Capteaza sufletul oamenilor!
ArticolA face un portret reusit inseamna mai mult decit a convinge pe cineva sa zimbeasca pentru camera foto. Un portret spune o poveste, scoate la iveala calitatile unui subiect si explica de ce acea persoana este speciala pentru fotograf. Ati vazut, vreodata, o fotografie a unui strain care va face sa banuiti ca il stiti de undeva? Marii fotografi ai lumii, cum ar fi Yosuf Karsh, nu doar au minuit tehnicile si instrumentele fotografiei, ci, de multe ori, isi petreceau timpul cu "subiectele" lor in caminele acestora sau la serviciu, pentru a ajunge sa le cunoasca mai bine si sa surprinda esenta vietii.

Spune o poveste!
Cind realizezi un portret, devii un povestitor si, ca orice povestitor care se respecta, incepi prin a pune intrebari. Ce reprezinta pentru tine persoana pe care doresti sa o fotografiezi? Ce trasaturi si calitati ale acestui om vrei sa scoti in evidenta? Fiica ta cinta la chitara? Atunci, poate, vrei sa o pozezi cu instrumentul ei. Sotul tau este gradinar? Ai putea sa il fotografiezi cu trandafirii lui favoriti. Crezi ca sotia ta are un zimbet misterios?
Pune-l in valoare intr-o fotografie!
In general exista trei feluri de fotografie de portret: close-up-urile care contin doar fata unui om, bust, si, nu in ultimul rind, subiectul intr-un peisaj.
Cele mai reusite portrete se obtin atunci cind subiectul apare foarte confortabil, ca si cum camera nici nu ar fi fost acolo. Cind oamenii incearca sa zimbeasca ori sa faca o "anume figura", de obicei, poza nu este foarte naturala. Trucul este sa ii surprinzi cind nu se uita neaparat la camera. Principalul scop al fotografiei de portret este sa prinzi esenta subiectului. Unii fotografi spun glume, pentru a face subiectul sa zimbeasca. Dar, probabil, cea mai buna metoda este sa ii prinzi "cu garda jos", sa ii fotografiezi tocmai cind nu se asteapta.

Portretele close-up
Aceste fotografii includ chipul subiectului si umerii, dar, de cele mai multe ori, se "inrameaza" doar fata, aceasta fiind cea mai buna metoda de a imortaliza diverse expresii. Este foarte important ca lumina sa vina dintr-un unghi bun. Daca vrei sa accentuezi anumite riduri sau detalii, ar trebui sa ai o lumina ce vine de sus ori dintr-o parte. Dar daca vrei imagini cu adevarat magulitoare, ar trebui sa pozezi intr-o zi mai noroasa, cind este foarte multa lumina difuza si, drept urmare, nu vor aparea umbre puternice.
Cele mai bune rezultate se obtin daca subiectul este mai luminos decit background-ul. Pentru a obtine acest lucru, trebuie folosita o diafragma foarte deschisa, pentru a scoate subiectul in evidenta, in timp ce peisajul ramine neclar. Profesionistii folosesc, de obicei, un teleobiectiv cu focala de 90 mm sau mai mare, care ofera un sentiment de profunzime si poate ascunde trasaturi mai neplacute cum ar fi un nas mai mare.

Portretele-bust
Clasicele poze de buletin, cum le numim noi, sint mai putin personale si nu reprezinta cu adevarat acea persoana. Sint considerate fotografii oficiale, unde subiectul este pozat din fata, se uita direct in obiectiv si, deseori, se obtine senzatia de om speriat sau sters.

Portretele in peisaj
Acestea sint fotografiile care ne lasa sa patrundem in viata personajelor noastre. De obicei, includ subiectul in intregime, intr-un anume scenariu sau luind parte la o anumita actiune, un hobby. Este cea mai buna modalitate de a spune o poveste privitorului despre subiectul fotografiilor. Fotoreporterii folosesc des acest mod pentru a reda viata unor oameni interesanti. Stilul alb si negru este foarte potrivit pentru acest gen de fotografie.

Alege momentul propice
Cel mai bun moment pentru fotografia de portret, realizata in aer liber, este chiar inainte de apusul soarelui, deoarece lumina nu mai este atit de puternica. Se obtine o nuanta calda care pune in valoare culoarea naturala a pielii. Cele mai nepotrivite ore sint inainte si dupa prinz (10.00-16.00), pentru ca soarele este prea puternic, iar lumina sa este izbitoare. Rezultatul este o fotografie care iese ori foarte luminoasa ori foarte intunecata. Este dificil sa scapi de umbrele neplacute, dar puteti incerca sa folositi un blit puternic.
Un moment bun mai este si dupa rasaritul soarelui, dar este destul de incomod si oamenii nu arata la fel de bine atunci cind abia s-au trezit.

TEXT&FOTO: ANA-MARIA TANASESCU, TIBERIU MINZU
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona