Calatorie in Tara lui Dionysos
Articol


Exista un anotimp al anului, care ne aduce in suflet culori de curcubeu, stinse in vinul rubiniu insotit de mirosul pastramei, de un zvon de sarmale si de aerul patrunzator al scrumbiei de Dunare. E vremea strafulgerarilor lui Bahus. Si ce merge, nu?, ar spune un oenolog cu har, cu vinul potrivit! De ce nu, stimati prieteni, un week-end sau o vacanta in zone cu podgorii romanesti. Mascati, ca pe vremea lui Dionysos, in alaiuri de sarbatoare, sau nemascati, alaturindu-va localnicilor in cintari rituale. Sa cautam impreuna citeva locuri viticole.

Drumuri dobrogene
Topolog, Babadag, Niculitel. Sa ne oprim in vestita podgorie tulceana Niculitel. In drum spre ea, va puteti bucura de privelistea padurilor, dar si de panorama dealurilor impinzite de vii. Ajungind la Niculitel, veti putea gusta din renumitele soiuri Feteasca alba, Riesling, Cabernet Souvignon, servind preparate de peste. Aligote-ul merge cu scrumbia de Dunare, Feteasca regala cu somnul, Riesling-ul cu crapul la protap. Dar Babeasca neagra si Merlotul? Intrebati-i pe localnici, ce fel de peste li se potriveste. Si vedeti cu ce "rimeaza" vinul pelin, stravechi, baut si de stramosii lor. Si, de aici, zicala care circula: "Nu-i gospodar cel care nu are un magar si vin pelin".

Pe urmele lui Brancoveanu
Inca din secolul al XVIII-lea, Tara Romaneasca avea un "briu" de vii despre care pelerinilor li se spuneau legende, iar, apoi, li se sugera ca pot pleca in drumetie si pe "valea vinului". Calatori celebri, printre care Anton Maria del Chiaro, au scris despre vinurile si ospetele din acel timp si despre tainurile pe care domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, le platea turcilor si prin vinurile produse in podgoriile sale. Dar care era vinul sau preferat? Secretarul sau, Anton Maria del Chiaro, descrie alaturi de felurile de mincare, modul rafinat al asocierii lor cu vinurile preferate. Si noi va indemnam sa porniti spre judetul Prahova. La iesirea Cricovului Sarat dintre dealuri, veti gasi un centru viticol renumit, Urlati, o localitate in care Brancoveanu si-a construit o "casa domneasca" si a cumparat suprafete mari de pamint pe care a cultivat soiuri de struguri renumite. Si azi Feteasca Neagra de Urlati e cunoscuta in intreaga Europa, fiind medaliata la concursurile internationale. De aceea, inca de pe vremea lui Brancoveanu se numea "printesa vinurilor". Licorile sale sint si azi "stinse" in curcanul rumenit, dar si cu "artileria grea" a sarmalelor traditionale romanesti. Tot in Tara Romaneasca, Brancoveanu a construit o resedinta de vara, la Potlogi, palat care a ramas un monument de referinta pentru arhitectura si stilul caracteristic brancovenesc. Antonie Mario del Chiaro descrie fastul de la palat, dar si nuntile din aceasta localitate dimboviteana, unde "zecile de feluri de mincare erau insotite de cel putin doua soiuri de vin". Comorile podgoriilor, vinurile de chihlimbar si cele rubinii erau mereu pe masa domneasca, dind rafinament diferitelor evenimente la care, uneori, participa tot alaiul domnesc. "Armasarul pivnitelor", cum i se mai spunea vinului licoros, Feteasca Neagra, nu lipsea de pe masa de sarbatoare. Erau aduse din podgoriile Stefanesti-Arges, vinul cu arome de busuioc si renumita Tamiioasa Romaneasca, cu sclipiri de aur in pahar. Auzind de renumele vinurilor romanesti, uneori turcii scadeau din taninul aurului, daca Brancoveanu le oferea butoaie cu vin. Acum in restaurare, Palatul de la Potlogi va putea deveni nu numai un punct de atractie turistica, avind valente culturale, ci si un loc, unde, in 2007, turistii europeni si romani de pretutindeni pot duce faima si vinurilor medaliate din podgoriile tarii, gustate in foisorul gradinii domnesti.
"Romanii au fost intotdeauna o natiune eminamente viticola", spunea B. P. Hasdeu. Si tot cu renume de licori medaliate lnternational, la Paris inca din 1867, la Bordeaux, in 1900 si de atunci traversind secolul XX, vinurile de pe dealurile Dragasanilor au primit, la fiecare patru ani, cite o medalie. Sauvignonul de Dragasani si azi e apreciat la concursurile internationale, facind parte dintre cei 345.000 de hectolitri de vin, contingent tarifar acordat de Uniunea Europeana in 2007. Pe piata vinului european este o onoare, dar si o mare raspundere. "Artileria grea" din "drumul vinului" aflata in pachetul turistic, de la Pietroasele si pina in preajma Dunarii, mergind numai in zona de sud, in regatul lui Bahus, cu peste 100.000 de ha de vie, la care se adauga fisia de 60 de km de la Dealul Mare si ar fi un argument. Podgoria Tohani cu legenda povestii de dragoste a principelui Nicolae cu frumoasa Dolette care a creat brendul Dolette ar putea transforma mosia princiara in degustari savuroase prin fascinatia iubirii.

text: Elisabeta Iosif
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona