Obiective de interes turistic
Articol
Minastirea Sinaia

Pentru turistii care vin sa viziteze "Perla Carpatilor", Minastirea ortodoxa Sinaia reprezinta unul dintre obiectivele cele mai importante care trebuie sa merite toata atentia. Minastirea Sinaia, veritabila catedrala a Bucegilor, este situata intr-un cadru mirific, dateaza de la sfirsitul secolului al XVII-lea, si reprezinta cartea de vizita a orasului, deoarece este prima constructie din spatiul actualei statiuni.
Ctitorul Minastirii este Spatarul Mihail Cantacuzino, comandantul armatei din Tara Romaneasca a secolului al XVII-lea. Acesta, insotit de familia sa, a efectuat un pelerinaj la locurile sfinte, Ierusalim si Nazaret, ajungind pina la Muntele Sinai, unde a vizitat o veche minastire ortodoxa, cu hramul Sfinta Caterina, ce dateaza din secolul al IV-lea. Intors in tara, si impresionat de ceea ce a vazut, s-a hotarit sa construiasca in muntii romanesti o minastire care sa poarte acelasi nume ca si muntele Sinai. In peregrinarile sale prin tara, a poposit la sihastrii din zona actualei statiuni si, fermecat de frumusetea locurilor, a decis ca aici va fi locul viitoarei minastiri. Minastirea Sinaia este inchinata sfintei Fecioare Maria si, ulterior, denumirea "Sinaia" s-a extins si asupra localitatii. Constructia minastirii a durat cinci ani, din 1690 pina in 1695. Scopul amplasarii minastirii in acest loc era unul dublu: in primul rind trebuia sa fie o fortareata de aparare si de protectie pentru drumul comercial existent de-a lungul Vaii Prahovei, drum care facea legatura intre doua mari orase ale epocii, Bucuresti si Brasov, iar, in al doilea rind, de a le asigura un adapost numerosilor pustnici din muntii Bucegi.

Castelul Peles si Castelul Pelisor

Acestei constructii de referinta nu numai pentru Sinaia, ci si pentru Romania, i s-a pus piatra de temelie in ziua de 22 august 1875. Locul constructiei, respectiv suprafata din Valea Pelesului, fusese cumparat de domnitorul Carol I (1866 - 1881) si Rege intre anii 1881 si 1914.
Pina la terminarea in anul 1883, a Castelului Peles, Regele Carol I si Regina Elisabeta au locuit la Foisor, constructie finalizata mult mai repede. In ceea ce priveste Castelul Pelisor, acesta a fost inceput in anul 1889 si terminat in anul 1903 si era destinat viitorului Rege Ferdinand si Reginei Maria. Totusi, pina la finisarea Pelisorului, si acestia au locuit la Foisor.
Chiar si Carol al II-lea a stat acolo, in perioada 1930-1940, atita timp cit a fost Regele Romaniei, exceptind anii 1932 si 1933, cind casa de vinatoare a fost mistuita de un incendiu. In urma dispozitiilor sale, pe locul foste cladiri, s-a ridicat actualul Castel Foisor.
Castelul Peles are circa 170 de incaperi, spre deosebire de Pelisor care are doar 70. Demn de mentionat este faptul ca Pelesul a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. Acest lucru a fost posibil intrucit electricitatea era furnizata de Uzina Electrica proprie, de pe malul piriului Peles.
In ultimii ani ai regimului comunist, dictatorul Nicolae Ceausescu a inchis intreaga zona, declarind-o zona de protocol de stat. Interesant de stiut este faptul ca lui Ceausescu nu i-a placut foarte mult castelul, vizitele sale aici fiind foarte rare.
Dupa Revolutia din Decembrie 1989, Castelul Peles si castelul Pelisor sint reintegrate in circuitul turistic. La ora actuala, Foisorul ramine, ca si in trecut, resedinta prezidentiala, spre deosebire de Economat si Corpul de Garda, unde sint amenajate hoteluri, restaurante si terase.

Cazinoul din Sinaia este situat chiar linga parcul "Dimitrie Ghica" si a fost, de asemenea, construit la initiativa lui Carol I. Constructia a inceput in anul 1912 si a fost terminata un an mai tirziu. Lucrarile au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu care, de fapt, era si autorul planurilor. Cazinoul l-a avut ca prim actionar pe baronul de Marcay, care detinea cota-parte din cazinoul din Monte Carlo, dupa arhitectura caruia a fost construit si cel din Sinaia. Actualmente este un centru pentru conferinte si simpozioane.

Casa memoriala "George Enescu" sau vila "Luminis". Se afla in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia, situat pe versantul drept al riului Prahova. Vila nu a fost construita intimplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atit sentimental, cit si profesional de acest oras, datorita sprijinului Reginei Elisabeta, Castelul Peles fiind, pentru el, o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului. Vila a fost construita intre anii 1923 si 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata intr-un stil autentic romanesc si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, vila "Luminis" avea sa fie atit un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cit si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946.

Stincile "Franz Josef" situate linga cabana Poiana Stinii, au fost amenajate in timpul domniei familiei regale, cu trepte si cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira un segment intins din valea superioara a Prahovei. La stinci se poate ajunge din Poiana Stinii pe o poteca.

Stinca "Sfinta Ana"

La baza acesteia, se afla o mica poienita. Peretele cuprindea odinioara icoane din care se mai pastreaza si astazi urme. Mica grota existenta acolo a constituit odinioara adapostul unui pustnic. Stincile se gasesc la intersectia dintre drumul spre Cota 1400 si drumul auto spre Poiana Stinii.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona