Bucovina de aur
Articol


De ce Bucovina?
Poate doar de dragul codrilor de fag care iti umbresc calea, in care te pierzi si te bucuri ca un copil si care tot timpul te indeamna sa te intorci la bucuriile simple ale existentei. Sau... pentru ca, poate, doar acolo mai poti zari pe cimp un taran care-si ara ogorul cu calul, acolo poti vedea cum si bunicul tau cosea iarba sau cum, pe vremuri, se legau ciubere. Poti intilni la tot pasul turme de oi sau care cu fin. Nu te sfii sa primesti un pahar de rachiu de la un necunoscut, ti-l ofera cu drag de oameni, cu bucurie, cu prietenie si cu ospitalitatea caracteristica bucovinenilor..

Bucovina este un loc care te rasplateste la fiecare pas, in orice perioada a anului. Padurile adinci si apele cristaline sub cerul de un albastru pur fac din aceasta zona o poarta spre Rai. Poti experimenta esenta Romaniei, daca incetinesti, respiri o gura de aer curat, si mergi, pe jos, pe drumurile spre minastirile pictate, din inima Moldovei.
Putine sint locurile din Romania unde cultura, istoria si religia se impletesc mai bine si mai frumos decit aici. Cultura istorica si traditiile, frumusetea naturii, satele autentice si oamenii prietenosi, toate fac parte din mozaicul Bucovinei.
Bucovina, Bukowina, Buchenwald este tinutul in care basmele sint inca aievea. Cind spui Bucovina, te gindesti fara sa vrei la manastirile pictate, care au dus faima locurilor pina departe. Putini sint cei care nu au auzit macar de albastrul de Voronet, de Putna, unde se afla mormintul lui Stefan cel Mare, sau de Sucevita, o adevarata cetate, nu doar o manastire!
Dar exista inca atitea locuri minunate, atitea alte atractii care merita luate in seama, satele pitoresti, pajistile pline de verdeata, mireasma padurilor de brad, stinele izolate si turmele de oi, agricultura traditionala, costumele populare, obiceiurile si mestesugurile, artizanatul. Bisericile si manastirile sint fascinante, dar ochiul si sufletul obosesc repede si cauta altceva.
Gospodariile taranesti au case mari, cu fatade sculptate in lemn sau piatra, cu acoperisuri colorate, cu porti lucrate manual. Aici, exista posibilitatea gazduirii turistilor, acestora oferindu-li-se camere aranjate si mobilate in stil bucovinean traditional, cu elemente folclorice de o valoare deosebita. Demn de retinut este faptul ca turistii au ocazia sa fie serviti cu produse alimentare naturale.
O alta caracteristica a turismului rural din Bucovina este valorificarea in intregime a produselor realizate in gospodarie. Turistul are posibilitatea sa guste din preparatele culinare si bauturile specifice zonei, unele dintre ele fiind unice. Multi turisti se reintorc pe aceste meleaguri tocmai pentru a se reintilni cu aceste mincaruri delicioase.
Cu sprijinul Asociatiei pentru Turism din Bucovina, am aflat programele diverse din care puteti alege atunci cind ajungeti in aceasta zona.

Poftiti la hram!
Din vremuri imemoriale, bisericile din Bucovina se tirnoseau cu ocazia sarbatoririi unui sfint, purtind apoi hramul sau. Cu aceasta ocazie soseau in locul respectiv, in carute trase de cai, pelerini care asistau la acest eveniment. Nu erau restaurante pe vremuri, iar pelerinii nu aveau unde sa manince. Localnicii, cu ospetia si generozitatea caracteristice bucovinenilor, ii invitau la masa, adica "la hram", bucurosi sa cunoasca oameni noi. Era o modalitate de comunicare, in acele vremuri. Acest obicei se pastreaza si azi si se petrece la fel in zilele de hram bisericesc. Va invitam sa intilniti oameni simpli, gospodari, care va vor primi cu toata caldura, intr-o zi de hram.

Program de o jumatate de zi cu caruta si ghid insotitor. O caruta trasa de cai va va lua de la hotel sau pensiune. Veti merge la biserica satului, unde intilniti satenii frumos imbracati in costume traditionale. Participare la slujba si vizitarea bisericii. Apoi, plecati cu caruta "la hram" intr-o gospodarie taraneasca. Se bea si se maninca pina se termina povestile Caruta cu cai va asteapta pentru a va readuce acasa.
Pret: 33 euro/pers. (grup minimum patru persoane)

*Acest program se desfasoara numai in urmatoarele zile si localitati:
l23.04 - de Sf. Gheorghe la Voronet
l21.05 - de Constantin si Elena la Gura Humorului
l15.08 - de Sf. Maria la Minastirea Humorului
l08.11 - de Sf. Petru si Pavel la Gura Humorului

Bucovina folclorica
Folclorul, mestesugurile, artizanatul, transmise din generatii si pastrate cu sfintenie, dar si cu mare placere de catre bucovineni fac ca acest tinut sa fie atit de autentic si atit de vizitat. Va oferim o zi incarcata de traditii bucovinene. Picturile din minastiri, mestesugul incondeierii oualor de Paste, obiceiurile religioase sau cele populare de peste an, adunate si minunat prezentate in Muzeul din Gura Humorului, mesterii artizani intilniti, muzica si horele in care trebuie sa te prinzi si tu, bucatele si bauturile, totul in spiritul si traditia locala! Ca sa nu uiti niciodata!
lll
Program de o zi: microbuz 12 locuri cu ghid insotitor (grup minimum zece persoane).
Traseu: Gura Humorului - Voronet - Minastirea Humorului - Vama - Moldovita - Cimpulung Moldovenesc - Gura Humorului.
Se viziteaza: minastirile Humor, Voronet, Moldovita, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Muzeul Lemnului din Cimpulung Moldovenesc, Expozitia de oua incondeiate Vama.
Masa de prinz: Vama.
Spectacol folcloric si cina - Cimpulung Moldovenesc.
Pret: 59 euro/pers. Pretul include transport, microbuz, ghid insotitor, toate biletele de intrare, masa de prinz, cina si un spectacol folcloric o ora.

*Pentru turistii care isi asigura transportul, pretul este de 48 euro/pers.

Drumurile Mariei Tereza
Calimanul, loc al granitelor tripartite de odinioara, martor al unor istorii extrem de aprige si zbuciumate, continua sa stirneasca si astazi o atractie inexplicabila. Inchipuieste-te undeva departe, in trecut, intr-un decor extrem de salbatic si dur cu haite infometate si necrutatoare de lupi, cu cerul strabatut de zeci si zeci de vulturi, zapezi de citiva metri si o disciplina de tip prusac. Acesta este Calimanul de odinioara; acestea sint numai citeva dintre aspectele care l-au definit cindva. Vino si tu aici sa dai o mina de ajutor la descifrarea unor mistere (Ce a fost? Cum s-a intimplat?). Vei petrece patru zile pe care, cu siguranta, nu le vei uita prea curind. Traseul pentru aceasta excursie va cuprinde:
l rezervatia geologica "12 Apostoli", peisaj de poveste, strajuit de forme ciudate, precum Mosul, Maresalul, Gusterul, Godzila, Ramses, Dragonii, daltuite cu truda si migala de mama natura;
l virful Lucaciu, un stravechi sanctuar de cult, menit sa adune, deopotriva, sufletele celor vii, cu cele ale mosilor si stramosilor nostri, intr-un vesnic ospat al nemuririi;
l vestitul drum al Mariei Tereza ne va duce calare (asa precum umbla odinioara si celebra imparateasa) prin Virfurile Strunior, Bistricior si Stracior; el continua cu Negoiul Unguresc si Virful Pietrosu, Virful Retitis (2.022 m in punctul ce margineste caldera in partea sudica), ca punct de belvedere pentru Ceahlau si chiar Fagaras in zilele senine;
l iezerul Calimanilor, baraj natural, loc de joaca pentru pastravi, nestingheriti de momelile pescarilor;
l nenumarate puncte de belvedere care ofera privelistea intregii caldere vulcanice a Calimanilor;
l traseul urmareste latura vestica, sudica si estica a calderei vulcanice pornind din localitatea Neagra Sarului, strabatind virfurile Lucaciu, 12 Apostoli, Pietrele Rosii, Pietrosu, Retitis, Izvorul Calimani si Calimanii Cerbului.

Program: 4 zile calare
Valabil in perioada 15 iunie - 30 octombrie
Plecarea: ora 8.00 - Administratia Parcului National Calimani.
Grup: 2 - 8 persoane.
Distanta: 85 de km.
Grad de dificultate: mediu.
Pret: 320 euro/pers.
Se asigura:
l calul si harnasamentul;
l ghid ecvestru;
l 3 mese pe zi (doua mese - picnic si o masa calda);
l echipament de campare (se recomanda ca turistul sa aiba propriul sau sac de dormit).
De retinut:
l pe durata traseului, cazarea se va face in corturi;
l te poti astepta la vreme schimbatoare, ceata, temperaturi scazute sau ploaie.
l participantii vor fi echipati de munte, cu gheata waterproof, pulover, pelerina si hanorac.

Pentru mai multe detalii, privind ofertele turistice din zona Bucovinei, contactati APT Bucovina (APTS):
Str. Universitatii nr. 15-17, camera 10;
Suceava 720229;
Tel /fax: 0040/230/531977.Text: Ana-Maria TAnAsescu
Foto: Ana-Maria TAnAsescu, Bogdan Vieru

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona