Evenimente la Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu
Articol


Nicolae Suciu-
in memoriam
Loc de desfasurare: Sibiu, Piata Mica nr. 11
Perioada: aprilie-iunie 2006
Expozitia "Transparenta semiotica a icoanei pictate pe sticla" se doreste a fi un dar oferit lui Nicolae Suciu, in memoriam, unul dintre iconarii-simbol ai frumusetii autentice romanesti, ilustrate in pictura sacralitatii ortodoxe. Sint expuse si lucrari ale discipolilor sai: Sorin Suciu, Maria si Nicolae Suciu. Lucrarile sint atit icoane pictate pe sticla, cit si peisaje naive din viata cotidiana a taranului roman, ascuns-dezvaluit in satul traditional.
Una dintre marile surprize daruite de Muzeul ASTRA este integrarea in tematica expozitionala a colectiei de patru icoane pictate pe sticla, ce apartin maestrilor Savu Moga si Matei Timforea, deschizatori de drumuri in ale picturii icoanelor pe sticla.
Expozitia se inscrie intr-un prolog al deschiderii Centrului Cultural de la Cincu, acest spatiu ramas, in constiinta artei populare romanesti, un izvod scris cu un farmec aparte.

Tirgul romilor mestesugari, editia a V-a
Loc de desfasurare: Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului
Perioada de desfasurare: 23 - 25 iunie 2006
In contextul absentei unei strategii vizind comunitatea romilor din Romania, Muzeul ASTRA si-a propus un amplu program al carui obiectiv este recuperarea identitatii nationale a romilor din Romania.
Ajuns la cea de a cincea editie, "Tirgul Romilor Mestesugari" doreste sa prezinte publicului si o alta latura a acestei etnii atit de marginalizate si exploatate, si anume creatiile proprii ale mesterilor romi. Munca de peste an a acestor mesteri se contopeste cu bucuria publicului vizitator, venit sa admire roadele unor mestesugari de traditie.
Mesterii romi, participanti activi in cadrul tirgului, sint fie caldarari, rudari, caramidari, argintari sau gabori, etalind, cu aceasta ocazie, varietatea de mestesuguri stravechi perpetuate de-a lungul timpului in cadrul comunitatii rome din regiunea Sibiului.

Morala crestina -
calauza in viata de zi cu zi a comunitatii sasesti
Loc de desfasurare: Sibiu, Piata Huet nr. 12
Perioada de desfasurare: 18 mai - 10 iulie 2006
Expozitia, organizata pe sase segmente, urmareste prin tematica aleasa spiritul identitar si comunitar al sasilor, asemenea unei "cetati puternice" de neclintit. Un loc aparte il ocupa reformele religioase ale lui Martin Luther (secolul al XVI-lea), preluate in Transilvania de catre Johannes Honterus, iar expozitia incearca sa redea implicarea comunitatii sasesti in respectarea dogmelor din morala crestina. In Transilvania, au convietuit diferite etnii, cu religii diferite, intr-o armonie demna de invidiat pentru cei care nu au cunoscut aceste relatii purtate, toate, sub semnul aceleiasi morale crestine.
Nu exista domeniu de viata sociala ori privata, in satul traditional sasesc, care sa nu se fi ghidat dupa preceptele moralei crestine.
Orientarea vietii satului spre "valorile eternului" se manifesta vizibil prin imaginea bisericilor-cetati, prin hainele de sarbatoare, prin mobilier si textile cu inscriptii de morala sau in obiceiurile crestine practicate de-a lungul anului, cit si in cele care fac parte din ciclul vietii - botez, confirmare, casatorie, inmormintare -, toate aceste elemente fiind strins legate de organizatiile de intrajutorare (Vecinatatile) si cele de formare a tinerilor (Bruderschaft si Schwesterschaft).
In colectia Muzeului de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus", se gasesc piese de o certa valoare istorica si documentara prin continutul autentic - maxime cu caracter de morala si cugetari, provenite din sufletul femeilor care le-au confectionat; - dar si cu valoare artistica - prin simtul deosebit cu care acestea au stiut sa imbine elementele decorative. Biblia, cartile bisericesti, fotografiile de familie, citeva piese de port si paretare brodate cu maxime au fost pastrate cu sfintenie si transmise de la o generatie la alta, chiar si atunci cind sasii au emigrat in noua patrie, ca simbol de identitate nationala.

Vestimentatie noneuropeana in colectiile Muzeului de Etnografie Universala "Franz Binder" din Sibiu
Loc de desfasurare: Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder", Sibiu, Piata Mica, nr. 11
Perioada de desfasurare: 20 iunie 2006 - august 2006
Expozitia de colectie va prezenta publicului piese tipice (rochii, bluze, fuste, pantaloni, chimonouri, pelerine-poncho, palarii, esarfe s.a.), provenind, in special din tari ale Asiei, Africii si Americii de Sud.
In creatia populara universala, obiectele vestimentare reflecta o mare diversitate si bogatie artistica. Realizate din cele mai variate materiale (lina, in, bumbac, matase, piele etc.) si in tehnici raspindite in toata lumea, aceste obiecte sint utile, insa majoritatea au si un pronuntat caracter decorativ. Cind este vorba de piese vestimentare, motivele ornamentale si paleta cromatica subliniaza, de fapt, trasaturile specifice ale fiecarui popor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona