Cramele Halewood, cramele vinului ales
Articol




"Calitatea vinului se naste si se cultiva in vie"
Citi dintre noi cunosc povestea vinului bun? Citi inteleg complexitatea proceselor care transforma strugurii intr-o licoare care atinge standardele "vinului ales"? De la butucul de vita-de-vie pina la paharul cu gura ingusta, dar cu o cupa generoasa, drumul este lung, iar povestea trebuie spusa frumos, fara a omite nici un amanunt. Caci secretul vinului bun sta in fiecare detaliu.

Activitatea Grupului Halewood in Romania a inceput inca din anul 1987. Astazi grupul are trei subsidiare in tara noastra, respectiv pentru viticultura, vinificatie si comercializarea vinurilor. Dar fiindca povestea vinului trebuie cunoscuta, deoarece numai asa calitatile bauturii regesti pot fi apreciate la justa lor valoare, Cramele Halewood si-au deschis portile pentru a impartasi citeva dintre secretele care nu se pot citi pe etichete.

La Crama Urlateanu, drumetul devine boier
Conacul Urlateanu a fost ridicat de catre familia boiereasca cu acelasi nume in anul 1922. Casa boiereasca se afla in virful Dealului Mare, in mijlocul viilor "rosii", acolo unde razele soarelui isi dozeaza parca lumina si caldura pentru a oferi strugurilor cel mai bun cadru pentru cultivare.
Cramele Halewood au restaurat conacul si crama in anul 1999, si au reusit astfel sa le introduca in circuitul turistic viti-vinicol. Astazi, turistul curios sa afle tainele vinului, sau dornic sa petreaca citeva ore linistite si odihnitoare, poate sa urce dealul de la poalele Urlatiului si sa poposeasca aici.
Urmind drumul vinului, turistul va fi condus in prima pivnita a conacului. Va cobori citeva trepte, albe si curate, va fi intimpinat de mirosul intepator si ametitor al lemnului de stejar si al vinului maturat. Inconjurat de baricuri de stejar, drumetul va fi initiat in arta degustarii vinului si va patrunde astfel intr-o lume plina de traditie in care povestea vinului se impleteste cu gustul bucatelor si cu frumusetea locurilor.
Vinurile de aici, produse din cele mai bune soiuri de struguri, sunt maturate in pivnitele subterane,
intr-un proces lent, dar complex, unde linistea, semiintunericul, timpul si aroma butoaielor de stejar isi pun amprenta neimitabila asupra unui gust perfect.
Dar timpul curge aici la fel de lin ca vinul in pahare. Drumetul va urca in conac sau va poposi pe terasa generoasa a boierilor unde va putea imbina gustul magic al vinului cu bucate alese, traditionale. Decoratiunile ii vor aminti de vremuri trecute si va regasi ceva din magia vinurilor degustate in atmosfera din jur. Arhitectura conacului, mobilierul, elementele de decoratiune interioara, toate completeaza un cadru de vis. Multi dintre cei care au pasit pragul Conacului Urlateanu au marturisit ca au avut senzatia unei calatorii in timp.

Pivnitele Rhein -"Furnisorii Curtii Regale"
In Pivnitele Halewood de la Azuga vinurile sunt maturate inca din 1892. Rhein & Cie Azuga a fost din 1920 "Furnisor al Casei Regale", iar, din 27 aprilie 2006, Cramele Halewood au primit calitatea de " Furnizor al Casei Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei", pentru vinurile spumante. Anual, aici "se odihnesc", circa un milion de butelii, compania producind exclusiv vin spumant printr-o metoda lunga si extrem de laborioasa, cunoscuta ca metoda champenoise.
Crama de la Azuga dispune, mai nou, de o pensiune, unde oaspetii se pot caza in cele mai bune conditii. Astfel, plecind, spre exemplu, de la Bucuresti, drumetul se poate opri pentru citeva ore la Conacul Urlateanu. Dupa un vin bun acompaniat de bucate alese, el poate lua drumul muntilor pina la Azuga, unde seara se va incheia la Pensiunea Rhein.
Dimineata poate incepe cu vizitarea pivnitelor si cu o prezentare a tehnologiei de fabricatie a spumantului prin fermentarea naturala la sticla.
De asemenea, turistul poate gusta patru sortimente de vin spumant si isi poate face cumparaturile specifice intr-un magazin de vinuri si suveniruri.
Secretele spumantului desavirsit, secretele vinului de pe Dealul Mare, dezvaluirea misterelor care, de secole, invaluie povestea vinului de calitate, toate pot fi acum revelate oricarui impatimit. Iar cunostintele acumulate in urma parcurgerii acestui drum al vinului va vor face, ca, pe viitor, cind veti gusta un vin bun sa va ginditi macar pentru citeva secunde, ca bautura limpede din pahar este finalul unei povesti pe cit de frumoase pe atit de intortocheate si complexe.

InfoUtil
Pensiunea Rhein din Azuga pune la dispozitia oaspetilor sai 30 de locuri de cazare in 15 camere duble dotate cu bai proprii. De asemenea, pensiunea dispune de doua saloane cu o capacitate de 90 de persoane - servire la masa si 150 de persoane cu servire
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona