Alpinism pe Coasta Dalmata
Articol
Inca din timpul iernii, ma gindeam la o iesire dedicata escaladei. Am reusit sa mai conving un prieten sa isi faca aceleasi planuri de vacanta ca si mine. Aveam in cap o multime de destinatii, incepind cu Spania ai carei Pirinei sint plini de astfel de situri de catarare si terminind cu Bulgaria. Desigur, si Alpii reprezinta o destinatie extraordinara, dar aici am fi fost furati de magia muntilor inalti si poate am fi neglijat escalada. Incet-incet, dupa ce am strins suficiente informatii, atentia noastra s-a fixat asupra Croatiei. De ce acest loc? Pentru ca aproximativ 60% din suprafata este acoperita de munti care, datorita fenomenului carstic neobisnuit, fac din aceasta tara una dintre cele mai atractive pentru cataratorii din toata Europa.

Acum, avind in vedere potentialul ridicat de oportunitati, se ridica a doua intrebare: Unde anume, in Croatia? Am ales Coasta Dalmata si, mai exact, Peninsula Istria, sub forma de inima, situata in partea de nord a Croatiei, la granita cu Slovenia. Aceasta zona este cunoscuta ca fiind a doua din Croatia ca numar de trasee si complexitate. In plus, imediata vecinatate a Marii Adriatice face ca intreaga aventura sa capete un aer mai relaxat, aproape exotic.
Drumul l-am facut cu trenul pina in Zagreb, iar, apoi, cu un autobuz pina in Rovinj. Doar transportul dus-intors ne-a costat aproximativ 160 de euro de persoana. Ajunsi acolo, am cautat cel mai ieftin camping (preturile variaza in functie de apropierea de plaja intre 6 si 10 euro/zi/persoana). Am campat si am plecat in cautarea falezelor mult dorite. Cea la care ne-am oprit in prima zi a fost o veche cariera de piatra; piatra care a stat la baza ridicarii orasului italian, Venetia. Stinca mi-a amintit de peretii unei pesteri sau de scheletul unui mamifer preistoric.
Ne-am intilnit, rind pe rind, si cu alti prieteni, colegi de club, din Romania, veniti aici pentru acelasi lucru ca si noi. Traseele asa cum, de altfel, stiam si din predocumentarea pe care o facuseram in tara erau foarte bine amenajate, numai pe spituri si/sau ancore, cu topuri serioase, cele mai multe avind si o carabiniera, sus, fixata la punctul cel mai inalt.
Mai intii ne-am oprit la citeva dintre cele mai usoare, pina in gradul VI+, in primul rind din cauza oboselii, dar si pentru ca voiam sa "testam" mai intii terenul. Am mai descoperit in zona cel putin inca alte trei faleze foarte frumoase cu trasee la fel de bune - nici una dintre ele nu depasea 25 de metri in inaltime. Eram incintati plecaseram din tara cu inima cam indoita, gindindu-ne ca, poate, vom merge acolo ca la pomul laudat si nu vom gasi mare lucru.
Zilele urmatoare am escaldat stincile din zona, dar ne-am deplasat si pina la Limski Canal, aproximativ la 30 de km de locul nostru de campare, unde aveam sa gasim o faleza incarcata de trasee si de cataratori.
Aproape toate zilele in care am fost pe Coasta Dalmata le-am petrecut numai pe stinca, imbatati de adrenalina si de placerea de a ne catara. Din cind in cind, ne mai racoream cu o binemeritata baie in Adriatica.
Trebuie sa mentionez multimea echipelor de italieni, francezi, nemti, austrieci, englezi. Erau de peste tot si de toate virstele, de la copii de citiva anisori, care veneau cu parintii, pina la oameni trecuti de 65 de ani. Nici nu era de mirare, luind in considerare fumusetea zonei.
Subliniez insa faptul ca toate serviciile (de calitate, ce-i drept) sint cam scumpe. Intreaga aventura ne-a costat in jur de 500 sau 600 de euro de persoana si a durat zece zile.
Escalada este un sport tehnic atit prin miscarile pe care sportivul le executa pe stinca, cit si datorita echipamentului pe care acesta il foloseste pentru a se asigura ca o eventuala cadere nu il va rani. Astfel, intotdeauna vor fi antrenate in acest sport doua persoane. Cataratorul e cel care urca folosindu-se de prizele naturale pe care le gaseste in perete (praguri, muchii, alveole etc.), iar celalalt, secundul, este cel care face filajul (folosind un dispozitiv conceput special in acest scop), el fiind, practic, responsabil cu sustinerea cataratorului in cazul in care acesta, din diverse motive, cade. Cei doi sint legati unul de celalalt printr-o coarda dinamica de alpinism, care sub sarcina (in cazul unei caderi) se alungeste preluind astfel din socul pe care cataratorul ar trebui sa il suporte. De obicei, cind se termina traseul (care foarte rar este mai lung de 30 de metri) cataratorul trece coarda cu care e legat printr-o carabiniera, urmind a fi coborit usor de catre secund pina la nivelul solului.
Trebuie mentionat ca escalada este considerata un sport extrem, fiind bine, astfel, ca inaintea inceperii practicarii lui sa se treaca printr-o faza de initiere.

Pe scurt
l Exista patru faleze de calcar linga Rovinj care au circa 80 trasee de escalada bine amenajate, cu grade cuprinse intre V si IX (majoritatea insa de gradul VI, VII). Ele sint situate la maximum 30 de metri de mare. Unele trasee pleaca din apa. Exista posibilitati de Deep Water Soloing (DWS) pe insulele din apropiere. Inaltimi, 6 - 22 de metri.
l La circa 20 km de Rovinj, linga un fiord (Limski Canal) exista o faleza cu circa 100 de trasee amenajate, aici insa sint mult mai multe trasee grele (fete, tavane).
l Coasta Dalmata reprezinta, fara indoiala, o foarte buna destinatie de vacanta, oferind posibilitati diverse de escalada pentru aproape toate categoriile de cattaratori, cit si relaxarea Adriaticii, frumusetea insulelor ori savoarea medievala a orasului Rovinj.

Echipament necesar
l o coarda de 50 m;
l un dispozitiv de asigurare, de preferat GRI-GRI;
l doua hamuri, cite unul pentru fiecare catarator;
l 10-12 bucle asigurate (echipament de prindere in pitoanele/spiturile/ancorele din perete care constau din doua carabiniere simple si bucla care le uneste);
l o carabiniera cu siguranta necesara prinderii de ham a dispozitivului de asigurare;
l espadrile de catarare (incaltaminte special confectionata pentru acest tip de activitate);
l magneziu (lichid sau praf) care ajuta la cresterea aderentei pe stinca in conditiile de caldura excesiva (si nu numai), cind mina transpira existind, astfel, riscul alunecarii.

Text & foto: CAtAlin Vrabie
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona