Revelion 2007 - in Romania sau in strainatate?
ArticolIn ultimii ani, tot mai multi romani au optat pentru petrecerea concediului de vara in strainatate. Aceasta tendinta a fost generata nu doar de dorinta turistului de a vizita locuri noi, ci si de raportul pret/calitate al ofertelor externe. In aceeasi directie, pare sa evolueze si alegerea petrecerii de Revelion, impulsionata, si de aceasta data, de costurile rezonabile si de calitatea pachetelor turistice in strainatate. Astfel, dilema intiala - "In Romania sau in strainatate?" isi gaseste din ce in ce mai des rezolvarea, desi, in mod diferit, in functie de bugetul si preferintele fiecarui turist.

Revelionul in Romania, o optiune inca valabila
Initial, am fi tentati sa credem ca toti cei care isi petrec sarbatorile in Romania dispun de un venit mediu si ca proverbul "Nicaieri nu-i ca acasa" este intemeiat pe un simplu calcul aritmetic. Daca vom analiza ofertele agentiilor de turism, vom constata insa ca aceasta nu este o regula. Am invatat sa fim competitivi cu "ce se intimpla afara" din punctul de vedere al preturilor si, in unele cazuri, si in ce priveste calitatea serviciilor turistice.
Care sint, in aceste conditii, motivele pentru care unii opteaza pentru un Revelion mai scump in Romania? Nu toti cei care vor sa isi petreaca noaptea dintre ani departe de casa, de preferat cit mai aproape de munte si de pirtia de schi, se lasa usor impresionati de pretul ridicat al unei vacante intr-un hotel de 4 sau 5 stele. Pentru aceasta categorie de turisti, important nu este costul, ci revenirea, an de an, in locurile preferate, de care ii leaga amintiri, prieteni si, probabil, o anumita atitudine conservatoare, din ale carei tipare evadeaza, in general, vara sau de sarbatorile pascale, cind prefera o destinatie exotica. In plus, este foarte posibil ca si proximitatea Craciunului, o sarbatoare, de obicei, petrecuta in familie, sa ii determine pe multi sa isi planifice Revelionul in locuri mai familiare - in Romania.
Brasovul si Poiana Brasovului conduc in topul celor mai scumpe statiuni romanesti. Un Revelion la Poiana Brasov la un hotel de 4*, incluzind 4 sau 5 nopti de cazare, mic dejun si cina festiva, costa peste 2.000 RON, aceleasi servicii putind fi achizitionate in Brasov pentru aproximativ 500-1000 RON in plus. Bineinteles, cei care vor sa aiba asigurate toate mesele la restaurantul hotelului vor trebui sa isi suplimenteze bugetul destinat vacantei de iarna.
Valea Prahovei se incadreaza in aceeasi categorie de preturi. Astfel, un sejur de 4 nopti la un hotel de 2* in Sinaia se ridica la aproximativ 1.100 RON de persoana intr-o camera dubla, in timp ce pretul pentru 5 nopti petrecute la un hotel de 4* poate urca spre 3.000 RON. Cei care opteaza pentru Busteni vor trebui sa plateasca ceva mai putin: 4 nopti la un hotel de 3* costa intre 1.400 si 1900 RON. La Predeal, cu 1.400 RON iti poti achizitiona un pachet "Revelion 2007", constind in cazare 5 nopti la un hotel de 3* si cina festiva, in timp ce 3 nopti la un hotel de 5* depaseste 2.200 RON. Demn de remarcat este si faptul ca in aceste tarife este inclusa cina festiva si, de cele mai multe ori, si micul dejun. De aceea, atunci cind turistul cauta oferta care se potriveste cel mai bine posibilitatilor sale finaciare, trebuie sa ia in calcul mesele de prinz si cina pe care va trebui sa le suporte din buzunarul propriu.

Revelion in Romania, la un pret accesibil
Statiunile romanesti nu sint insa "inchise" pentru cei cu venituri medii, care nu isi pot permite sa plateasca de doua ori salariul lunar pentru a-si asigura confortul necesar de Revelion. Aceasta categorie se va orienta, probabil, spre statiuni montane situate in Transilvania si Moldova sau va alege statiunile balneare, locuri in care tarifele sint ceva mai accesibile. La Sovata, de exemplu, pentru aproximativ 1.000 RON, turistul se poate bucura de 4 nopti la un hotel de 2 stele, avind inclus in pret pensiune completa, cina festiva de Revelion si cea de carnaval, organizat pe 1 ianuarie 2007. Un revelion la Balvanyos costa mai mult, pretul incluzind doar micul dejun si cina festiva. Moldova si statiunile balneare sint cele mai accesibile pecuniar, exceptie facind hotelurile de 4* in locatii care sint foarte cautate de turistii romani si straini tot timpul anului. In aceasta nisa se incadreaza si Gura Humorului, unde un sejur de 4 zile, la un hotel de 4*, poate ajunge la 1.500 RON, cuprinzind doar micul dejun si cina. Desi la Vatra Dornei 5 nopti la un hotel de 2* pot ajunge doar la 600 RON, un sejur la Calimanesti-Caciulata, mai scump cu 100 RON, este mai avantajos, daca tinem cont ca, in pret, sint incluse toate mesele. Bineinteles, cei care vor alege aceste destinatii vor trebui, in unele cazuri, sa isi restringa pretentiile in ce priveste confortul si optiunile de petrecere a timpului liber pe parcursul sejurului.
O alta varianta pentru cei care nu pot aloca o suma considerabila vacantei de Revelion ramine pensiunea. La Busteni, costul unui pachet de 3-4 nopti poate varia in functie de clasificarea pensiunii si de numarul de mese care intra in pret, intre 470 si 1.120 RON. In acest mod, turistul poate beneficia de aceleasi facilitati (telecabina, pirtie de schi), reducind semnificativ costurile necesare cazarii si mesei. De obicei, insa, turistul opteaza pentru un concediu intr-o pensiune turistica, deoarece prefera rusticul confortului, mincarea gatita "in casa" si din produse "de casa", cinei intr-un reastaurant pretentios, si peisajul neatins de civilizatie pirtiei aglomerate cu schiori. In acest caz, o alegere potrivita o constituie pensiunile din Maramures, Moldova sau Bucovina, unde se poate petrece un Revelion la preturi rezonabile. Astfel, la Poiana Izei sau Ieud, un sejur la o pensiune de 2 margarete, care cuprinde 4-5 nopti de cazare in regim de demipensiune si cina festiva de Anul Nou, variaza intre 500 si 650 RON de persoana. Poate chiar mai avantajos ar fi un Revelion la Vatra Dornei, care, desi ajunge la 1.000-1.100 RON, include pensiune completa.
Insa, cea mai buna afacere este inchirierea intregii cabane sau pensiuni pentru 4 sau 5 nopti. Astfel, o pensiune de 2 margarete in judetul Suceava, cu o capacitate de 15 locuri, costa 5.000 RON pentru un sejur de 5 zile, in timp ce la Izvorul Muresului o cabana cu 8 locuri poate fi inchiriata pentru aceeasi perioada cu 4.550 RON. In acest caz, singura problema ramine organizarea Revelionului, care presupune asigurarea transportului si a meselor pentru un numar relativ mare de persoane.

Revelion in strainatate, la costuri avantajoase
Cei dornici sa isi petreaca Revelionul in strainatate au la dispozitie o oferta variata atit din punctul de vedere al preturilor, cit si al destinatiilor. Cele mai ieftine pachete pot fi gasite in Grecia si Bulgaria. Revelionul la Paralia, intr-un hotel de 2*, ajunge la 150 de euro, suma in contul careia turistul beneficiaza de cazare 4 nopti, mic dejun, cina festiva si transport cu autocarul. La Nisipurile de aur preturile sint ceva mai ridicate, dar avantajoase, din moment ce pentru 300 euro de persoana este asigurata cazarea (4 nopti) intr-un hotel de 4*, all inclusive. Sejurul in Europa de Vest este mai scump, cu preturi variind intre 400 si 750 de euro pentru un Revelion la Viena sau Kaprun. De obicei, aceste pachete cuprind cina festiva, la care se poate adauga micul dejun zilnic, organizarea si costul transportului, revenindu-i turistului.
Din oferta agentiilor de turism nu lipsesc, nici in acest an, destinatiile exotice, cum ar fi Bangkok, Sharm El Sheikh sau Hong Kong. Astfel, un sejur de sapte zile la un hotel de 4* la Sharm El Sheikh costa aproximativ 750 euro, in timp ce pentru Hong Kong turistul trebuie sa achite 1.400 euro. In acest pret sint asigurate transportul aerian, transferul de la aeroport in statiune si retur, cazarea si doua mese pe zi. Desi avantajoase, trebuie retinut ca aceste pachete nu includ citeva consturi obligatorii. De exemplu, pentru Egipt, trebuie calculat un buget minim suplimentar, pentru taxele de aeroport (70-80 euro), taxa de viza (13 euro de persoana), cina festiva de Revelion (80-90 euro, in majoritatea cazurilor obligatorie) si asigurarea medicala. Pentru destinatia Hong Kong, taxele de aeroport se situeaza la aproximativ 250 euro, in timp ce masa festiva ramine la acelasi nivel (80 euro).
Oferta generoasa, care incearca sa realizeze un raport optim intre pret si calitate pentru fiecare categorie de turisti le ofera acestora posibilitatea sa isi petreaca un Revelion de neuitat, in tara sau in strainatate, in masura in care sint dispusi sa isi negocieze standardele si preferintele in functie de bugetul de care dispun.

Text: cristiAN lupu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona