Sporturile verii
Articol


E adevarat ca vara nu inseamna numai vacante la mare, dar trebuie sa recunoastem ca foarte multi dintre turistii romani aleg sa-si petreaca concediile pe litoral. Asa ca m-am gindit sa va indrum spre lucruri noi, pe care le puteti incerca atunci cind sinteti la plaja. In functie de nivelul de adrenalina de care doriti sa aveti parte, de conditiile meteo si de buzunarul fiecaruia, aveti de ales intre un zbor cu parapanta, scufundari, sarituri cu parasuta, plimbari cu ski jet-ul sau cu barca cu motor.

V-am prezentat in numarul trecut un material amplu despre parasutism si sper ca macar unora dintre voi sa le fi trezit dorinta de a incerca macar o data acest sport. Aveti acum ocazia, in zona aerodromului Tuzla, la vreo zece minute de Costinesti, sa va urcati intr-un avion ULM (ultralight motor) si sa va aruncati in gol de la 4.000 de metri.
Pretul de 200 euro include decolarea, 30-45 de minute de survol deasupra litoralului, echipament complet, saritura in tandem cu un instructor specializat. Caderea libera, cu parasuta inchisa, dureaza intre 35 si 45 de secunde, timp in care puteti tipa cit va tin plaminii. Dupa deschiderea parasutei si linistirea spiritului, va fi o plutire lina care, in functie de conditiile meteo si de curentii de aer, poate dura pina la o jumatate de ora. La cerere, turistul poate sa piloteze chiar el parasuta, sub indrumarea instructorului brevetat.
In timpul lansarii, veti fi filmat de un parasutist profesionist care va sari in acelasi timp cu voi si care, la aterizare, va va inmina un DVD cu intreaga voastra "aventura". Astfel, le puteti arata si prietenilor de cit curaj ati avut nevoie ca sa faceti acest pas in gol. Pentru 45 de minute de zbor cu unul dintre avioanele AN2, aveti nevoie de un grup de minimum sase persoane, si se platesc 200 RON/ persoana. Veti admira litoralul de sus, veti trece prin mai multe statiuni si puteti face cite fotografii doriti.
Intre Eforie Sud si Vama Veche, se organizeaza sarituri cu parapanta. Puteti zbura cam o jumatate de ora deasupra litoralului, pentru un pret de aproximativ 250 RON. De asemenea, puteti alege, pentru un pret mai mic, sa fiti tractati cu barca cu motor - 150-200 RON. Daca iubiti apa mai mult, exista cursuri de scufundari la sfirsitul carora veti primi un atestat. Costul este de 250 de euro si cursul dureaza cinci zile. Include "practica" de trei zile in bazin si teorie, si doua zile scufundari in mare, la Saturn, unde exista niste golfuri indiguite, ferite de curentii marini. Se fac intre cinci si zece scufundari de cursant. Avansatii pot inchiria echipament si pot alege zone mai adinci. O scufundare de agrement costa 80 RON.
Si daca ati venit la mare, dar inotati ca toporul la fundul apei, va recomand sa urmati un curs specializat. Exista cursuri atit pentru copii, cit si pentru adulti, cu instructori recunoscuti pentru rabdare, calm si spirit didactic. Daca marea este linistita, cursurile se fac aici, iar daca nu, la hotelurile din imediata vecinatate a plajei, la piscinele unde apa este mereu calduta si tocmai buna de balacit. Antrenamentele se fac de doua ori pe zi, dimineata si seara, iar pretul este de 40 de euro/zi/persoana.
Kite surfing-ul este un sport relativ nou. Ai nevoie de o placa de surf si de un zmeu, si poti atinge viteze chiar de 150 km/h, in functie de intensitatea vintului.
Romanticii pot alege o plimbare cu barca sau cu canoe pe lacurile din apropierea Mangaliei sau pot face calarie pe plajele fine ale litoralului, la un apus de soare.
Daca sinteti in zona litoralului si totusi muntele nu va da pace, puteti incerca o tura intre doua si sase ore pe cararile stincoase din Dobrogea, cu mountain bike-ul. Pretul pentru un astfel de traseu, cu o bicicleta inchiriata, este de 300 RON/persoana.
Sint sigura ca, orice sport veti alege, veti ramine cu niste amintiri memorabile, si veti avea ce le povesti prietenilor si familiei la intoarcere... si, cine stie, poate la anul o sa incercati altceva. Eu va doresc vreme buna si mult curaj!

*Pentru mai multe informatii privind sporturile litoralului dati o fuga in Saturn, la Vilele Aroma, str. Greenport, nr. 16-18, in centrul statiunii, la aproximativ 70 de metri de plaja.

Text: Ana Maria TAnAsescu; FOTO: ADRIAN PIC
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona