Prin "Gradinile coriambice" ale Selimbarului
ArticolCultul focului s-a nascut din natura spirituala a luminii. Iar cind vorbim despre un loc in care se declanseaza artele focului - avem de-a face cu luminatia inteligentei, sageti ale fulgerului. Sau cu insusi astrul care incalzeste planeta albastra. Asa mi s-a parut ca emana incinta unui atelier, cunoscut in toata Europa sub numele "IonArt", aflat in Selimbar. Cine a vazut expozitia Cer Glass -2006 si-a adus aminte de florile corimbului, in ciorchine, inmanunchind culorile curcubeului, ca un picior de vers antic, coriambic. Focul emana in contact cu sticla, flacara spirituala a mii de experiente dintr-un creuzet al alchimistilor. Aceasta arta are in fiecare obiect o aureola sau, poate, ceva din ceea ce grecii denumeau "esarfa lui Iris", mesagera zeilor. Este un mesaj pe care il duce in lume, in august, 2006, la Tirgul International Tendence de la Frankfurt, Ion Tamaian, membru al Uniunii Artistilor Plastici, presedinte al filialei Sibiu. L-am intrebat de unde isi ia culorile.
- De la flori. Daca s-ar putea sa transmit vibratia florilor in arta!
- De aceea, glastrele dumneavoastra seamana cu potirul lotusului sau al trandafirului, cu acea cupa ce primeste ploaia si roua cereasca
- In antichitate "gradinile lui Adonis" intruchipau inflorirea, reinnoirea de primavara, nu?, daca facem asocieri.
- La dumneavoastra lumea florilor e transpusa simbolic prin fete frumoase ce ne fac, sugubat, cu ochiul Culoarea calda a naturii stapineste expresia fiecarei fete.

"Artele focului",
in fata Europei
- Sa revenim la acel program pe care
l-ati intitulat Artele focului. El, intr-un fel, a inceput sa se desfasoare din acest an, dar pregatirile sint pentru 2007, cind Sibiul va fi capitala culturala europeana.
- Un eveniment, la care au fost invitati artisti din toata Europa. Ne-au raspuns invitatiei, deocamdata, colegii nostri din Franta si Germania. "Apogeul" va fi la Selimbar, in iulie, 2007, cind acest loc, sper, va deveni centrul european al artelor, pentru ca se va lucra in fata tuturor invitatilor; in atelierul nostru va fi o demonstratie cu si pentru aceia pe care arta ii uneste.
- Seri cu ambianta si rezonanta artistica
- Vor veni si muzicieni, pictori, sculptori, graficieni. Vom invita studenti de la Academia de Arte, vor fi tabere de elevi. Atelierul IonArt se implica cu 12.000 de euro. Asociatia sibiana de pe linga Filiala Sibiu a Uniunii Artistilor Plastici va gasi o sustinere de circa 8.000 de euro.
- Ati realizat si un proiect pentru amenajarea unui sediu al filialei UAP Sibiu. In ce stadiu se afla?
- A mers totul mai incet decit ma asteptam. Nu sint fericit pentru acest lucru. Nu-mi place sa merg intr-un ritm nedinamic. Am stat pe loc, mai exact. Pentru sediu, ne-au acordat sprijin Primaria Sibiului consiliile locale. Este vorba de aproximativ 60.000 de euro, pentru amenajare intr-o mansarda din strada Bai, iar, la parter, o sala de 100 metri patrati pentru o expozitie permanenta, pentru turistii de pretutindeni. De aceea, incercam sa intram in ghidul local si in cel, in format electronic al Sibiului.
Avem o relatie strinsa cu institutiile locale: prefectura, primaria, asociatia si Muzeul Astra. Dorim sa cream un fond si un patrimoniu artistic al Sibiului.

Selimbar, 2007
Alaturi de Sibiu, si alte localitati vor respira aerul cultural european. Printre ele, localitatea Selimbar se va prezenta ca un centru al artelor, in atentia lumii intregi. Ca un punct de jonctiune. Ca un templu, in intelesul a ceea ce Luc Benoist, muzeograful onorific al Frantei denumea "un loc de reflectie, de siguranta, asociat copilariei, focului din vatra. Precum Orfeu, trebuie sa avem puterea de a ne elibera cintul". Ca un alfabet al simbolurilor, prin care se defineste civilizatia artei Ca un picior de vers antic. Ca un coriamb de patru silabe, atribuit poetului mitic, Olympos. Flori de cristale inflacarate, invadind gradinile lui Adonis.

text&foto: Elisabeta Iosif
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona