Sa fugim la mare!
Articol
Imi doresc si eu, ca toata lumea de altfel, sa vad cit mai multe locuri. Nu incape indoiala ca ma atrag tarimurile exotice, dar parca nici nu as renunta atit de usor la litoralul nostru. Nu stiu de ce, dar parca vacanta nu e vacanta fara citeva zile la mare. Mi se pare ca vara nu e vara, daca nu aud Radio Vacanta sau un "calup publicitar" live. Chiar si "poza de la mare" cu te miri ce animal e un punct de referinta pentru o vara petrecuta cum se cuvine. Lasind gluma la o parte, litoralul romanesc are farmecul sau si nu vad de ce ar trebui sa renunt la citeva zile petrecute "la mine acasa", intr-un mediu autohton si confortabil. Am inteles si eu, alaturi de toti ceilalti, ca moda destinatiilor turistice externe nu e de neglijat. Si am mai inteles ca nu e bine sa te opui curentului. Eu stiu ca nu am nevoie de fotografii cu ape turcoaz si plaje cu nisip alb, cocotieri si cocteiluri cu umbrelute ca sa aleg sa merg pe litoral.
S-au indreptat lucrurile si la noi: hoteluri modernizate, servicii de calitate si, nu in ultimul rind, acum ai o oferta satisfacatoare pentru petrecerea timpului liber. Adevarul este ca, rareori, apreciem la adevarata valoare lucrurile pe care le avem. Si, de cele mai multe ori, constientizam cit de pretios este un lucru dupa ce il pierdem. Si mai sint si cazurile frecvente in care tinjim dupa ceea ce au altii. In vremurile in care traim, evenimentele se succed cu repeziciune motiv petru care omitem esentialul. Raminem doar cu dorinta de a ne incadra in tendinte si pierdem din vedere ceea ce conteaza cu adevarat. E dureros cind dam piept cu acest gen de situatie la nivel individual insa, in momentul in care ea capata dimensiuni de fenomen, este catrastofal.
Cum avem de-a face cu o stare generala de blazare, se impune si o imagine de ansamblu asupra turismului romanesc. De cite ori vorbim de litoral sintem cu totii de acord ca "avem cu ce, dar nu avem cum". E o idee atit de veche si atit de des enuntata incit ne e tare greu sa o schimbam. Renuntam nepermis de usor la lucruri care conteaza cu adevarat. Punem accent pe aspecte superflue si omitem esenta. Ne-am obisnuit sa fim "circotasi". Eu propun sa redevenim "patrioti". Nu spun "sa mergem pe litoral din patriotism". Spun ca este logic sa acordam prima sansa obiectivelor turistice care ne apartin. Si mai propun sa investim mai intii de toate in noi si in potentialul tarii noastre. Si sa nu uitam: prejudecatile sint specifice oamenilor ingusti la minte. In ceea ce priveste optiunile pentru sezonul estival, litoralul romanesc nu ar trebui sa plece de pe picior de egalitate cu destinatiile externe. Ar trebui sa fie primul pe lista noastra.
Sa nu mai pierdem timpul cu discutii inutile. Nu e nici locul, si nici momentul pentru dezbateri pseudofilosofice. Mai bine am fugi de aerul torid de-afara. Cum unde? La mare!

Iustina Onea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona