Salvati delta! - Interviu cu Liviu Mihaiu presedinte al asociatiei Salvati Delta - A.C.
Articol


In ultima vreme, ati devenit un aparator al Deltei Dunarii, care se confrunta cu numeroase probleme, provocate mai ales de om. Ce inseamna pentru dvs. acest spatiu romanesc, cu totul aparte ?
Multe tari vecine se tem de deschiderea deltei pentru turismul romanesc. Si asta pentru ca, desi mai toate au mare, plaja, munte, piste de schi, lacuri pe care se plimba cu barcile, nici o tara din Europa nu are o delta ca a noastra - exista o delta in Italia, una in Franta, dar acestea sint niste biete lacuri in raport cu Delta Dunarii, care este una dintre cele mai mari rezervatii naturale umede din lume. Este, daca nu ma insel, a treia rezervatie umeda ca importanta ecologica din lume, a cincea ca suprafata, si unica in Europa. Jacques Cousteau spunea, dupa cele doua vizite pe care le-a facut in delta (in 1990 si in 1991) ca, spre deosebire de alte delte si fluvii, Delta Dunarii este vie. Este un organism viu, cu toate ca omul a incercat sa il distruga de nenumarate ori. Capacitatea de regenerare a acestui organism este imensa.
Noi avem foarte multe proiecte mici - de exemplu, sa salvam caii salbaticiti pe care statul vrea sa ii indeparteze din delta, din cauza bolilor pe care le pot raspindi. Incercam sa amenajam un tarc foarte mare in delta, iar excedentul de cai sa-l donam oamenilor saraci din zonele sinistrate. Exista insa o reticenta a localnicilor, care deseori afirma: "Domnule, sa nu ne spuna Mihaiu ce trebuie facut in delta, pentru ca el nu s-a nascut aici!". Este un sentiment de posesiune, de apartenenta pe care il au localnicii vizavi de tot ce se intimpla in Delta.

Noul guvernator al Rezervatiei Biosferei a fost des criticat pentru proiectele intreprinse sau lipsa de atitudine. Care este relatia dintre aceasta institutie si organizatia pe care o conduceti?
Relatia noastra este foarte buna cu toate organismele de mediu: Garda de Mediu, Ministerul Mediului Agentia Nationala de Acvacultura si Piscicultura si guvernatorul Rezervatiei Delta Dunarii. Sigur ca acesta este un post foarte sucit, foarte delicat, pentru ca exista un cerc vicios aici. Daca acest post este ocupat de un om strain de acel loc, comunitatea locala are tendinta sa-l respinga, chiar daca il cheama Jacques Yves Cousteau. Daca insa este ales guvernator un localnic, acesta este maleabil cu doleantele - uneori inoportune fata de mediu - ale comunitatii locale. Aceasta fiindca Tulcea este un oras mic, unde cei mai importanti jucatori locali se intilnesc seara la aceeasi circiuma. Si de aici, hai sa spunem, vine lipsa de radicalitate pe care o are guvernatorul actual in actiunile sale.
Un alt punct foarte important este ca, din nefericire, acest post este unul de algoritm politic, ceea ce nu mi se pare firesc. Guvernatorul deltei nu trebuie sa tina de doctrina social-democrata, de doctrina liberala El trebuie sa fie un ecologist, un om dedicat conservarii mediului, un om cu experienta in domeniu, dar care sa poata intelege si nevoile comunitatii locale. Desigur, nu cred ca actualul guvernator este cel mai curajos sau cel mai potrivit din citi ar putea fi, dar voluntari de notorietate pentru acest post nu exista.

In ultima vreme, delta se confrunta multe probleme, gripa aviara fiind doar una dintre ele. Turismul a fost serios afectat...
Da. Gripa aviara este un subiect controversat. Acest aspect a fost speculat din plin de catre tarile vecine, ajungind pina la cele mai indepartate tirguri de turism, din Statele Unite. Rezultatul este destul de nefavorabil turismului din Delta Dunarii. Pe de alta parte, ca ecologist, eu ar trebui sa fiu foarte fericit, pentru ca, in urmatorii ani, nu vor exista turisti care sa deterioreze starea deltei romanesti.
Pe de alta parte, construirea canalului Bistroe ar reprezenta o catastrofa pentru delta. De exemplu, canalul navigabil Sulina, construit inainte de 1900, a indepartat toate coloniile de pasari la 3,5 km distanta. Pestele nu-si poate depune icrele pe canalele navigabile, deci orice fel de intruziune industriala economica intr-o rezervatie este cu desavirsire nerecomandata. Dar presiunea oligarhiei industriale este foarte mare, chiar daca s-a renuntat la construirea canalului Bistroe. Este un joc continuu intre Comunitatea Europeana si interesele marilor industriasi. Iar intreaga ecologie mondiala este facuta de ONG-uri, nu de stat.

Credeti ca turismul poate fi o amenintare pentru acest "organism viu"?
De fenomenul turistic nu scapa nici o rezervatie, caci acest gen de turism "wild" este din ce in ce mai cautat in toata lumea. Daca turismul in delta s-ar practica dupa modelul rezervatiilor naturale din afara, ca de exemplu vestitul parc national Yellowstone, atunci lucrurile ar fi, intr-un fel, sub control. Fiecare turist care intra in acest parc are obligatia de a declara toate obiectele nedegradabile pe care le are asupra sa, obiecte pe care le declara si la iesire, fiindca are obligatia sa le scoata din parc. Pe de alta parte, ar trebui sa existe un ghid si un numar fix de locuri de cazare (10.000 -15.000 de paturi), pe care agentiile sa le liciteze in fiecare an. E foarte greu de facut asta in Romania, dar nu este imposibil.
Delta Dunarii poate sa devina in urmatorii zece ani cel mai mare generator de profit de turism din Romania. Delta Dunarii trebuie sa faca parte din brandul de tara. Din heraldica Romaniei nu trebuie sa lipseasca Delta Dunarii, asa cum nu trebuie sa lipseasca Sighisoara sau minastirile Moldovei sau turismul agrar, pitoresc si medieval. Delta, in mod normal, ar trebui sa-si defineasca, prin intermediul specialistilor, o carta a sa, in care toate regulile de turism si convietuire sa fie redactate prin prisma prezervarii acestei rezervatii de patrimoniu.

Credeti ca exista si anumite grupuri de interese care vor sa puna piedici in calea realizarii acestui scop?
In delta sint cel putin 100 de kilometri de plaja pe care foarte multi oameni, din strainatate sau din tara, ar vrea sa-si construiasca vila. Delta trebuie sa aiba niste reguli stricte, iar una dintre ele trebuie sa fie aceea ca in rezervatie nu se poate construi decit intravilan - in nici un caz pe litoral, care trebuie pastrat in starea lui naturala. Acest aspect este in beneficiul localnicilor, care se pot transforma in timp din pescari braconieri in agenti de turism, activitate care le-ar aduce cistiguri mari. Localnicii trebuie incurajati sa pastreze un aspect traditional, autentic, caci un peisaj cu o barca veche este foarte apreciat de japonezi, de exemplu. Trebuie mers foarte mult pe turismul nonagresiv de tip bird-watching, mai mult decit pe turismul de exploatare si de mare consum cum se face in Ibiza, de exemplu. Un alt avantaj al deltei este acela ca sezonul turistic se intinde pe cel putin sapte-opt luni.
Dincolo de continutul trofic al rezervatiei, in Delta Dunarii sint situri arheologice fabuloase, de care nici noi romanii nu stim. Sint biserici, situri romane, faruri turcesti. Exista portul Sulina, unde, la 1930, se vorbeau cinci limbi, traiau 30.000 de oameni, functionau consulate, teatre, cinematografe si cazinouri; era un oras realmente fabulos. Daca am fi un popor care tine la trecutul sau, ar trebui
sa-l refacem. Daca guvernul ar avea disponibilitatea necesara, ar trebui sa reconstruiasca acest oras, care, in ciuda faptului ca a fost distrus in procentaj de 80% - nu numai de bombardament, ci si de industrializarea comunista - , pastreaza un parfum cu totul aparte.
Este evident ca noi nu putem sa concuram cu alte tari in industria de masini, in cea spatiala, si nici macar in cea alimentara. Singurul bun natural pe care trebuie sa invatam sa-l exploatam, altfel decit taind copacii, este turismul.


A consemnat Maria Floricica
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona