Montmartre - "cartierul artistilor"
Articol

Arta sfirsitului de secol al XIX-lea si inceput de secol XX a fost influentata de artistii veniti din toata lumea la Paris. De la Toulouse-Lautrec la Dali, toti si-au gasit refugiul in boema capitala a Frantei, iar centrul cultural al vremii era Montmartre. Cel mai inalt loc din Paris incununat de somptuoasa bazilica Sacr Cur cu stradutele retrase, piete si terase fascineaza ca si acum un secol.

Sacr Coeur
Daca alegi metroul pentru a ajunge in Montmartre, vei cobori la statia Anvers. Imaginea bazilicii vazute printre cladirile inalte ale bulevarului Rochechouart este atit de neasteptata incit iti va taia respiratia.

Sacr Coeur (constructia a costat 40 de milioane de franci si a durat 46 de ani) a fost inaltata in onoarea celor 58.000 de militari francezi morti in timpul razboiului franco-prusac (1870-71). Desi interiorul este mai putin impresionant decit cel al altor biserici din oras, oamenii vin aici mai ales pentru vederea panoramica a Parisului. Exista doua cai pentru a ajunge de la poalele dealului la biserica: poti folosi funicularul (nu are tarif turistic - un bilet are acelasi pret ca un bilet de metrou) sau poti urca un numar impresionant de scari (informatie pentru cinefili: pe aceste scari s-a filmat o scena din Amelie). Eu as sugera scarile, este mai obositor, dar modul in care ti se descopera bazilica este senzational.

Piata Tertre
Dupa ce vizitezi Sacr Coeur, lasa-ti timp pentru a te plimba, pur si simplu, pe stradutele inguste pline de farmec din Montmartre. Cu siguranta, vei ajunge in piata Tertre. La o inaltime de 130 de metri, cea mai veche piata a cartierului, este cel mai inalt punct al orasului. Atmosfera de odinioara s-a pierdut din cauza localurilor mult prea costisitoare (7 euro, o Coca-Cola) si a pictorilor portretisti ale caror lucrari sint de o valoare indoielnica. Doar iluminarea nocturna mai aminteste de secolul trecut.

Cafenele, terase si artisti
Montmartre este plin de terase si cafenele cu istorie. Pe majoritatea peretilor din aceste localuri descoperi placi memoriale cu numele artistilor care au fost clienti fideli.
Le Consulat este locul in care Van Gogh lua masa, dar si restaurantul in care s-a turnat filmul lui Woody Allen Everybody says "I love you", Les Coulisses este localul preferat atit de Suzanne Valadon, mama lui Maurice Utrillo*, dar si de acesta.
Tot aici se gaseste cel mai vechi cabaret din Paris, Au Lapin Agile. Numele provine de la o pictura umoristica a lui Andr Gill cu un iepure care sare peste o cratita ce fierbe, intitulata Lapin a Gill, interiorul a fost pictat de Utrillo. Cu timpul numele s-a transformat. Acest cabaret a fost frecventat de Picasso, Renoir si de poetii Apollinaire si Paul Verlaine.
La inceputul secolului al XIX-lea, pe dealul Montmarte se cultiva vita-de-vie. Cu timpul, viile au lasat locul cladirilor, dar linga Au Lapin Agile este ultima vie ramasa de pe deal. Este foarte mica, doar 400 de mp, dar vinul produs aici este foarte apreciat.
* Maurice Utrillo (1883-1955, pictor francez peisagist, ale carui lucrari au fost cel mai des falsificate).
Nu departe de aceasta ultima reduta a vinului parizian se afla Moulin de la Galette. Au existat, in Paris, peste 30 de mori de vint folosite la zdrobirea strugurilor si la macinarea fainii. Aceasta este una dintre ultimele doua ramase. In timpul secolului al XIX-lea, a devenit salon de dans, inspirindu-i pe Renoir si pe Van Gogh in picturile lor.
Muzeele din Montmartre
Alaturi de piata Tertre se afla Espace Montmartre Salvador Dali. Muzeul incepe inca din strada unde vizitatorul este intimpinat de o lucrare a lui Dali: un manechin imbracat intr-un costum pe care sint lipite pahare. Dali ar fi vrut ca fiecare pahar sa fie umplut cu lichior de menta pentru calitatile afrodiziace ale bauturii si costumul sa fie purtat atunci cind iesi "la agatat". Apoi urmezi covorul rosu care te ghideaza spre intrarea muzeului. Poate ca lucrarile de aici nu sint nici cele mai izbutite, nici cele mai cunoscute, dar iubitorul de arta suprarealista nu trebuie sa rateze acest muzeu. Din dorinta de a crea o atmosfera in concordanta cu lucrarile expuse, s-a recurs la efecte de lumini si sunet printre care si vocea lui Dali.
Muzeul Montmartre se afla in casa cu cel mai frumos turn din cartier, cunoscuta sub numele de Conacul Trandafirului lui Rosimond, dupa numele actorului din secolul al XVII-lea a carui proprietate a fost. Din 1875 in aceasta casa au locuit multi artisti. Folosind desene, fotografii si obiecte personale, muzeul prezinta istoria zonei Montmartre.
Mai exista Muzeul vietii romantice, un muzeu dedicat scriitoarei George Sand, Muzeul Gustave Moreu si cel mai mic muzeu din Montmartre, Le Placard daErik Satie, in traducere placard inseamna dulap. Folosind acest termen, compozitorul ironiza dimensiunile reduse ale studioului sau.

Artisti si artisti
Daca vizitezi Montmartre intre orele 14.00 si 17.00, linga piata Tertre vei gasi ultimul flasnetar al cartierului. O doamna cu o imagine de Gavroche batrin, cu niste ochelari rotunzi si comici, dar cu o voce de Edith Piaf. Cinta acompaniata de o flasneta din alte timpuri. Este un artist stradal desavirsit facind spectacol atit prin cintecele pline de farmec, cit si prin prezenta "scenica": glumeste, flirteaza cu trecatorii sau te "cearta" ca nu i-ai platit destul.
Daca ai noroc, descoperi si doi tineri muzicieni ce cinta folk, acompaniati de o chitara, un contrabas si multe glume.
In fiecare luni seara, pe treptele de la Sacr Coeur se aduna tinerii poeti ai momentului. In fata unui public numeros ei isi recita ultimele creatii la o portavoce. Printre ei exista deja vedete care sint intimpinate cu aplauze de catre public. Chiar daca nu cunoasteti limba franceza este o experienta pe care nu trebuie s-o ratati, caci energia degajata de poeti si public este o senzatie pe care nu o veti uita.


text&foto: vlad cepoi
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona