Callatis* dintre toate minunile marii - * Callatis - cea mai frumoasa (lb. greaca)
Articol
Calatoria pe litoral mi-a adus aminte de perioada liceului, cind faceam sondaje de opinie prin blocuri. Imi placea sa incep mereu de la ultimul etaj. Si acum, ca si atunci, am inceput de la punctul terminus al municipiului Mangalia. Situata in sud-estul Dobrogei pe ruinele vestitei cetati Callatis, Mangalia - o oaza integrata pamintului romanesc prin frumusetea caracteristica intregului teritoriu, dar cu o lumina a soarelui pe care numai aici o poti intilni - incearca, dupa 2500 de ani, sa redevina un important pol economic si cultural, pe coasta de vest a Marii Negre. Intotdeauna am fost o fire curioasa, iar, de aceasta data, mi-am propus sa aflu ce se ascunde in spatele plajelor cu nisipuri fine din sudul litoralului romanesc.

Apa marii din, portul turistic, sclipea de parca imi facea cu ochiul si ma striga acolo. I-am ascultat chemarea, am dat buna ziua citorva pescari aflati pe tarm, asa cum se obisnuieste si la munte, dar nu mi-au raspuns. M-am retras cuminte intr-un colt, linga un vapor stationat si i-am privit pret de citeva minute cum se chinuiau sa descurce sforile groase ale navodului, intinse pe asfaltul fierbinte. Dar vazind acele "ochiuri" imense din plasele lor m-am intrebat oare ce Dumnezeu vor sa prinda oamenii astia, balene? Cred ca am spus-o cu voce tare, pentru ca unul din pescari
m-a privit amuzat si mi-a spus ca, de fapt, ce vedeam eu era doar marginea navodului, cea care se leaga de barci si apoi se arunca in mare. M-am bucurat ca un copil ca m-a bagat cineva in seama, si as fi vrut sa le ascult povestile despre recordurile lor in materie de pescuit, dar m-am multumit sa fac citeva fotografii si sa va las pe voi sa ii intrebati data viitoare cind ajungeti in port. Poate ne spuneti si noua dupa aceea unde se afla sirenele acelea seducatoare, ca tare as vrea sa le imortalizez prin obiectivul aparatului.
Am lasat basmele pescarilor deoparte si m-am indreptat spre Muzeul de Arheologie Mangalia, un loc plin de istorie. Descoperirile arheologice atesta ca aceasta zona a fost locuita inca din preistorie, marturie stind prezenta culturii materiale neolitice, Gumelnita. Istoria acestor meleaguri a fost puternic influentata de amplul proces al marii colonizari grecesti din secolele al VIII-lea si al VI-lea i.H., cu efecte directe si in secolele urmatoare. Dupa intemeierea coloniilor Histria si Tomis de catre colonistii din Milet, la 44 km spre sud, colonistii din Heracleea Pontica, la rindu-i colonie a cetatii grecesti Megara, au intemeiat la porunca unui oracol, cetatea Callatis. Dovezile arheologice indreptatesc plasarea cetatii Callatis in secolul al IV-lea i.H., in timpul domniei regelui macedonean Amyntos III. Incepind din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de "Pangalia" si era, alaturi de Constanta si Varna, unul din cele mai importante porturi din Dobrogea. Dezvoltarea economica a Mangaliei, in epoca moderna si contemporana, s-a facut treptat si sinuos cu urcusuri si coborisuri. Cei peste 2.500 de ani de istorie demonstreaza binecuvintarea acestui loc, locas de toleranta pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului. Chiar inainte de plecare am observat o carte groasa, pe care nu m-am abtinut sa nu o rasfoiesc. Era cartea de impresii a muzeului, in care am regasit mesaje de la oameni de toate virstele, in romana sau in alte limbi, care au ramas impresionati, la fel ca si mine, de muzeu, de istorie, de tot ce inseamna Mangalia pentru litoralul romanesc.
Pe strazile orasului, localnicii imbracati ca pentru o zi normala de lucru paseau indiferenti si calmi, amestecindu-se cu turistii in slapi si costume de baie in culori vii, galagiosi si veseli ca sint in vacanta. Dar oare care or fi cei mai norocosi? Cei care vad marea ocazional si se bucura de fiecare clipa petrecuta acolo sau cei care s-au nascut si traiesc la mare, aceasta facind parte din viata lor?!
Comparata de turistii straini cu Riviera Franceza, Mangalia cu statiunile ei beneficiaza de farmecul deosebit al Marii Negre (a treia mare europeana ca intindere si a doua ca adincime; salinitate redusa; 17%-18% la tarm; temperatura apei vara: 20-25 de grade C). In Marea Neagra, nu exista curenti, plante sau pesti periculosi. Platforma litorala coboara lin de pe plaja, eliminindu-se astfel orice factor de risc. Sezonul de vara a inceput in ultimii ani sa se prelungeasca pe toata perioada anului, datorita bazelor de tratament balnear ce atrag din ce in ce mai multi turisti, in special din alte tari.
Thalassoterapia si turismul balnear din Romania sint recunoscute pe plan international. Valoarea bazei turistice locale este amplificata de existenta a patru mari baze de tratament balnear care exploateaza in mod fericit celebrele namoluri sapropelice, precum si apele mezotermale sulfuroase din zona (Sanatoriul Balnear Mangalia, Bazele de tratament din cadrul Complexurilor Mangalia, Hotel Hora si Balada - Saturn si Hotel Doina-Neptun). Totalul locurilor de cazare este de aproximativ 100.000 impartite relativ uniform pe statiuni.
Din nefericire, timpul destul de limitat nu mi-a permis sa vizitez toate punctele de interes turistic din Mangalia, dar voi enumera citeva pentru voi, sa nu ziceti ca nu ati avut ce face acolo. La herghelie, puteti fotografia exemplare pursinge si, de asemenea, se poate practica echitatia. Daca sinteti pasionati de istorie si cultura, puteti vizita ruinele cetatii Callatis, Mormintul cu Papirus, datind din epoca elenistica, bisericile crestine, Moscheea Esma han Sultan (stil maur, 1650), Centrul de Cercetari Speologice, unde este reconstituit biotopul unei pesteri din zona, celebre in toata lumea pentru formele de viata, unice, existente acolo.
Izvoarele mezotermale sulfuroase sint valorificate in bazele de tratament cu efecte recunoscute in ameliorarea bolilor sistemului osos si in tratamentele recuperatorii. Si cum saloanele de spa sint la moda, Mangalia propune si ea centre de relaxare, concepute la standarde internationale, unde puteti avea parte de recuperare medicala, bai calde cu apa sulfuroasa si cu apa de mare, namoloterapie, kinetoterapie, hidroterapie, sauna, sali pentru gimnastica medicala, cabinete de geriatrie etc.
Am ajuns la concluzia ca, indiferent de vreme, nu ai cum sa te plictisesti la Mangalia. Pe tot parcursul verii, aici se desfasoara diverse manifestari culturale, care isi gasesc implinirea pe scenele a doua case de cultura, dintre care una este destinata tinerilor. Cinematografia beneficiaza de serviciile a sase gradini de vara in sezonul estival. Locuitorii Mangaliei dispun de doua biblioteci, dintre care una franceza, daca ar fi sa nu tinem cont de cea care se afla in incinta Cercului Militar. Aceasta din urma este tot o forma de casa de cultura insa este destinata prioritar cadrelor care lucreaza in cea mai puternica baza militara navala a Romaniei.
Atmosfera de turism cultural propusa de municipalitate are ca scop promovarea ofertelor de agrement pentru a pune in evidenta potentialul turistic al zonei. In ultimii ani, Mangalia se identifica cu manifestarile Festivalului Callatis, Gala Tinarului Actor (organizata in colaborare cu UNITER) si Festivalul International "Zile si Nopti de Literatura" (organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania).
Festivalul Callatis s-a nascut o data cu eclipsa si, in fiecare an, oamenii care vin sa vada spectacolele retraiesc emotiile acelei zile de neuitat in care soarele a disparut, citeva clipe, pentru a reaparea mai stralucitor viata. Manifestarea are doua componente - "Lumina de la malul marii" - cel mai mare eveniment dedicat Sarbatorilor de Paste din Romania si "7 Zile & 7 Nopti" - singurul inscris in FIDOC (Federatia Internationala a Festivalurilor) si premiat de Asociatia profesionistilor de televiziune din Romania. Nota de unicitate este conferita de unica scena plutitoare din Romania si Europa de Est, bucurindu-se de prezenta a 500 de artisti romani, vedete internationale invitate in concert si 20.000 de spectatori, zilnic, la spectacolele si evenimentele festivalului.
A iesit soarele si mi-am propus sa plec spre plaja, dar trebuie sa marturisesc ca
mi-a fost destul de greu sa aleg intre toate statiunile Mangaliei. Fiecare dintre ele are specificul sau, toate au nisipuri fine, iar marea e mai albastra decit oriunde. Asa ca, am incercat sa gust cite putin din farmecul fiecarei statiuni.

Saturn
Saturn a fost construit initial pentru turistii romani si a intrat in circuitul turistic in 1973. Statiunea se afla mai la sud de surorile sale si se invecineaza cu Mangalia, fiind, practic, cartierul de nord al vechiului oras. Intre Saturn si Venus, intre mare si Iezerul Mangaliei se afla cea mai buna plaja naturala din Romania. Numeroasele izvoare mezotermale-sulfuroase, precum si calitatea namolului din lacul din vecinatate, sint folosite de turisti in scop curativ.
Punctele de atractie sint constituite de varietatea de baruri si discoteci (acoperite, in aer liber, pe plaja, la ultimele etaje ale hotelurilor de 14 niveluri), posibilitatile de cazare la preturi competitive in hoteluri de 1, 2 si 3 stele si in vilele din satul de vacanta. Capacitatea de cazare este de 8.500 de locuri, statiunea fiind avantajata si de distanta scurta pina la Gara Mangalia.
Saturn dispune de o impresionanta baza materiala pentru odihna si tratamente cu factori naturali.

Venus
Este apreciata de turistii de toate virstele atit pentru oferta de petrecere a vacantelor, cit si pentru posibilitatile create de varietatea curelor de tratament balnear, dar, mai ales, de eficienta acestora.
In bazele de tratament balnear ale hotelurilor Balada si Hora se utilizeaza factorii naturali de cura din zona: apa de mare, apa sulfuroasa din izvoare mezotermale, namoluri sapropelice, precum si tratamente naturiste, constind in bai de soare, bai in apa marii, aerosoli marini.
Bazele dispun de o sectie de hidroterapie, de masaj, electroterapie si de cultura fizica medicala, cu aparatura ultramoderna si cadre medicale cu o bogata experienta in domeniu. Statiunea localizata in partea sudica a litoralului, intre Cap Aurora si Saturn, are o salba de hoteluri cu nume de fete, hoteluri cu un stil arhitectural original. Venus isi merita pe deplin numele inspirat de zeita frumusetii, datorita lacului central, in jurul caruia au fost dispuse zeci de vile si casute de vacanta cochete, intr-o atmosfera de liniste si intimitate, dar si datorita vegetatiei care intra in armonie cu constructiile ridicate in statiune intr-o compozitie de exceptie.
Multe dintre locurile de cazare in hoteluri de doua stele sint construite pe marginea Golfului Aurora. Pentru a se ridica la standardele cerute de turismul de afaceri, care a luat amploare in ultima perioada, Hotelul Carmen a fost renovat complet si dotat cu toate utilitatile pentru a fi incadrat la categoria patru stele. Hotelul, simbol de arhitectura moderna si rafinament, ofera doritorilor locul ideal pentru organizarea de evenimente si programe de invatamint, conferinte, intilniri de afaceri, cit si pentru petrecerea vacantelor in conditii optime.
Hotel Euro Orlando, de trei stele, si Hotel Palace, de patru stele, au reusit sa-si cistige un loc binemeritat in domeniul turismului, dovedind turistilor ca si in Romania se pot crea conditii de cazare si servicii similare cu cele din tarile cu traditie in domeniu.
Cadrul natural superb, plaja orientata catre sud, vegetatia cu aspect de gradina botanica fac din Venus o statiune cu totul deosebita.

Cap Aurora
Cap Aurora a fost inaugurata in 1973, fiind ultima statiune construita si deci cea mai tinara dintre ele, aflata pe o fisie de circa 250 m latime, pe o lungime de aproximativ un km. Este delimitata de Jupiter la nord si de Venus la sud, fara a exista vreo granita geografica intre ele. Conceptia arhitecturala este indrazneata, originala si rafinata, hotelurile cu nume de pietre pretioase fiind construite pe faleza cu o inaltime de pina la 20 de metri, cu descresteri volumetrice pina la nivelul plajei, astfel incit toate hotelurile se ofera privirii sub forma unor amfiteatre cu fata catre mare. Statiunea dispune de 2.500 de locuri de cazare in cele zece hoteluri clasate la doua stele, toate avind restaurant propriu si acces la plaja aflata la 30-40 metri.

Jupiter
Jupiter, al carei an de nastere este 1969, se invecineaza, de asemenea, cu Padurea Comorova.
Structurata pe hoteluri inalte de mare capacitate, aflate pe malul marii, si constructii joase in zona centrala a statiunii, aceasta are o capacitate de cazare de 8.500 de locuri in hoteluri de doua si trei stele, aproximativ 200 de locuri de campare si 1.500 de locuri de cazare in casute aflate in satul de vacanta de la granita cu Neptun. Echilibrul structural al statiunii este completat de verticala indrazneata, supla a hotelurilor de mare capacitate: Meteor, Capitol, Olimpic, Atlas, Scoica, Cometa etc., toate dispuse perpendicular pe linia tarmului.

Neptun
Construita in 1960, statiunea Neptun este situata mai la sud, intre lacurile Neptun I, Neptun II, la est, si Padurea Comorova la vest. Constructiile sint caracterizate printr-o linie stilistica atragatoare, fiind inconjurate de vegetatie abundenta si relaxanta. Restaurantele cu specific rustic si pescaresc se constituie intr-un pitoresc punct de atractie pentru iubitorii folclorului si specialitatilor bucatariei romanesti. Hotelurile de doua, trei si patru stele, cu o capacitate insumata de 8.000 de locuri de cazare, sint amplasate intr-un cadru dominat de copaci si spatii verzi, care dau statiunii o nota racoroasa in zilele fierbinti ale verii si atrag anual peste 50.000 de turisti romani si straini. Neptun dispune de o moderna baza de tratament - Centrul Balnear si de Fizioterapie Doina (ofera tratamente de electroterapie, hidroterapie, tratamente cu namol, sali de gimnastica, sauna, tratament cu Gerovital si Aslavital, produse terapeutice romanesti de renume mondial, ce previn imbatrinirea si regenereaza functiile organismului). Plaja "Steaguri" este cea mai frumoasa, dar si cea mai aglomerata de pe litoralul romanesc.

Olimp
Pentru Olimp sint definitorii calitatea si eleganta intilnite in complexurile hoteliere Amfiteatru, Panoramic, Belvedere sau Cocor. Caracteristicile acestui complex turistic modern sint calitatea si eleganta atit in ceea ce priveste confortabilele vile si hoteluri, cit si serviciile de alimentatie publica pe care le ofera. Cea mai nordica statiune, construita intr-o maniera occidentala, ofera cazare pentru 8.500 de turisti in hoteluri de trei si de doua stele si 500 locuri in camping.

Marea la Mangalia ma trimite de fiecare data cu gindul spre o barbarie fericita. Aceea a zeilor. Nimic nu-mi da, ca o plaja insorita si fierbinte, convingerea ca adevaratele miracole sint, de fapt, banale (Octavian Paler)

Text & foto: Ana-Maria TAnAsescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona