Palatul Parlamentului
Articol

Amplasata in centrul istoric al Bucurestilor, o constructie impunatoare atrage privirile prin stilul arhitectonic deosebit. Este Palatul Parlamentului Romaniei, un edificiu colosal ridicat in "epoca de aur" a dictaturii comuniste. Cartea Recordurilor inscrie constructia pe locul al doilea in lume dupa Pentagon - cu o suprafata desfasurata de 330.000 mp si, pe locul al treilea, - cu un volum de 2.550.000 mc.

Exista insa un capitol la care Palatul Parlamentului Romaniei ar putea figura pe locul I, fara concurenta - cladirea cea mai controversata de pe mapamond - pentru ca nici o alta constructie nu a mai beneficiat, pina acum, de o asemenea avalansa de epitete, oscilind intre "genial" si "monstruos".
Facuta si refacuta peste noapte, trufasa Casa a Republicii a inghitit zeci de miliarde de lei inainte de revolutie si un volum de munca urias. Poate, pentru ca s-a nascut si se ridica vazind cu ochii, intr-o perioada de mari privatiuni, la inceput a fost urita de romani.
Dupa decembrie 1989, cladirea, care poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului, a fost privita ca o constructie hidoasa, in jurul ei incepind sa graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multa exaltare revolutionara, au vrut s-o darime, prin dinamitare, fireste, pentru ca simboliza trecutul. Altii au fost de parere ca ne lipsea un mare muzeu al comunismului si exista o cladire in plus. In fine, s-au strecurat si unele idei excentrice, cu fosnet de palmieri, rostogoliri zburdalnice de zar la masa verde si zgomot de ruleta. Dar n-a fost sa fie nici cazinou.
De la subiectul controversat la curtea fara stapin, pradata de multe dintre valorile pe care le adapostea, n-a fost decit un pas. Cind oamenii si-au dat seama cite milioane sint incremenite acolo si jefuite fara mila, cladirea a inceput sa fie privita cu mai putina ostilitate si au numit-o Casa Poporului, pentru ca el, poporul, indurase foamea si frigul, participase direct sau indirect la inaltarea ei si avea dreptul sa-i influenteze destinul.
Constructorii
si-au reluat munca edificiul si-a schimbat si el destinatia pe masura finalizarii lucrarilor, devenind Casa Republicii, apoi Palatul Parlamentului - simbol al democratiei, care gazduieste, acum, Camera Deputatilor si Senatul Romaniei.
Gratie dotarilor sale valoroase, Centrul International de Conferinte asigura organizarea de conferinte, simpozioane, seminarii, si alte asemenea manifestari, de catre autoritatile politice sau organisme internationale, persoane juridice sau fizice, romane sau straine.
Constructia, ale carei lucrari au demarat in iunie 1984, este structurata pe sase niveluri si impartita in 21 de corpuri. Ea cuprinde o uriasa impletitura de sculpturi monumentale, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, mobila stil, policandre gigantice, toate intr-un sir de saloane, galerii, sali fastuoase, holuri si sali de dimensiuni mai mult decit generoase, care se desprind sau se unesc dupa un plan arhitectural bine pus la punct. Marmura de Ruschita, bine aleasa cromatic si bine dozata compozitional, face cit tot aurul mormintelor egiptene, dind stralucire si un ambient cum rar se poate afla. Oricum, cine intra pentru prima data in Palatul Parlamentului este coplesit. Lemnul de stejar, mahon si fag isi arcuieste privirea spre caldura sculpturilor de mare rafinament, elegante si spre structurile de ipsos sau spre cristalurile si alama candelabrelor. Spre orice colt te-ai uita, te miri ca inca nu vezi pe pereti simbolurile egiptene care sa-l preamareasca pe nemuritorul Ra.
Proiectat si construit cu truda si sacrificii de specialistii romani si de o intreaga industrie romaneasca, ansamblul arhitectural Palatul Parlamentului poate fi o dovada vie ca priamidele Nilului nu au fost ridicate de extraterestri, cum se mai speculeaza, ci de oameni aflati in aceeasi situatie ingrata ca si romanii pina in anul 1989.

Text: Ana-Maria TAnAsescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona