Patrimoniul cultural - generator de bunastare
Articol
Un pasaport al succeselor industriei de turism si calatorii
"Factorul care diferentiaza Romania de concurenti este reprezentat de cultura si mostenirea culturala care trebuie sa stea in centrul atentiei", se subliniaza in Raportul Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), elaborat la sfirsitul anului trecut.
Principalul program al Ministerului Culturii si Cultelor este Planul National de Restaurare.
Directorul general al oficiului, dl Dan Buscu, a tinut sa precizeze:
"In 2006, avem multe investitii pentru 80 de obiective-monument de acest gen. Unele sint lucrari noi, altele se afla in derulare, iar altele cer interventii rapide, cum sint cele de la Catedrala metropolitana din Iasi, Muzeul castelului Huniade din Timisoara, catedrala de la Tulcea, Complexul brancovenesc din comuna Brancoveni, judetul Olt".
In acest numar, ne vom opri numai la unul dintre monumentele restaurate, care s-a finalizat la sfirsitul anului 2005. "Voronetul Tarii Romanesti" i se spune bisericii Sfintii Trei Ierarhi de la Filipestii de Padure din judetul Prahova. A fost ridicata in 1688 de Balasa Cantacuzino. Pictura murala interioara este de o valoare inestimabila, fiind realizata de zugravul Pirvu Mutu, care este considerat cel mai productiv artist al epocii brancovenesti. Este de remarcat aici, tabloul votiv, reprezentind familia marelui aga, Matei Cantacuzino. Zece ani a durat restaurarea picturilor murale, incepute in 1994, din cauza gradului avansat de degradare, catapeteasma avind nevoie de documentatie tehnica si stiintifica separata.

In Capitala, este in lucru un important monument istoric
"O bijuterie in teaca ei" - asa a denumit cercetatorul Gheorghe Crutescu, biserica minastirii Stavropoleos din Bucuresti, ridicata in 1724. Era in timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat. A fost construita de catre arhimandritul Ioanichie Stravropoleanul. Mavrocordat daruieste minastirii vinariciul domnesc. Aici se gaseste si tronul lui Mavrocordat. Iata, destule argumente pentru a se pastra aceasta bijuterie arhitectonica, de o valoare inestimabila, din centrul istoric al capitalei tarii. Lucrarile din 2005 au consolidat si restaurat corpul staretiei si muzel minastirii.
Reevaluarea monumentelor mi-a adus aminte de felul in care vechii greci isi ocroteau templele si oracolele, precum hindusii "mandala", simbol protector si premonitoriu pe care "nimeni nu-l calca in picioare", constituind spatiul de sacralizare a lumii. Iar daca noi,
intr-o zi, am culege macar un fuior din darul luminii acestor monumente culturale, am putea spune, asemenea imparatului Titus "Nu ne-am pierdut ziua", atunci cind am face un bine aproapelui si neamului omenesc sau cind vom reconstitui trecutul, redindu-l viitorului.


Text: Elisabeta Iosif
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona