilor, care adaposteste cea mai importanta zona viticola a tarii. Apreciate inca din secolele trecute de calatorii romani si straini, podgoriile din Vrancea ofera si astazi celor pasionati de vinurile bune vizite la crame si vinoteci, precum si nelipsitele degustari.

Plecind din Focsani, primul popas este Odobesti, unde "Be ciul Domnesc" se mindreste cu cea mai mare vinoteca profesionala din Romania, cu peste 100.000 de sticle - vinuri vechi de colectie, de o mare valoare, cel mai "batrin" fiind un Cabernet Sauvignon din anul 1949. Prima mentiune documentara despre zona viticola Odobesti dateaza din secolul al XVII-lea, facuta intr-un act de cumparare. Calitatea vinurilor obtinute aici a fost apreciata atit de conationali - marele carturar Dimitrie Cantemir mentioneaza in "Descriptio Moldavie" ca Odobestii ocupa locul al treilea in Moldova, dupa podgoriile Cotnari si Husi - cit si de calatorii straini ce au poposit pe aceste meleaguri si s-au desfatat cu vinurile de Odobesti - consulul austriac Raiceviick, rusul Iakovenko.
Viile Odobestilor s-au aflat in proprietatea razesilor de aici - care le numeau "bastini" - a bisericilor si a familiilor de boieri din zona. Aparitia filoxerei la sfirsitul secolului al XIX-lea a afectat si viile din zona, care au fost insa replantate rapid, pina in 1910 fiind refacut tot arealul viticol.
Cladirea care adaposteste "Beciul Domnesc" (zidita intre 1834-1839) are o deosebita importanta istorica, fiind inscrisa in Registrul National al Patrimoniului Turistic si pe listele de conservare UNESCO. Conform documentelor, acest beci exista inca de pe vremea lui Stefan cel Mare: la 1834, pe mosia domnitorului Mihail Sturdza se pastrau ruinele a doua crame de piatra, acoperite cu sindrila. Una dintre acestea, Beciul Domnesc, a fost consolidata cu piatra ponce de pe Milcov, devenind un loc ideal pentru maturarea si invechirea vinului in vase de stejar si in sticle. Vechimea constructiei este intarita de inscriptia de deasupra intrarii, alaturi de care apare emblema Moldovei (Capul de bour) incadrata de steaguri. Un soi de ciuperca care traieste in microclimatul de aici asigura temperatura optima pentru pastrarea vinului.
Solurile pe care cresc plantatiile de vita de vie sint cele mai fertile din regiunea viticola a Dealurilor Moldovei si printre cele mai favorabile din tara, dind vinuri cu o savoare aparte. Printre vinurile de colectie se numara si Feteasca neagra Cotesti din 1952, Pinot Blanc Cotesti din 1959, Galbena de Odobesti din 1967, Pinot gris Budesti din 1967, Cabernet Sauvignon Cotesti din 1969, Aligot Odobesti din 1973.
Urmatoarea oprire este la Panciu, renumita in trecut prin vinurile obtinute din soiuri traditionale precum Plavaie, Babeasca neagra, Feteasca alba si neagra. In prezent, podgoria este profilata pe obtinerea vinurilor albe, seci, si mai putin pe vinurile rosii si aromate. Primele mentiuni scrise dateaza din secolul al XVI-lea, cind domnitorul Petru Schiopu ii intarea lui Bucium, mare vornic al Tarii de Jos, stapinire pe viile de la Cruce, denumire sub care erau cunoscute atunci suprafetele viticole din zona. Cultivarea vitei de vie se facea insa cu mult timp inainte, vechimea plantatiilor fiind demonstrata de un fragment de vas carpic descoperit in localitatea Padureni, care are ca ornament o coarda de vita de vie cu doi struguri stilizati. Calatorii straini, cum a fost emisarul lui Ferdinand de Habsburg pe linga domnitorul Petru Rares, au facut si ei referiri la suprafetele intinse cu vii de la Panciu. Emblema acestei podgorii este Veritas Panciu, care detine peste 1.000 de ha cultivate cu vita de vie. O vizita aici nu trebuie sa ocoleasca Hrubele din Valea Cerbului, construite in vremea lui Stefan cel Mare si folosite la 1700 de familia marelui logofat Miron Costin. Sapate la 24 de metri adincime, hrubele au fost descoperite intimplator in 1952. Din galeria principala, care masoara 500 m, pleaca alte 36 de galerii, insumind in total peste 3 km. Dupa 1968, lungimea galeriilor a fost extinsa cu inca 3.000 de metri, acestea putind adaposti in prezent peste 3 milioane de sticle! Din 1949, data infiintarii societatii, vinurile de Panciu au cistigat numeroase medalii la concursuri, tirguri si expozitii din tara si de peste hotare. Dupa anul 1968, s-a trecut si la producerea vinului spumos, procesul de fabricatie fiind pus la punct de dr. ing. Ion Pusca, la numai 27 de ani. In hrube se invechesc vinurile ce vor deveni ulterior similare sampaniei, obtinute prin metoda "champenoise", un produs competitiv pe piata occidentala. In Panciu se doreste reinfiintarea Muzeului Viei si Vinului, care a functionat cu trei decenii in urma.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona