Invitatie in mijlocul naturii dimbovitene
Articol


Cind zgomotul orasului devine prea strident, cind praful de pe strazi este prea suparator, iar programul la serviciu prea obositor, simtim nevoia sa evadam. Unde? Calatorind pe meleagurile dimbovitene, am aflat mai multe raspunsuri la aceasta intrebare, toate imbiindu-ne cu peisajul, fauna si linistea lor.

Dimbovita este un tinut de care, daca ai timpul necesar sa il strabati in tihna, vei ramine legat pentru totdeauna. Dupa ce urci cararile abrupte ale muntilor, iar apoi cobori pe malul Lacului Bolboci, spre ses, te intrebi ce placute surprize iti mai pot bucura privirea si incinta inima.
Chiar si un iubitor al muntelui si-ar trada credinta in fata pitorescului plaiurilor molcome, imbatat de mirosul frunzelor de foioase ce imbraca Padurea Neagra din Bucsani. Aflat la sud-est de Tirgoviste, in drum spre Darmanesti, Bucsaniul nu este un loc ca oricare altul: aici ai sansa nu doar sa iti reimprospatezi plaminii cu aerul curat, ci si sa ochesti cu obiectivul aparatului animalele salbatice, daca ai norocul sa iti iasa in cale, sau chiar cu pusca, daca te nimeresti in sezonul de vinatoare. Daca vor sa aiba o partida de vinatoare cit mai reusita, pasionatii sportului trebuie sa isi rezerve, mai intii, locuri pentru ei si prietenii lor in cabana de vinatoare de la Ocolul Silvic Bucsani. Odata instalati, cu planul de atac facut si permisul vizat, ei pot vina in aceasta zona mistret, caprior si iepure.
Dar vinatorul (ca si pescarul), tocmai pentru ca practica un sport, stie sa respecte si sa admire prada. Insa, nu doar el poate redescoperi calmul si maretia naturii, ci si acela care nu a tras nici un foc in viata lui. Ocolul Silvic Bucsani isi asteapta vizitatorii dornici sa vada si sa afle cit mai multe despre o specie care, pe linga faptul ca este un monument al naturii, constituie un reper in heraldica tarilor romane. Este vorba, bineinteles, de zimbru, denumit stiintific bison bonasus bonasus, rumegator din ordinul Artodactyla, familia bovidae, genul bison, dar reprezentat in rezervatie doar de subspecia europeanus. De-a lungul timpului, oamenii l-au venerat si l-au ales sa le reprezinte simbolic aspiratiile si datorita staturii sale ferme si impunatoare. La maturitate, masculul poate ajunge la o greutate de 800 pina la 1.000 kg, iar femela pina la 700 kg. Lungimea combinata a trunchiului si a capului estedeaproximativ 280 cm, iar inaltimea la greaban de aproape 2,2 m. Cel mai mult esti impresionat insa de pieptul puternic, care inspira siguranta, si de capul mare cu fruntea boltita, care evoca perseverenta. Zimbrul este pasnic, acceptind usor omul in preajma sa, dar, ca orice animal salbatic, poate avea si reactii agresive imprevizibile, punctate de agilitate, in ciuda aparentei sale greoaie.
Efortul Ocolului Silvic Bucsani in supravegherea si ingrijirea zimbrului este cu atit mai semnificativ cu cit acesta a disparut din fauna Romaniei de citeva secole. Istoria rezervatiei de la Neagra incepe in anul 1958, cind o pereche de zimbri a fost adusa din Polonia si introdusa intr-un parc de vinatoare din judetul Hunedoara. Cu timpul, populatia de zimbri a crescut, infiintindu-se mai multe centre de crestere, pentru ca, in anul 1983, sa se inaugureze rezervatia de la Neagra, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 162 de hectare si se afla la o altitudine de 248 metri. Desi situata in zona de cimpie, este prielnica acestei specii care pentru a se reproduce are nevoie de o padure intinsa, pajisti cu ierburi inalte si multe surse de apa. Daca vreti sa admirati acest animal salbatic, devenit insa tot mai apropiat de om, datorita permanentei griji care i se arata, e de dorit sa vizitati rezervatia in special toamna si iarna. In aceasta perioada lucratorii Ocolului Silvic le furnizeaza hrana suplimentara si, astfel, ii puteti vedea la hranitoare, scutindu-va de efortul de a bate padurea in lung si-n lat, in cautarea lor.

Text: Cristian Lupu
InfoUtil

Zimbrul, un animal unic
Inainte de disparitia lor din padurile Europei, existau trei subspecii de zimbru: Bison bonasus bonasus, Bison bonasus hungarorum si Bison bonasus caucasicus. In rezervatiile naturale de astazi mai traiesc doar repre
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona