Interviu cu ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu
Articol"Daca in denumirea ministerului pe care il conduc turismul se afla pe ultimul loc, voi face ca acest lucru sa nu se intimple si in realitate."

Ati anuntat recent ca veti pastra apartenenta Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) la ministerul pe care il conduceti. De asemenea, ati cerut o serie de propuneri ale asociatiilor din turism pentru a-l desemna pe viitorul presedinte al ANT. Aveti la ora actuala un nume?

Cred ca aceasta asociere poate fi benefica pentru turismul din Romania, pentru ca e greu sa te gindesti ca se poate face un turism de calitate fara o retea de transport bine pusa la punct. Asa cum am mai spus, am avut discutii cu patronatele, sindicatele si asociatiile de profil din turism, discutii in care am primit si din partea lor citeva propuneri pentru postul de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, dar mai mult am discutat despre cum ar trebui sa fie acest viitor presedinte. Am cazut de acord ca viitorul presedinte trebuie sa fie o persoana foarte dinamica, sa fie din si sa cunoasca foarte bine acest domeniu, pentru a putea reabilita turismul din Romania.

Care ar trebui sa fie, in viziunea dumneavoastra,prioritatile viitorului presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism?

Sint foarte multe lucruri de facut in acest domeniu, dar, in primul rind, cred ca trebuie reabilitata imaginea turismului romanesc atit in ochii turistilor straini, cit si in ochii turistilor romani. Acest lucru nu se poate face, desigur, fara imbunatatirea serviciilor din turism, iar asta trebuie facuta in colaborare strinsa cu toti factorii implicati, de la hotelieri si proprietari de pensiuni pina la autoritatile locale.

Se pregateste un act normativ care are ca scop reglementarea activitatii discotecilor din statiuni, precum si stoparea micilor afaceri din domeniul imobiliar-turistic de pe litoral. Cum vor fi depistati particularii care obtin ilegal profit din inchirierea apartamentelor si cum se va rezolva problema proprietarilor de discoteci care incalca prevederile, dar au suficiente fonduri sa plateasca amenda si sa isi continue activitatea in acelasi fel?

Nu e usor sa ii multumesti si pe cei care vor sa se odihneasca, si pe cei care vor sa mearga in discoteci si sa stea pina tirziu. Statiuni precum Vama Veche, Costinesti vor fi exceptate in viitorul act normativ in care se prevad amenzi mult mai mari pentru cei care nu inchid discotecile la ora 1.00 noaptea. Prin aceste amenzi marite, speram sa diminuam si fenomenul de inchiriere ilegala a apartamentelor.

La jumatatea lunii august, s-a incheiat oficial sezonul de virf de pe litoralul romanesc.
Daca ar fi sa faceti un bilant al activitatii turistice din zona, care ar fi concluziile finale?

E greu sa fac un bilant la citeva saptamini de la preluarea mandatului, dar ce pot sa spun este ca, in ultimele saptamini, am observat o crestere a numarului de turisti pe litoral, iar acest lucru nu poate decit sa ma bucure. Sa nu uitam ca, in acest an, au inceput lucrarile de reabilitare a tronsonului de cale ferata dintre Bucuresti si Constanta, calatoria cu trenul durind mai mult decit in anii trecuti. Totusi, acest tronson, cind va fi gata, va oferi un confort si un timp de deplasare mult mai bun.

Recent, doamna Sulfina Barbu, ministrul mediului si al gospodaririi apelor, a declarat ca nu se doreste turism de masa in Delta Dunarii. Ce parere aveti despre aceasta declaratie si care este viziunea dumneavoastra asupra turismului din Delta?

Desigur ca Delta Dunarii este un loc unicat in Europa, iar turismul de masa nu este cel mai potrivit in aceasta zona. Este un spatiu care trebuie pastrat si protejat. Aici nu putem incuraja constructiile intr-un numar mare sau de alt tip decit cel care se potriveste cu Delta Dunarii.

Turismul montan a primit o veste buna. Se vor aloca 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea drumului care duce la Cota 1400-Sinaia. Ne puteti spune cind vor fi finalizate aceste lucrari?

Nu numai aceasta zona va beneficia de fonduri pentru caile de acces catre pirtiile de schi, ci si altele. Speram ca lucrarile sa inceapa cit mai repede, dar trebuie sa respectam toate procedurile legale in atribuirea acestor contracte de executie.

Cind credeti ca turistul roman va conduce, pina la Constanta,pe Autostrada Soarelui?

In acest moment se liciteaza serviciile de consultanta pentru tronsonul de autostrada Cernavoda - Constanta si centura Constantei care este tot la nivel de autostrada, iar, pina la finalul anului, speram sa tinem licitatia pentru alegerea constructorului ce va realiza acest tronson. Dupa cum stiti, procedurile sint destul de greoaie si necesita mult timp pregatirea finantarii si a documentatiei pentru executarea unei autostrazi. Cu toate acestea, in 2009 vom putea circula de la Bucuresti la Constanta pe autostrada.

Domnule ministru, unde v-ati petrecut ultimele trei vacante si unde planuiti sa va petreceti vacanta de iarna? Ne puteti recomanda in mod special o destinatie?

Ultimele vacante mi le-am petrecut in strainatate, dar prefer sa nu nominalizez o statiune sau o destinatie. In acest an nu voi avea concediu, avind in vedere activitatea de la minister, dar, va asigur, ca voi fi in multe locuri din Romania unde isi petrec vacantele turistii, pentru a vedea ce este de facut ca sa imbunatatim acest domeniu. Am si spus ca, daca in denumirea ministerului, turismul se afla pe ultimul loc, (Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului) voi face ca acest lucru sa nu se intimple si in realitate.

Interviu realizat de Maria Floricica
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona