Interviu cu Presedintele Consiliului Judetean Dimbovita - Domnul inginer Gheorghe Ana: Judetul Dimbovita va deveni in citiva ani o regiune turistica de talie europeana."
Articol


Un potential turistic inegalabil

Domnule presedinte, intr-un interviu acordat recent revistei "Eu.Ro.Com", vorbeati de potentialul turistic deosebit de care dispune judetul Dimbovita. In ce consta unicitatea acestui potential?
Dati-mi voie sa afirm ca Dimbovita a fost, practic, binecuvintata de natura, in special in zona de munte. Pe teritoriul judetului nostru se afla mai mult de jumatate din Parcul Natural Bucegi, mai exact peste 16.000 de hectare populate cu nu mai putin de zece rezervatii naturale, stiintific omologate. Aici amatorii de turism pot intilni numeroase specii de flora si fauna ocrotite de lege, cum ar fi floarea de colt, bujorul de munte, cocosul de munte, risul, capra neagra, ursul si acvila. La acestea se adauga celebrele forme eoliene, Sfinxul si Babele, devenite simboluri ale judetului Dimbovita, dar si ale Romaniei. Aici vreau sa fac o paranteza, pentru a clarifica o data pentru totdeauna ca aceste doua monumente ale naturii se afla pe teritoriul Dimbovitei, si nu al Prahovei, asa cum se afirma, deseori, in lumea turistica. Revin si spun ca exista multe alte locuri deosebite si unice prin incarcatura lor istorica, culturala sau religioasa. Anul acesta am realizat o placheta a judetului Dimbovita care releva toate simbolurile noastre reprezentative printre care Turnul Chindiei, Sfinxul din Bucegi, Palatul Brancovenesc de la Potlogi si Manastirea Dealu. De altfel, recunoastem ca, pentru judetul nostru, faptul ca municipiul Tirgoviste a fost capitala Tarii Romanesti, vreme de peste trei secole, a constituit un avantaj enorm, pentru ca aici s-a dezvoltat, fara exagerare, o mare parte din istoria si cultura romanilor.

Beneficiind de toate acestea, cum se prezinta industria turismului in judetul dumneavoastra?
Din pacate, in faza de mugur, ca sa folosesc o exprimare plastica. Concret, exista un potential, as spune inegalabil, exista dorinta din partea administratiei judetene de a face cite ceva in domeniu si, ca atare, avem deja initiate citeva proiecte viabile. Lipsesc insa o infrastructura la nivelul cerintelor pentru dezvoltarea unui turism de calitate, o strategie si o structura care sa gestioneze, in mod profesionist, acest domeniu. Dar, Consiliul Judetean Dimbovita a facut pasi importanti si in depasirea acestor doua obstacole ce stau in calea, practic, a singurului motor care ar putea misca economia judetului: turismul. In concluzie, din punctul de vedere al industriei turismului, judetul Dimbovita reprezinta o piata neexploatata la justa sa valoare, as spune foarte atractiva pentru potentialii investitori din domeniu.

Sporturile de iarna, o investitie sigura, profitabila suta la suta

Pe ce va bazati cind afirmati ca sinteti atractivi pentru oamenii de afaceri din turism?
Daca este sa ne referim doar la zona montana a judetului Dimbovita, mai exact la perimetrul Pestera-Padina din Muntii Bucegi, conform studiilor efectuate de specialisti, aici exista un potential pentru schiul montan unic in Romania. Aici s-a descoperit un real potential de energie geomagnetica pozitiva, care favorizeaza performanta fizica a turistilor si sportivilor. Practic, este locul perfect pentru organizarea, in tara noastra, a unor competitii de genul Universiada sau Olimpiada de iarna, dat fiind ca aici este singurul loc din Romania unde au fost identificate amplasamente de pirtii pentru toate tipurile de sporturi de iarna, la distante mai mici de 15 km de bazele turistice. Pot fi realizate aici pirtii de schi fond, poursuite si stafeta, trambuline de 90 si 120 m, patinoare de viteza si hochei, poligon de biatlon, pirtii pentru sanie, chiar si pentru bob.

Ce proiecte ati conceput pina acum pentru valorificarea acestui potential?
Preocuparile primordiale ale Consiliului Judetean Dimbovita se situeaza in zona asigurarii, in primul rind, a infrastructurii si, apoi, a proiectelor de fundamentare a viitoarelor investitii. In ceea ce priveste infrastructura, avem un proiect de anvergura in domeniu, care vizeaza construirea unui Transfagarasan la scara redusa, pe ruta Padina-Moeciu de Sus. Este o investitie ce va fi realizata, speram, in parteneriat cu judetul Brasov, prin care vom crea, practic, un al doilea, acces rutier, mult mai facil pentru turisti si nu numai, ce va lega partea de vest si cea de sud a tarii, prin coridorul Rucar-Bran. De asemenea, tinind cont de ceea ce va spuneam referitor la perimetrul Pestera-Padina, avem in proiect realizarea a doua statiuni de sporturi de iarna, care vor constitui viitorul Centru National Olimpic de sporturi de iarna, si anume statiunea Pestera, cu o capacitate de cazare de circa 1.200 de locuri, si Padina cu o capacitate de circa 3.600 de locuri. In acest sens, Consiliul Judetean Dimbovita a parcurs pina acum citeva etape principale, respectiv obtinerea acordurilor si avizelor din partea reprezentantilor autorizati ai federatiilor nationale de specialitate, ai institutiilor guvernamentale din domeniu si ai Comitetului Olimpic Roman. Acum, ne aflam in faza identificarii atit a unor surse pentru finantarea partii de infrastructura, cit si a unor investitori interesati de realizarea suprastructurii, respectiv hoteluri, vile si pensiuni turistice, pirtii, instalatii pe cablu, locatii destinate unor activitati de loisir etc. Vreau sa precizez ca pentru o prima investitie ce vizeaza construirea unei pirtii olimpice de schi alpin, Cocora-Padina si a pirtiei de schi Cocora-Pestera, cu instalatiile si caile de acces aferente, a fost asigurata finantarea prin programul guvernamental "Superschi in Carpati". In paralel, in Masivul Leaota, una dintre preocuparile noastre se leaga de dezvoltarea ecoturismului. In acest sens, am cooptat intr-o asociatie cu personalitate juridica, Consiliul Judetean Arges si Obstea Mosnenilor Dragoslaveni, in vederea realizarii unei statiuni in care se pot practica sporturi de iarna. Aceasta asociatie este insarcinata cu indeplinirea tuturor fazelor de realizare a proiectului, inclusiv de executarea lucrarilor.

Turismul tematic, o inovatie pentru regiune

Domnule presedinte, in strategia de dezvoltare a turismului in judetul Dimbovita aveti in vedere si alte forme de turism, in afara celui destinat practicarii sporturilor de iarna?
Categoric, da. Pornind de la necesitatea promovarii si a punerii in valoare a obiectivelor si atractiilor turistice existente, multe inca necunoscute amatorilor de turism, intentionam sa cream un nou produs turistic care ar putea fi definit ca "turism tematic". Urmarim, astfel, sa imbinam, in circuite turistice separate, turismul istoric cu centrul de greutate vechea Curte Domneasca din Tirgoviste, pentru care avem in derulare un proiect de refacere si punere in valoare, finantat prin programul Phare. De asemenea, turismul cultural-religios, in care dorim sa reunim palatele si bisericile brancovenesti pe traseul Mogosoaia-Potlogi-Tirgoviste-Doicesti si asezamintele monahale din imprejurimile Tirgovistei, avind ca principale puncte de atractie manastirile Dealu, Viforita, Nucet, Cobia.

Ce le transmiteti potentialilor investitori?
Sa includa, in planurile lor de afaceri, judetul Dimbovita care va deveni, in citiva ani, o regiune turistica de talie europeana. Cele trei proiecte de statiuni turistice pentru practicarea sporturilor de iarna de performanta sint o investitie sigura, profitabila suta la suta. Cind spun acestea ma gindesc, in primul rind, ca supraaglomerarea turistica, inregistrata acum in statiunile de pe Valea Prahovei, nu va mai exista in conditiile in care vom oferi varianta de pe Valea Ialomitei, foarte aproape de Capitala si de mari aglomerari urbane, cum ar fi Brasov, Ploiesti, Pitesti.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona