Interviu cu primarul Mangaliei, domnul Zamfir Iorgus
Articol


Alege Mangalia! De ce? Pentru ca la Mangalia este loc pentru toata lumea. In Neptun-Olimp, iti poti etala masina scumpa si poti cheltui in voie la hotelurile si restaurantele de lux din aceasta statiune. Venus te poate rasfata cu tratamente balneare, Jupiterul te asteapta cu hoteluri primitoare si discoteci renumite. Saturnul este statiunea celor patru golfuri si completeaza prin liniste si intimitate. Mangalia te asteapta cu rabdare, de fiecare data cind vei vrea sa te intorci la ea. Mangalia nu este doar un oras, este o caracatita cu plaje frumoase in loc de tentacule, care te va prinde mereu in vraja ei. Iata ce am aflat de la domnul Zamfir Iorgus, primarul Mangaliei, cel care stie cel mai bine cum sa descurce itele turismului din sudul litoralului romanesc.

Sezonul estival a fost deschis la 1 Mai. Cum au fost primiti turistii care au ales Mangalia pentru aceasta sarbatoare?
Mangalia si statiunile ei au imbracat haina de sarbatoare, orasul a fost curat si ingrijit. Totul a fost renovat si finalizat la timp. Din pacate, nu am avut turistii pe care i-am asteptat, pe de o parte din cauza vremii ce nu prea a tinut cu noi, dar si pentru ca au fost sarbatorile de Paste si, de ce sa nu recunoastem, nu am mai avut aceleasi manifestari din anii trecuti.

Care e tipologia turistului care vine in Mangalia?
Noi avem toata gama de turisti. Neptun-Olimp este o statiune pentru oameni cu venituri mai mari, Jupiter este undeva la un nivel mediu, iar Venus si Saturn sint statiuni pentru oamenii cu venituri mai mici. Pentru ca practicam si turismul balnear, oamenii vin prin Ministerul Muncii, mai ales cei de virsta a treia, pentru tratament, aici, la Mangalia.

De ce turistul, de orice virsta, ar alege Mangalia in locul altor statiuni concurente?
Este loc pentru toata lumea, Mangalia isi are, intr-un fel, turistii ei. Daca, de exemplu, Costinestiul este o statiune pentru tinerii nonconformisti, dar cu venituri modeste, avem si noi statiunea Neptun pregatita pentru tinerii cu pretentii mai mari, dar si cu venituri pe masura. Trebuie mentionat faptul ca daca pina anul acesta aveam ca si concurenta masiva alte statiuni de pe litoralul romanesc - Mamaia, Eforie, Costinesti, Vama Veche, incepind de acum vom avea si concurenta externa - Bulgaria, Grecia.

Cum credeti ca veti contracara ofertele foarte bune din Bulgaria si Grecia?
Deocamdata la aceste intrebari administratia locala nu are un raspuns, trebuie lucrat in echipa, cu administratia centrala, cu Ministerul Turismului si celelalte ministere, cu guvernul, pentru ca, deocamdata, trebuie sa se inteleaga foarte clar ca, daca vrem ca turismul de pe litoralul romanesc sa fie un turism de nivel national, atunci trebuie sa fie si o implicare la nivel national. Cu exceptia a doua proiecte PHARE, care au fost obtinute impreuna cu Ministerul Integrarii, anul acesta (reabilitarea portului turistic si infrastructura zonei Saturn-Venus), din pacate pina acum proiecte majore de la nivel central, care sa vina in sprijinul turismului din sudul litoralului, nu au existat. Pentru aceste doua proiecte s-a obtinut finantarea, iar executarea lor va incepe de anul viitor. Va trebui sa ne gindim foarte serios la o strategie de dezvoltare pentru litoralul romanesc.
Ce propuneri aveti pentru dezvoltarea turismului in sudul litoralului romanesc?
In primul rind, este important sa ne unim eforturile impreuna cu administratia centrala pentru a finaliza lucrarile de investitii in infrastructura: reabilitarea trotuarelor, a lacurilor si, nu in ultimul rind, reabilitarea iluminatului public. Va trebui sa ne gindim cum sa facem ca turismul de agrement sa se dezvolte, pentru ca, la Mangalia, este unul dintre cele mai reusite porturi turistice naturale din bazinul Marii Negre. De asemenea, parcul de distractii de la Saturn ar putea fi un important punct de atragere a turistilor, mai ales daca va fi modernizat. In acelasi timp, va trebui sa permanentizam clientii din turismul balnear si, de ce nu, sa aducem si altii din afara tarii. De aceea, ne-am gindit la o promovare prin caravana "Alege Mangalia", care va pleca chiar in saptaminile urmatoare prin Europa.

Ce presupune mai exact caravana "Alege Mangalia"?
De patru ani mergem prin Europa, acolo unde sint comunitati romanesti mari. Dorim o promovare a ofertelor turistice din Mangalia, in parteneriat cu diaspora si cu artistii romani care vor sustine diverse spectacole de-a lungul calatoriei noastre. Va fi, de asemenea, si preselectia pentru Miss Diaspora care va avea loc la Festivalul Callatis. Mergem in aceste comunitati, facem selectia pentru Miss si, in acelasi timp, facem si promovarea turismului din zona. Primaria Mangalia ofera un card "Alege Mangalia", care presupune multe facilitati turistice si participarea la o tombola, iar cistigatorii vor primi o vacanta de vis, de o saptamina, la Mangalia.

Aceasta caravana tinteste spre atragerea turistilor straini sau a romanilor din strainatate?
Si una, si alta. Este un mod bun de promovare, care va da roade mai tirziu. Turistii romani care vin acasa isi pot face concediul pe litoralul romanesc si, de ce nu, ii putem atrage si pe turistii straini. In special, partea balneara din Mangalia atrage foarte multi turisti din Spania, Franta, Olanda, Belgia, Germania. Noi cautam acea strategie pe termen mediu si lung; vrem sa stim pe ce trebuie insistat, care sint punctele tari, care sint punctele slabe, sa identificam targetul Mangaliei si speram ca, in continuare, Mangalia va ramine una dintre statiunile preferate de turistii romani si straini.

Cu ce noutati ii asteptati pe turistii care vor veni in Mangalia anul acesta?
Anul acesta s-au dat in folosinta hoteluri renovate, noi unitati de alimentatie publica care, cu siguranta, vor satisface toate gusturile. Apar si ofertele pentru agrement: plimbari cu ambarcatiuni, curse de masini, curse de cai, iar, de anul viitor, vom avea chiar si un club de iahting. Turismul cultural se intinde pe tot cuprinsul verii, incepind cu sarbatorile de Paste, de 1 Mai si continuind cu Festivalul Callatis de Sf. Maria, Zile si Nopti de Literatura, Festivalul de carte, Gala Tinarului Actor si multe spectacole rock. Avem cluburi si discoteci renumite in Jupiter si Neptun, pentru tineret, dar avem si Muzeul de la Callatis, si herghelia de la Mangalia, pentru cei mai in virsta.
Am inceput chiar de anul trecut sa lucram la turismul sportiv si la tot felul de manifestari de acest gen: lotul olimpic de caiac canoe, la baza sportiva de la Mangalia, lotul national de box, care se antreneaza la Mangalia in cele doua sali de box performante. Incurajam competitiile de fotbal si volei pe plaja, cu echipe formate din fosti sportivi, sau artisti, sa devina traditionale.

Ce asteptari aveti pentru aceasta vara?
Mangalia si statiunile din jur nu au fost afectate de gripa aviara si de inundatii, sint curate, ingrijite. Sper ca, anul acesta, vom avea cel putin turistii de anul trecut, daca nu si mai mult.


Interviu realizat de Ana-Maria Tanasescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona