Busteni, o statiune care se afla pe calea cea buna - Interviu cu primarul orasului Busteni, domnul Emanoil Savin
Articol

Busteniul se schimba de la an la an. In bine. Statiunea turistica "de interes national" asezata chiar sub crestele Caraimanului isi cistiga pe zi ce trece din ce in ce mai multi turisti fideli. Si asta, deoarece nu ii lipseste aproape nimic din ceea ce ar trebui sa aiba o destinatie turistica montana. In plus, micul orasel din muntii Bucegi este condus de o echipa de oameni care vor cu tot dinadinsul sa aduca statiunea la standarde europene. Pina acum si-au atins cam toate scopurile. Dar au in continuare planuri mari...

Domnule primar, cu ce ii ademeniti pe turisti in vara aceasta?
Cu multe surprize. In primul rind, turistii care vor poposi anul acesta in Busteni vor vedea ca orasul s-a schimbat mult in bine si ca intregul proces "de infrumusetare" a statiunii merge in directia cea buna. Primaria si Consiliul Local au supravegheat cu atentie desfasurarea tuturor planurilor de dezvoltare astfel incit putem garanta turistilor veniti in orasul nostru cele mai bune conditii, si, deci, cea mai frumoasa vacanta.
Cu ce ii ademenim? In primul rind Busteniul a devenit o adevarata gradina. S-au plantat 11.000 de petunii si peste 1.000 de muscate curgatoare, s-au plantat tei, parcurile au fost reamenajate, igienizarea orasului este completa, la fel si siguranta lui. Deci pornim de la ideea ca centrul statiunii merita toate plimbarile noastre.
Referindu-ne la turismul de drumetie, trebuie sa precizez ca toate traseele montane au fost marcate, cabanele au fost, in marea lor majoritate, utilate si renovate, iar conditiile puse la dispozitia turistilor sint excelente.

Mergem pe munte in siguranta?
Atit cit este posibil, da. Trebuie sa subliniez insa faptul ca oricit de pregatiti am fi noi sa preintimpinam sau sa rezolvam anumite probleme, turistul este primul care trebuie sa aiba grija sa respecte cu strictete anumite reguli. Si ma refer aici, indeosebi, la legile muntelui.
Jandarmeria montana, politia comunitara, echipele de Salvamont sau cele de pompieri, toate sint in permanenta la dispozitia turistilor pentru ca acestia sa poata petrece aici un concediu fara griji sau probleme deosebite.
Exista tehnica, exista conditii. O data cu trecerea Salvamontului in subordinea Primariei Busteni, refugiile Salvamont au fost in mod real imbunatatite, iar echipele au fost dotate cu tehnica de ultima generatie. Iarna, salvamontii din Busteni au la dispozitie snowmobile, vara, masini 4x4, plus toate echipamentele adiacente necesare rezolvarii problemelor de urgenta maxima.

Aveti un set de recomandari speciale pentru turistii veniti la Busteni?
Cred ca tot Busteniul are multe de oferit. Iar muntii nu trebuie lasati deoparte. Prima recomandare ar fi cabana Gura Diham, care a fost renovata si extinsa. Drumul pina acolo a fost si el imbunatatit astfel incit nu exista probleme. De asemenea cei care prefera vacantele la cort nu trebuie sa ocoleasca Valea Cerbului, deoarece la ora actuala cimpul este pazit si igienizat in permanenta.
De asemenea, trebuie vizitata Minastirea Caraiman, deja celebra, datorita calugarului Gherontie Puiu si harului acestuia, iar daca turistii prefera sa zaboveasca mai mult la poalele muntilor, atunci ii asteptam la Casa Memoriala Cezar Petrescu, la Casa Romano-Franceza sau la Casa de Cultura Busteni pe scena careia, lunar, se joaca o piesa de teatru cu sprijinul unor artisti renumiti.
Sa nu uitam de simbolul orasului, de crucea Caraiman care de citeva luni bune este aprinsa noapte de noapte si ofera o priveliste mirifica.

Proiecte pentru viitor?
Foarte multe. Si cele mai multe se vor realiza in viitorul apropiat, astfel incit avem toate motivele sa credem ca Busteniul are toate sansele la un viitor turistic stralucit. Dorim sa cream si sa introducem in Romania notiunea de Fun Park asa cum este ea definita in Occident. In acest scop, pe pirtia Kalinderu, se va realiza un parc de distractii ce va fi deschis intregul an. Principala atractie va fi reprezentata de un tobogan al carui traseu va fi de aproximativ un kilometru si jumatate. Va fi unul dintre cele mai lungi tobogane de acest fel din Europa, iar viteza la care poate ajunge utilizatorul, va fi de pina la 45 de kilometri/h si asta in cele mai sigure si confortabile conditii.
De asemenea, Clubul Alpin Roman si-a depus candidatura pentru organizarea unui concurs international de escalada, tot la Busteni, dar, de data aceasta, in timpul verii. Dupa succesul inregistrat in iarna, cind una dintre etapele concursului de escalada pe gheata s-a desfasurat in statiunea noastra, sintem convinsi ca putem gazdui chiar si Marea Finala din 2007, precum si alte competitii asemanatoare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona