In perioada 28-30 iulie 2006, Sighisoara, capitala medievala a Romaniei
ArticolIntre toate orasele tarii, Sighisoara se intipareste cel mai profund in mintea, dar si in sufletul celor care au pasit macar o data pe stradutele pietruite ale batrinului burg medieval.
Aceste stradute, care ignora in egala masura linia dreapta si planul orizontal, ascund si dezvaluie, la fiecare pas, intr-o elaborata, dar fireasca scenografie urbana, tablouri medievale care incinta ochiul si incita imaginatia. Farmecul si personalitatea de neconfundat a orasului s-au alcatuit in timp prin armonizarea depunerilor succesive ale istoriei.
Incepind cu anul 1992, in fiecare vara, Cetatea Sighisoarei isi retraieste in mod fulgurant trecutul, datorita Festivalului Medieval. Pe stradutele inguste, sub zidurile imbatrinite de vreme, apar intempestiv cavaleri, calugari, vrajitori, clovni si duhuri intrupate, veniti dintr-o lume in care fabulosul si teribilul traiau laolalta hranind frica, dar si neostoita inclinatie spre aventura.
Dupa sute de ani, el a avut prilejul sa renasca prin tot ce a avut mai omenesc si etern: ARTA. Incercind sa reinvie o epoca ce parea apusa pentru totdeauna, Festivalul Sighisoara Medievala isi propune sa smulga prezentului o farima care, in decoruri de Ev Mediu si in cintece de menestreli, va fi traita de participanti, ignorind efemeritatea noastra pe aceasta lume.
Importanta acestei manifestari consta in puntea de comunicare realizata prin intermediul artei, cu ajutorul genurilor specifice epocii medievale: jocul, teatrul, dansul, muzica, nu mai putin importanta fiind diversificarea si multiplicarea formelor de comunicare culturala, care, implicit, faciliteaza o mai buna intelegere a fenomenului de multiculturalitate, specific Sighisoarei.
In perioada 28-30 iulie 2006, se va desfasura cea de a 14-a editie a Festivalul Sighisoara Medievala, aceasta manifestare unica in Romania, a carei anvergura a crescut an de an, ajungind sa fie emblematica pentru municipiul Sighisoara. Premisa de la care s-a pornit in abordarea organizarii editiei din acest an este aceea ca festivalul trebuie realizat in beneficiul promovarii imaginii acestui ansamblu arhitectonic unic in Europa, declarat patrimoniu UNESCO - care este Cetatea Sighisoara.
Festivalul de la Sighisoara intruneste anual zeci de mii de participanti, atrasi de pretutindeni atit de farmecul cetatii medievale, cit si de atmosfera creata de organizatori in cadrul autentic oferit de Cetatea Medievala a Sighisoarei.
Ca si editiile anterioare, prin programul festivalului se va reconstitui pentru trei zile atmosfera epocii medievale, accentuind culturalitatea si medievalitatea evenimentului, pentru ca vizitatorii sa participe, cu adevarat, la un act cultural de referinta. Tema editiei din acest an a festivalului Traditie culturala si mister medieval european se doreste a fi o punte de legatura intre trecut si prezent, o punte care va contopi cele doua lumi, dind nastere unei lumi noi, create doar pentru cei interesati de cultura, arta si istorie.
Tema acestei editii, o imbinare a traditionalului cu europenismul, se va reflecta in fiecare din sectiunile evenimentului: teatru, muzica veche, dans medieval si conferinte. Aceste sectiuni se vor desfasura intr-un decor deosebit, cultivind "spectacolul comunitar" prin extinderea spatiului scenic in peisajul cetatii, in piete si pe strazi, eliminind barierele dintre scena si strada, dintre actori si spectatori.
Reactualizarea traditiilor si a sacrului poate avea un impact generos asupra artei spectacolului, transportind in umbra unor ziduri maiestuoase, ridicate spre a dura o vesnicie, misterele unei lumi demult apuse, intinerind simturile si deschizind o poarta spre vis si vesnicie, pe care, poate, o vom uita deschisa.
Impreuna cu acei tineri, sau mai putini tineri, iubitori ai spiritului medieval care vor veni la Sighisoara la sfirsit de iulie 2006 ne vom bucura de basmul care va locui trei zile in Cetate ne vom bucura ca Sighisoara are atit de multi prieteniPentru ca, de fapt, festivalul de la Sighisoara este un nesfirsit sir de festivaluri: al actorilor, al strazilor, al turnurilor, al pietelor, al bisericilor, dar, mai ales, al oamenilor

"Evul Mediu nu s-a sfirsit inca." (Umberto Eco)
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona