Busteni, intrarea in fortareata Bucegilor
Articol
Orasul Busteni a intrat de-a lungul timpului in constiinta noastra turistica fie ca realizam sau nu acest fapt. Un simplu test este edificator: daca atunci cind vrem sa mergem la mare sintem pusi in fata unei dileme, incercind sa balansam frumusetea plajei, pretul si calitatea serviciilor, cind spunem ca mergem la munte spunem ca mergem la Busteni. Si asta pentru ca, aici, gasim tot ce isi doreste un iubitor al muntelui: peisaj incintator, trasee montane variate, evenimente sportive unice si servicii turistice de exceptie.

De indata ce te apropii de Busteni, pe sosea sau pe calea ferata, ochiul iti este furat de peisajul monumental al Masivului Bucegi. Dinspre nord se inalta creasta Bucsoiu Mare si Virful Omu care se fringe spre sud-est in abruptul Costilei, prea bine cunoscut alpinistilor. Putin mai spre sud, Caraimanul, intr-un gest suprem de eroism, isi inalta crucea, dominind mica asezare montana si ascunzind, astfel, Sfinxul si Babele de privirea indiscreta a unui turist poate prea comod. Amfiteatrul sapat in stinca se inchide spectaculos cu Jepii Mici care se pravalesc grabiti in Valea Spumoasei si in Cascada Urlatoarea. Cind iti intorci privirea spre peisajul pamintean al Busteniului, uimirea, in loc sa-ti fie domolita, sporeste: localnicii sint cufundati in viata de zi cu zi a unei localitati de munte tipice, detasati parca de fabulosul fortaretei montane la poalele careia traiesc. Acest lucru te face sa te simti, alaturi de ceilalti turisti, unul dintre alesi: vezi ceea ce altii nu vad.

Pe drumuri de munte
Totusi, marea atractie - dar si marea provocare - a orasului Busteni o constituie faptul ca fortareata de stinca care il inconjoara nu este de necucerit. Chiar daca vii pentru prima data aici si chiar daca nu esti un cunoscator al muntelui, poti evada cu usurinta din cotidian: iti trebuie un echipament minim (bocancii fiind piesa de baza) si citeva informatii despre traseele pe care le poti face. In speranta ca ati avut grija sa porniti la drum echipati de munte, am sa incerc sa va prezint citeva dintre cele mai frecventate trasee turistice.
In prima zi, cind plaminii abia incep sa se obisnuiasca cu aerul tare, iar timpul, oricum, nu va mai permite sa incercati un traseu lung, puteti face o plimbare spre Cabana Gura Diham. Iesirea in natura nu va va solicita fizic prea mult, deoarece drumul forestier urca lin prin frumoasa Vale a Cerbului, lasind in stinga abruptul Costilei. Totusi, daca ajungeti la sfirsit de saptamina, mica promenada s-ar putea sa vi se para cam obositoare, tinind cont ca Valea Cerbului este locul preferat de iesit la iarba verde al turistilor. De aceea, o scurta ascensiune pina la Cascada Urlatoarea ar fi probabil mai reconfortanta. Traseul porneste de linga telecabina, de unde puteti admira in partea stinga, inainte de a incepe urcusul
propriu-zis, virful Claia Mare. Daca nu sinteti intr-o forma fizica exceptionala nu ar strica sa va odihniti o clipa la poalele padurii (dar fara a va aseza): de aici, drumul devine abrupt. Urmariti marcajul (punct rosu) si, in aproximativ o ora, chiar daca nu veti vedea cascada, cu siguranta veti fi ademeniti de zgomotul ei. Ajunsi la Cascada Urlatoarea va puteti relaxa, bucurindu-va de privelistea incintatoare si fotografiindu-va alaturi de prieteni, sub impresionanta cadere de apa. Si, bineinteles, va puteti face planuri de calatorie pentru a doua zi.
O data ce v-ati recapatat tonusul, puteti face un traseu mai lung, dar si mai spectaculos: Busteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman. Daca va invingeti comoditatea si renuntati la telecabina, care va duce pina la Babele, puteti incepe urcusul din acelasi loc de unde ati pornit spre Cascada Urlatoarea. Trebuie sa urmati crucea albastra si sa va pregatiti trupul, sufletul, dar si aparatul de fotografiat pentru o ascensiune de 3 ore si 30 de minute. Lasati in stinga traseul spre cascada, urmati marcajul cruce albastra si, in scurt timp, veti da piept cu greul. Dificultatea ascensiunii pe versantul Vaii Jepilor va fi rasplatita de privelistea unica a Vaii Spumoasa si a Cascadei Caraimanului, care va intimpina inainte de asaltul ultim in cucerirea Caraimanului.
Sperind ca acest scurt periplu imaginar pe potecile Bucegiului v-a deschis gustul de aventura, va invit sa descoperiti singuri cararile intortocheate ce pornesc din Busteni si duc, toate, in inima muntelui.
Trasee montane
cu pornire din Busteni
1. Busteni - Valea Urlatorilor - Cabana Piatra Arsa; marcaj: triunghi albastru; durata traseu: 3 - 4 ore.
2. Busteni - Munticel - Poiana Costila; marcaj: triunghi rosu; durata traseu: 2 - 2 ore.
3. Busteni - Cascada Urlatoarea; marcaj: punct rosu; durata traseu: - 1 ora.
4. Busteni - Cabana Gura Dihamului - Cabana Poiana Izvoarelor; marcaj: banda rosie (de la Caminul Alpin Busteni); durata: 2 - 2 ore.
5. Busteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman; marcaj: cruce albastra; durata traseu: 3 - 3 ore.
6. Busteni - Canton Jepi - Caraiman; marcaj: triunghi albastru; durata traseu: 3 - 4 ore.
7. Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - Cabana Vf. Omu; marcaj: triunghi rosu pina la Poiana Costilei, apoi banda galbena; durata: 5 - 6 ore.
8. Busteni - Poiana Costilei - saua Capatinii Porcului - Cabana Malaiesti; marcaj: triunghi rosu; durata: 5-6 ore.
9. Busteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman - Cabana Babele - Hotel Pestera - Cabana Padina - Cabana Bolboci - Cabana Zanoaga - Cabana Scropoasa - Dobresti - Tabara Caprioara; marcaj: cruce albastra; durata traseu: 11 - 12 ore.
10. Busteni - Virful Gilma Mare - Poiana Costilei - Cabana Omu - Cabana Babele - Cabana Piatra Arsa - Curmatura Virfului cu Dor; marcaj: banda galbena; durata: 9 - 11 ore.

Sporturi extreme la Busteni
Busteni nu este doar locul de unde pornesc toate traseele spre Bucegi, ci si poarta spre paradisul alpinistilor. Si aici nu e vorba doar de Costila cu cele sapte zone in care se poate practica alpinismul (Peretele Vaii Albe, Peretele Vulturilor, Peretele Galbinele, Peretele Costilei, Peretele Vilcelului Stincos, Tancul Mic si Tancul Ascutit). Chiar daca nu va pricepeti la escalada, incepind cu acest an aveti ocazia de a participa la unul dintre cele mai palpitante evenimente ale ghetii: Cupa Mondiala de Escalada pe Gheata. Primaria Busteni, care a organizat evenimentul alaturi de Clubul Alpin Roman, promite ca, anul viitor, veti avea parte de un spectacol si mai captivant, gratie experientei acumulate in sezonul anterior. Astfel, adrenalina, muzica si voia buna va vor da intilnire pe pirtia Kalinderu in fiecare iarna. Ar trebui sa stiti insa ca Busteni este gazda sporturilor extreme si pe timpul verii si ca puteti participa la astfel de evenimente si in calitate de spectator: satisfactia de a fi prezent la startul dat la ora 6:00 dimineata, imortalizarea concurentilor in efortul supraomenesc in cursa lor spre finis nu se compara cu lectura unui scurt anunt intr-o revista, chiar daca acesta are menirea de a va informa cit mai corect. De aceea, ar trebui sa stiti ca, anul acesta, Busteniul, mai exact Poiana Tapului, a fost punctul de plecare intr-o aventura ajunsa la a sasea editie: Carpathian Adventure. Competitia, cu probe de tura montana, mountain bike si constructie de pluta, s-a deschis in zorii zilei de 10 august, in prezenta primarului orasului Busteni, domnul Emanoil Savin, si a avut competitori din patru tari (Romania, Ungaria, Slovenia si Statele Unite).

Salvamontul, la datorie
Pe orice traseu porniti din Busteni, nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste siguranta dumneavoastra: cei 14 salvamontisti din Busteni, oameni experimentati ai muntelui, va vor asista indiferent de dificultatea situatiei in care va aflati. Ei sint sustinuti material de Primaria Busteni, cu ajutorul careia s-a renovat de curind refugiul Salvamont din Valea Spumoasei, o baza importanta din punct de vedere logistic in nobila munca a celor care, desi nu au nici somn, si nici sarbatori, sint dornici sa va dea, intotdeauna, o mina de ajutor atunci cind va aflati la greu.

TEXT: CRISTIAN LUPU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona