Axele universului bisericile din lemn
Articol

Situat in nord-vestul tarii, judetul Maramures acopera o suprafata de 6.215 kmp, avind un relief complex, dar preponderent muntos (43%). Sub piscurile muntilor Rodna, Maramures sau Tibles si sub dealurile Codru, ca si pe vaile de apa despletite intre molcome coborisuri montane, vei gasi, calatorule, cite o biserica de lemn a carei turla tisneste spre lumea cerului. Muntele, in Antichitate, simboliza, in acelasi timp, centrul si axul universului, iar celelalte elemente, cum ar fi copacul coloana, stilpul, sageata, reunite intr-o idee unica sint definite de-a lungul unui ax ideal sau concret. Cum fiecare tara isi are propriul sau centru, pastrind proportiile, Tara Maramuresului a raspuns unei asemenea functii prin raspindirea pe teritoriul sau geografic a bisericilor, unicat, construite din lemn. Mai mult, inca din vremurile stravechi, putem spune ca, in inima satului, clopotnita, turnul-clopotnita raspund aceleiasi nevoi de ocrotire providentiala. Multe dintre minastirile si bisericile ortodoxe din zona, cum a fost locasul de cult ortodox de la Birsana, au rezistat presiunilor Bisericii Romei, de la mijlocul veacului al XVI-lea. Poate, de aceea, civilizatiile vechi au considerat copacul, din care se construiau casele sau obiectele casnice si de cult, centrul axial, consacrindu-i un cult: dafinul lui Apollo, teiul in Germania, frasinul in Scandinavia, smochinul indian, in India, bambusul in Japonia si exemplele pot continua. Pentru Maramures, strabunii au ales doua esente de copaci pe care i-au considerat infipti in mijlocul universului lor: bradul si stejarul.

Patrimoniul mondial
Intr-una dintre cele mai vechi vetre locuite neintrerupt, descoperindu-se aici obiecte din epoca bronzului si din perioada romana, atestata documentar din secolul al XI-lea, la Ieud, localitate declarata monument istoric si zona protejata, se afla Biserica de lemn, Ieud Deal, construita din lemn de brad in secolul al XIV-lea. In aceasta localitate, aflata pe valea Izei se gaseste, asadar, cea mai veche biserica de lemn din Romania, (1364), dupa unii cercetatori, cea mai veche constructie din lemn din Europa (secolul al XIV-lea). Dar ceea ce se considera o descoperire pretioasa este Codicele de la Ieud, din 1391, descoperit in podul bisericii, cel mai vechi manuscris in limba romana cu caractere chirilice. Documentul se afla acum la Biblioteca Academiei Romane. Biserica este amplasata in zona cea mai inalta a localitatii, iar turla sa, inalta de peste 30 de metri, scruteaza zarile.
In inima Maramuresului, sub crestele muntilor Ignis si Gutii, la Surdesti, comuna Sisesti, (la 10 km, sud, de Baia Sprie) a fost construita in secolul al XVIII-lea o biserica a carei turla atinge 54 de metri si este clasificata UNESCO. Mai sus de celebra biserica se afla o casa veche de secol al XVII-lea, tipica Tarii Chioarului. De asemenea, pe riul Cavnic, se pastreaza viltori vechi, ce ne amintesc de mestesuguri strabune si de traditii pastrate intr-o magica ambianta.
Cel mai frumos ansamblu monahal se afla la Birsana,
una dintre comunele mari ale Maramuresului, asezata pe malul drept al riului Iza, la o distanta de 20 de km de Sighetul Marmatiei. Este o zona protejata, comuna Birsana fiind atestata documentar in 1326, cind, printr-o diploma, regele Carol Robert I de Anjou recunoaste in aceste locuri pe cneazul Stanislau, numit si fiul lui Birsan. Vechiul locas monahal din Birsana (1720), inclus si el in patrimoniul UNESCO, a insemnat o scoala pentru preotii satelor din zona, dar si sursa de carti de cult romanesti, tiparite si aduse din Moldova si Tara Romaneasca, dar si de icoane pictate in atelierele proprii. Ansamblul monahal construit din lemn, in traditie locala de mesteri din Birsana, cuprinde poarta maramureseana, biserica, inalta de 57 de metri, altar de vara, casa cu chilii, casa mesterilor si, mai nou, muzeul ce aminteste de cultura si civilizatia maramuresena. In acest an, prin stradania obstei minastirii, conduse de stareta Filofteia Oltean, ce ar putea fi un exemplu pentru orice manager, s-a ridicat un motel cu 20 de camere duble, administrat de maicute, unde sint cazati oaspetii minastirii. Aflata intr-o zona fascinanta prin peisajul panoramic, inconjurata de munti, Minastirea Birsana se inscrie pe harta tarii printre miracolele lumii.
O data cu trecerea timpului, se naste traditia de a colectiona, de a expune si de a pastra totul ca intr-un muzeu. Si cum timpul lucreaza in favoarea muzeului in Tara Maramuresului, mereu printre tezaure se vor afla slobozite spre cer bisericile sale de lemn, unice in Europa.

TEXT: ELISABETA IOSIF
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona