Costinesti, tinerete pentru tinerete
Articol
Costinestiul a fost si pentru mine, in perioada adolescentei, un fel de resedinta de vara. Este singurul loc care respira si traieste altfel fiecare secunda din cele 24 de ore ale unei zile de vara. Singura statiune unde intre doua rasarituri de soare nu exista un minut dedicat nemiscarii, pustietatii, odihnei. Timpul, aici, e un strengar zvapaiat, care alearga neincetat, plin de viata si voie buna. Iar tinerii care aleg sa-si petreaca vacanta in Costinesti, imprumuta de la voiosul strengar toata energia tineretii si a nepasarii. Costinestiul este locul unde bucuria prezentului domneste in fiecare lucru, in fiecare moment, in fiecare privire sau zimbet.

Dezastrul
In luna septembrie a anului trecut, dupa o vara in care inundatiile au afectat aproape toate judetele tarii, lacul din Costinesti a deversat, iar puhoaiele de apa au inghitit 1.700 de metri patrati de faleza si 800 de metri de drumuri. Calea ferata a fost nimicita pe o distanta de 300 de metri, iar 37 de case au fost distruse in totalitate.
Multi dintre noi au vazut imaginile dezastrului ori pe micul ecran ori pe prima pagina a ziarelor din toamna trecuta. Era greu de imaginat atunci ca, in vara aceasta, Costinestiul va fi pregatit sa-si intimpine turistii. Capitala tineretii era considerata o capitala a mortii si a dezastrului. Multi dintre noi s-au gindit serios atunci sa isi planifice o vacanta pe un litoral de pe harta caruia Costinestiul ar fi lipsit.

Costinesti 2006
Pentru ca statiunea considerata anul trecut "fara speranta" sa devina astazi ceea ce ce este, a fost nevoie de o mobilizare totala. Din luna ianuarie a acestui an, 150 de oameni au muncit zi si noapte pentru a reface complet farmecul Costinestiului. Ce ne mai aminteste astazi dezastrul de anul trecut? O placa "memoriala", amplasata chiar linga noul pod care uneste cele doua segmente ale plajei, care sa demonstreze ca totul este posibil si ca frumusetea si tineretea Costinestiului sint departe de a se fi stins.
Turistul care va poposi vara aceasta in Costinesti va avea parte de multe surprize placute. Statiunea tinerilor are acum un simbol mai inalt cu opt metri decit cel vechi, obeliscul cel nou fiind luminat noaptea de spoturile luminoase amplasate de jur-imprejur. Au fost create un canal de legatura, intre mare si lac, diguri si alei de promenada. Cele doua segmente ale plajei, despartite de noul canal, pe care toata vara vor pluti ambarcatiuni de agrement, sint unite de un pod care da un plus de culoare statiunii.
Modificarea falezei a fost facut si din considerente strategice. Astfel proiectata, posibilele, dar nedoritele inundatii viitoare nu vor mai afecta statiunea.
In plus, a fost realizat si pus deja in practica un sistem ce faciliteaza curatarea naturala a lacului, altadata saturat de vegetatie si mizerie. Acest lucru va permite inflorirea agrementului pe portiunea lacului, cit si pe canalul care realizeaza legatura cu marea.

De ce Costinesti?
Deoarece este mai frumos ca niciodata. Fiindca a demonstrat ca isi merita titulatura de "capitala a tineretii". Fiindca este o statiune curata, mare si frumoasa. Pentru ca are culoare si ofera sute de posibilitati de recreere si petrecere a timpului liber. Si fiindca noi am fost acolo si va putem garanta asta.
Costinestiul a fost creat si traieste pentru tinerete. Aici sint cele mai mari si cele mai vestite discoteci ale litoralului. Rock, electro, pop... muzica in toate variabilele ei va asteapta aici. Fluturasii sint in fiecare zi impartiti pe plaja si anunta concerte ale celor mai in voga trupe romanesti. Teatrul de vara, cinematograful, zecile de terase racoroase, briza marii si sa nu uitam de...

...epava, primul simbol.
Se numeste Evanghelia si a esuat la sfirsitul anilor a60, din cauza conditiilor atmosferice potrivnice. Noaptea tirziu, in timpul unei furtuni, capitanul vasului grecesc s-a apropiat foarte mult de tarm, avind convingerea ca se afla in apropierea portului Constanta. Carena a ramas blocata intre doua stinci, vasul a fost abandonat si a intrat, dupa o perioada de timp, in patrimoniul statului roman. Vegheaza Costinestiul si, la fel ca si obeliscul, este un element nelipsit de pe ilustratele copilariei.
Localnicii povestesc ca, in momentul esuarii, pupa vasului se afla la doar citiva metri de tarm. Epava, spun ei, este dovada vie a faptului ca marea, "maninca cu lacomie" din pamintul uscat. Si,
intr-adevar, epava Evangheliei se afla acum undeva in larg, cu toate ca pozitia ei cu siguranta ca nu s-a modificat de-a lungul anilor. Tot localnicii spun ca furtuna si esuatul "din greseala" sint povesti de adormit copiii. Multi dintre ei sint convinsi ca Evanghelia era o nava veche, care a esuat "intentionat" pentru ca patronatul grecesc sa-si incaseze asigurarea.
Un lucru cert insa este acela ca epava din Costinesti reprezinta un punct de atractie pe agenda turistilor veniti de pretutindeni.
Se poate ajunge linga ea cu barca, pneumatica, sau nu, sau cu hidrobicicletele. Eu am ajuns inot, dar, in mod cert, nu recomand aventura fumatorilor. Iar daca aveti de gind sa si urcati pe ceea ce a mai ramas din puntea vasului, atentie la fiare ruginite sau nu. Asigurati-va ca aveti cu voi papuci de plastic pe care sa-i incaltati imediat ce ajungeti.
Nerecomandate sint sariturile, chiar daca "oamenii locurilor" le practica de ani la rind. Exista razii care, de cele mai multe ori, se sfirsesc cu procese-verbale sau cel putin cu amenzi usturatoare. Toata lumea stie ca saritul de pe epava oricit ar fi de tentant este foarte periculos.


TEXT&FOTO: MARIA FLORICICA
InfoUtil
Statiunea este situata intre Tuzla (la sapte kilometri) si Olimp (la cinci kilometri). Plaja din Costinesti se imparte in doua: partea din nord, larga, dar foarte aglomerata, si partea din sud, ingusta, pitoreasca si mai retrasa, preferata, tocmai din ace
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona