Asigurarea medicala de calatorie - o simpla formalitate?
Articol

Multi dintre noi vad asigurarea medicala de calatorie pentru strainatate ca pe o simpla formalitate si, de aceea, ii acorda mai putina atentie, plasind-o ultima pe lista cu lucruri de rezolvat inainte de plecarea in concediu. Tocmai de aceea, sintem tentati sa alegem cel mai ieftin pachet de asigurare, fara a cunoaste prea bine riscurile pe care acesta le acopera. Totusi, daca dorim ca vacanta sa fie lipsita de griji, nu ar trebui sa uitam, acasa, prudenta.

Trebuie sa gindim pozitiv intotdeauna, sa nu lasam dificultatile reale sau imaginare sa ne framinte, mai ales atunci cind plecam intr-un sejur in strainatate. Cu toate acestea, daca punem in balanta pretul unei asigurari de sanatate (in functie de plafonul asigurat) si costurile unui eventual eveniment nefericit, atunci cind sintem in vacanta, simtul practic ne spune ca ar trebui sa tratam cu seriozitate incheierea unei polite de asigurare medicale. Dar pentru a cunoaste ce fel de asigurare raspunde cel mai bine nevoilor noastre, trebuie sa ne informam cu privire la termenii si conditiile in care aceasta se poate cumpara.

Servicii acoperite de asigurarea medicala de sanatate
Polita de asigurare va permite sa faceti fata oricarui eveniment neprevazut (imbolnavire sau accident). De regula, in baza asigurarii veti fi despagubiti de cheltuielile medicale efectuate in urma oricarei urgente medicale de tipul:
a) tratament ambulatoriu;
b) proceduri de diagnosticare stabilite de medic;
c) medicamente si materiale prescrise de medicul avizat, cu exceptia protezelor;
d) spitalizarea, daca are loc intr-o institutie recunoscuta ca spital in tara respectiva;
e) interventii chirurgicale de urgenta;
f) transportul efectuat de serviciul de ambulanta la cel mai apropiat spital sau transferul la o clinica de specialitate, cind acest lucru este aprobat de medicul curant;
g) repatrierea in caz de imbolnavire in conditiile recomandate de personalul de specialitate.
Inainte de calatorie, este imperios necesar sa va faceti un control stomatologic amanuntit, deoarece asigurarea medicala nu acopera costurile unui astfel de tratament, decit in masura in care constituie o urgenta si nu depaseste un anumit plafon (150 euro). De asemenea, asiguratorii garanteaza si repatrierea corpului in caz de deces. Demn de amintit este ca unele firme platesc si pentru repatrierea minorilor care insotesc asiguratul, in cazul in care acesta sufera un accident.

Exceptii de la asigurare
Fiecare polita de asigurare contine o sectiune intitulata "Excluderi" care enumera cazurile in care asiguratorul se degreveaza de obligatia despagubirii si situatiile in care suporta doar o parte din cheltuielile necesare tratamentului dumneavoastra. Astfel, nu veti fi despagubiti pentru:
a) tratarea bolilor cronice sau a afectiunilor preexistente cumpararii politei;
b) tratarea bolilor sau accidentelor, din vina asiguratului, prin utilizarea drogurilor, alcoolului sau printr-o activitate care nu corespunde scopului declarat al calatoriei;
c) tratamente stomatologice definitive;
d) maladii transmisibile pe cale sexuala (HIV);
e) indepartarea anomaliilor sau a malformtiilor fizice (chirurgie plastica);
f) servicii medicale care nu sint necesare pentru stabilirea diagnosticului sau pentru efectuarea tratamentului;
g) graviditate, controale in timpul graviditatii, nasterea copilului;
h) imbolnaviri cauzate de sursele de radioactivitate, de epidemii sau de poluare;
i) cure de odihna sau recuperare in sanatorii si centre de sanatate.

Valabilitatea politei
si utilizarea acesteia
Prima conditie pe care trebuie sa o respectati, pentru a nu aduce atingere valabilitatii asigurarii medicale este aceea de a da informatii adevarate si complete, referitoare la starea dumneavoastra de sanatate. Aceste detalii va sint solicitate intr-o cerere-chestionar, inaintea semnarii asigurarii medicale propriu-zise si il ajuta pe asigurator sa stabileasca probabilitatea de producere a riscului asigurat si a cuantumului pe care asigurarea trebuie sa il acopere. De regula, puteti incheia asigurarea pe o perioada cuprinsa intre 2 si 365 de zile, care are valabilitate pe teritoriul tarii/tarilor mentionate in polita.
De asemenea, in cazul producerii unui accident, trebuie sa urmati cu strictete procedurile indicate de firma de asigurari. Astfel, inainte de a va prezenta la medic, aveti obligatia de a contacta telefonic un centru de asistenta care functioneaza nonstop (identificat in polita ca "prestator"), in tara in care va aflati sau in Romania, in cazul in care nu cunoasteti limba tarii respective. Aici va trebui sa dati detalii complete referitoare la natura si circumstantele imbolnavirii sau accidentului, pentru a fi indrumat spre o institutie spitaliceasca in masura sa trateze afectiunile dumneavoastra. Totodata, trebuie sa informati medicul curant cu privire la toate bolile sau accidentele pe care le-ati suferit in trecut, pentru a va putea administra tratamentul corect. In cazul in care starea dumneavoastra necesita repatrierea, aceasta poate avea loc doar cu acordul si sub supervizarea medicilor cu care prestatorul are incheiat un contract.
Daca despagubirile nu v-au fost platite direct de prestator in tara in care a avut loc incidentul, va trebui sa contactati asiguratorul la intoarcerea in Romania, intr-o perioada de 5 pina la 15 zile, in functie de firma de asigurari de la care ati cumparat polita. Pentru ca asiguratorul sa va acopere cheltuielile, trebuie sa ii prezentati documente justificative in original (polita de asigurare, documente medicale care sa precizeze diagnosticul si tratamentul corespunzator, facturi pe numele dumneavoastra si chitante care sa certifice cheltuielile medicale, de transport cu serviciul de ambulanta si/sau de repatriere).

Preturile unei asigurari medicale de calatorie
Costul unei polite de asigurare depinde de citiva factori, cei mai importanti fiind:
a) perioada pentru care se incheie asigurarea;
b) plafonul de asigurare, care, de obicei, variaza intre 5.000 si 50.000 euro;
c) tara de destinatie pentru care se incheie polita.
Trebuie remarcat faptul ca pentru Uniunea Europeana si spatiul Schengen suma pentru care trebuie sa va asigurati este cea maxima, si anume de 50.000 euro. De asemenea, daca vizitati America de Nord, este indicat sa alegeti un pachet de asigurare complet, deoarece aici serviciile medicale sint foarte scumpe.
O alta variabila in costul asigurarii este virsta: de regula, companiile de asigurari percep tarife mai mari pentru persoane cu virsta cuprinsa intre 60 si 68 de ani; peste aceasta limita persoana nemaifiind eligibila pentru o polita de asigurare. In schimb, daca sinteti student, aveti pina in 18 ani sau calatoriti in grupuri mai mari de zece persoane, puteti obtine o reducere. Nu in ultimul rind, preturile depind si de asiguratorul pentru care optati, alegere pe care o veti face in functie de fondurile de care dispuneti si de increderea dumneavoastra intr-o anume firma de asigurari.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona