Calatorie pe traseele patrimoniului mondial
Articol


Romania detine a saptea parte din siturile mostenirii culturale mondiale, incluzind minastirile pictate din Bucovina, cetatile dacice din muntii Orastiei, ansamblul Minastirii Hurezi, satele sasesti cu biserici fortificate, Probota, un proiect UNESCO, Cetatea de Scaun a Sucevei. Sint 30 de monumente din tara pe Lista patrimoniului mondial. Unele dintre ele au fost sau se afla in curs de restaurare-conservare, iar, in aprilie 2006, s-au acordat trofee acestui patrimoniu cultural de catre Ministerul Culturii si Cultelor. Sint proiecte de anvergura, care au ca obiectiv si studierea potentialului turistic in vederea dezvoltarii componentei culturale unice a Romaniei, in siturile ce ofera vizitatorului o incursiune in trecutul sau prezentul Europei.

De obicei, cind pornim pe drumurile vacantei, cautam "altceva" in dorinta noastra de a ne inmuia privirea in paleta naturii sau de a ne afla intr-un sit cultural pentru a ne incarca spiritual, intr-o zona cu valente istorice, unice. Peste tot gasim urme atit in mediul ambiant al unor vestigii, cit si in orasele-muzeu. Dar unele au o valoare inestimabila, lucru ce a determinat desfasurarea unor programe de cooperare UNESCO, inca din secolul trecut, programe ale statelor privind refacerea operelor dezmembrate sau deteriorate, marturii ale culturii materiale si spirituale, identificate in patrimonii culturale.
De aici si atentia pe care o acorda Ministerul Culturii si Cultelor Patrimoniului Cultural National, redind circuitului turistic prin restaurari si conservari, monumente cu valoare de istorie europeana, oferindu-le anual trofee proiectelor si lucrarilor, punind in evidenta unicitatea lor.
N-as spune ca ar deveni mai atractiv un traseu cultural turistic ce include zona Cucuteni prin acordarea premiului "Iulian Antonescu"pentru "Primul muzeu Cucuteni in Romania", organizat de Muzeul Judetean Neamt sau al "Premiului pentru mecenat" in domeniul protejarii aceluiasi sit arheologic, daruit Fundatiei "Cucuteni pentru mileniul III". Ar fi ca o "plusvaluare", o recunoastere a unei activitati remarcabile a doctorului Romeo Dumitrescu si o punere in valoare a artei ornamentale de inalt nivel a obiectelor de ceramica din neoliticul tirziu (3500-2500 i. H.), descoperite la Cucuteni. Este o istorie ilustrata a romanilor, o vatra locuita in zona Cucuteni, ce dovedeste o stapinire a tehnicii si a formelor, a liniilor si a picturii in alb, rosu, negru de pe obiectele din mediul lor de viata. Aceasta cultura, cu o durata de aproape 3000 de ani, nu a fost tulburata de conflicte, dezvoltindu-se pe suprafete mari, asezarile si vestigiile vorbind despre viata economica a acestor primi agricultori ai Europei. Din aceasta cultura au iradiat spre vestul Europei numeroase dezvoltari, care au ca origine cultura din aceasta zona a tarii noastre, un apogeu al dezvoltarii umane din Europa, ceea ce explica interesul cercetatorilor stiintifici din Vestul Europei (din Marea Britanie, Franta si Germania, cautind sa explice iradierea sa catre vest). Intrebindu-l pe cercetatorul arheolog, dr. Mircea Angelescu, sectia Monumente Istorice de la Ministerul Culturii si Cultelor, despre importanta conceptului "Cucuteni pentru mileniul III" acesta a subliniat: "Din considerentele istorice cunoscute i s-au acordat doua premii, o dubla atentie acestei zone - cu cea mai reprezentativa cultura neolitica pe teritoriul Romaniei, ceea ce face sa continue cercetarile si in ziua de azi.
S-au adaugat, astfel, noi aspecte, mai ales in ceea ce priveste viata spirituala, descoperind noi tezaure, statuete care ne arata ca Panteonul cucutenian era format din 13 zeitati (o zeitate centrala). Pentru mileniul III este una dintre cele mai importante mize ale culturii romanesti, Cucutenii fiind, in contextul de azi, un brand de prima importanta in ceea ce inseamna patrimoniu arheologic romanesc.

De fapt, fiecare monument din patrimoniul cultural national are semnificatia sa, iar trofeul primit in acest an poate sa-l transforme intr-un brand romanesc in concertul european. Asa poate deveni, in circuitul calatoriilor de vacanta, ansamblul Complexului muzeal din Densus - Hunedoara, un unicat, unul dintre cele mai interesante de pe teritoriul Romaniei, biserica Sf. Nicolae, atit prin structura arhitecturala, cit si prin decoratiuni si pictura, dovedind trasaturi neobisnuite. O nota in plus pentru proiectul de restaurare-conservare de constructii arhitecturale, desavirsit de curind si incununat cu premiul "Stefan Bals" din partea ministerului. Acest monument se afla in zona de maxima concentrare de vestigii medievale din Tara Hategului si, de aceea, am rugat un specialist de la Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu" al Academiei Romane, dr. Tereza Sinigalia, sa ne convinga sa-l includem in calatoriile noastre de vacanta.
In aceasta zona a Tarii Hategului, se pastreaza atit vestigii ale civilizatiei dacice, cit si ale civilizatiei romane, dar si monumente medievale. De ce monumentul de la Densus este un unicat? Ar fi de-ajuns sa amintim planimetria si structura monumentului bisericesc restaurat si conservat in 2005, pentru viitorime, dar si pentru orice contemporan european, calator prin Romania. Un material deosebit a contribuit la constructia sa, iar pictura murala il defineste. O structura neobisnuita pentru o biserica; in lipsa unei pisanii sau a unor documente scrise a dat nastere la unele controverse, carora nici cercetarile de ultima ora nu le-au dat un raspuns final. S-a discutat mult daca constructia sa din piatra, un patrat, in centru cu stilpi ce sustin turla, neobisnuit pentru o biserica ortodoxa, nu ar putea sa provina dintr-o constructie mai veche ridicata chiar pentru pagini. Sapaturile arheologice confirma ceea ce s-a spus mai demult, ca ea dateaza din secolul al XIV-lea. Piatra e refolosita, din materiale romane, stilpii din interior fiind realizati din altare romane votive, portalul este acoperit cu pictura, iar pe stilp se afla imaginea in relief a unui cal. Cine n-ar fi curios sa vada frumusetea coloanelor romane, acoperisul de piatra in solzi si cei doi lei funerari de pe vremea romanilor, cu functia lor decorativa? Desi acest monument de la Densus, judetul Hunedoara, nu a iesit niciodata din circuitul turistic, prin aceasta restaurare-conservare a zidurilor si picturii s-au pus in valoare elemente de atractie in turismul cultural.

In aceste arii cu valori patrimoniale mondiale veti petrece o vacanta de neuitat, fiind destinatii, deopotriva, europene pentru calatorii de pretutindeni.

Text: Elisabeta Iosif
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona